torstai 30. kesäkuuta 2016

Ensikokeilu Muurikka-sähkösavustimellaSain työnantajalta synttärilahjaksi (tasavuosi kyseessä) valita itse tuoteluettelosta jotain mieluisaa. En tuntenut nyt tarvetta maljakoille, tai matkalaukuille, mutta sähkösavustin kuulosti kiinnostavalta. Meillä on pihan perällä vuosia vanha Harvian loimusavustin, jonka pohja on syöpynyt puhki, emmekä koskaan vakuuttuneet sen ruostumattomuudesta, se nimittäin alkoi kukkia ensikäytöstä alkaen. Loimutukseen sitä on kuitenkin käytetty ahkerasti, savustuksen jäätyä vähemmälle. Sauvajyvänen hankki Muurikan savustimen jo monta vuotta sitten. Minun oli mahdollista valita pienempi malleista ja tällä viikolla sellainen sitten saapui suuressa pahvilaatikossa. Kalaa ei tullut mukana, mitä pidin vähän outona. Piti ihan itse ostaa kalaa.

aivan neitseellisenä

Savustettu kirjolohifile kolmelle

 • 700 g kirjolohifile, ruodot nypitty, reunan rasvat pois siivottuna
 • 0,5 dl karkeaa merisuolaa
 • tilliä
Kammenpyörittäjä laittoi puulastut (hickorya, Jack Daniels-tynnyrin kylkeä, katajaa ja leppää) veteen kostumaan. Minä suolasin kalafileen ja käärin sen uudelleen paperiin ja laitoin jääkaappiin suolautumaan noin puoleksi tunniksi. 

Kun oli aika aloittaa savustaminen levitimme puulastut pienelle tarjottimelle, joka laitetaan savustimen alemmalle tasolle. Laitoimme samalle tarjottimelle myös rosmariinioksat ja sokeripalat. Kaavin enimmät suolakiteet pois kalan pinnalta ja laitoin tilalle vähän tilliä. Nostimme fileen savustusritilälle ja asetimme sen savustimen sisälle. Ritilän ja savustuslastutarjottimen väliin tulee vielä yksi tarjotin, joka kerää savustettavasta tuotteesta mahdollisesti valuvat nesteet. 

Laitoimme kannen kiinni ja "töpselin seinään". Annoimme tuon kokoisen fileen savustua 40 minuuttia ja siinä ajassa ohuehko filee oli juuri passelin sopivasti savustunut. Kokonaisuus oli todella mainio. Suolaisuus oli sopiva, ehkä vähän vähemmänkin olisi riittänyt. Kypsyys oli optimaalinen, kala oli kypsää, muttei yhtään kuivunutta. 

Speksit itsellemme muistiin:

 • 700 g kalafile
 • 30 min suolaus
 • 40 min savustus
 • leppä, hickory, Jack Daniels, kataja ja rosmariini, sokeria
 • lämpötila ulkona 20°C 
 • ilmanpaine 1013 hPa
Kiitos työnantajalle, että sain lahjan, vaikka olen pois töistä vuorotteluvapaalla! Kiitos työkaverille, joka sitä puolestani kyseli ja esimiehelle, joka hommasi lahjan minulle. 


6 kommenttia:

 1. Onpa mielenkiintoisen näköinen vempele... Jos meillä olisi yhtään enemmän varastossa tilaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta isompi malli olisi varmaan ollut monikäyttöisempi, mutta toisaalta opettelen yhä pois siitä, että kokkaan komppanialle. :)

   Poista
 2. Meillä on savustin kovassa käytössä. Hyvä vempele rivitaloasujalle. Pieni miinus meillä käytössä olevalle mallissa on termostaatin puute.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me savustelimme eilen talon avokuistilla, kun oli niin suuri ukkoskuuron uhka, jyrisi oikein kunnolla. Ja meillä on usein niillä säillä sähkökatkoja :D Onneksi ei ollut eilen. Ensipuraisu oli ainakin oikein positiivinen, meinaan kokeilla ankanrintojen savustamista laitteen mukana tulleen ohjelehtisen mukaisesti.

   Poista
 3. Näppärän näköinen vehje! Tuo erilaisten puiden käyttö savustamisessa taitaa olla oma taiteen- ellei tieteenlajinsa. Mä en ole savustellut toviin, mutta vanhaan puilla toimivaan laatikkomalliin laitettiin selkeästi vähemmän lepän tai omenapuun lastuja. Nyt kiinnostaakin vaatiiko sähkömallilla savustaminen enemmän lastuja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä yhtään osaa sanoa, en ollut kuin viaton sivustaseuraaja koko hommassa :D MInä en siis ole savustanut ihan itse koskaan.

   Poista