sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Soittotunti Big Green Eggillä – karitsanviulu


Edit: kaupallinen yhteistyö, Familia

Tänä vuonna olemme olleet ihan kahdestaan pääsiäisen pyhät. Ruokailu on toteutettu sillä mielin, että pakastimesta lähtisi jotain isokokoista pois, mutta ruokaa ei silti olisi aivan tolkuttomia määriä. Valmistelut alkoivat jo keskiviikkona, kun otimme sulamaan Familialta saamani karitsanviulun. Muistin väärin, että kyse olisi ollut lampaanviulusta, mutta onneksi kyse olikin pienemmästä palasta. Viulu suli kaikessa rauhassa jääkaapissa torstai-iltaan asti, jolloin teimme sille maustetahnan. Varsinainen valmistus oli sitten pitkäperjantaina.

Karitsanviulu grillissä

 • 2 kg karitsanviulu
 • 2 rkl minttuhyytelöä
 • 3 rkl oliiviöljyä
 • suolaa ja pippuria
 • runsaasti tuoretta rosmariinia ja timjamia
 • 1 suuri yksikyntinen valkosipuli
Torstaina otin viulun vakuumipakkauksesta ja poistin siitä jonkun verran rasvoja ja kalvoja. Siinä oli niitä alunalkaenkin melko vähän. Kuorin valkosipulin ja leikkasin sen ohuiksi viipaleiksi. Pistin terävällä veitsellä viiltoja viulun lihaisiin kohtiin ja tökkäsin valkosipulisuikaleita lihaan. Valkosipulista jäi noin puolet ja ne viipaleet silppusin yhdessä yrttien kanssa mahdollisimman pieneksi silpuksi. Sekoitin yrtit ja valkosipulisilpun minttuhyytelöön ja lisäsin mukaan oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Laitoin viulun tarjottimelle, sivelin tahnaa joka puolelle palaa ja peittelin sen sitten tarjottimineen päivineen muovipussilla. Laitoimme viulun varaston jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää.

Perjantaina iltapäivällä Antti viritti Big Green Eggiin epäsuoraa kypsennystä varten hienosti ConvEggtoriksi nimitelty vekottimen, jonka tarkoitus on jakaa lämpö grillin pesän reunoilta suoran kuumuuden sijaan. Arvelimme, että grillaamisessa menisi noin 2 tuntia, mutta se kävi kyllä nopeammin. Tavoittelimme alkuun noin 200 asteen lämpöä ja noin puolen tunnin kuluttua Antti laski lämmön 180 asteeseen. En oikein osaa sanoa, oliko se tarpeen tai hyvä tai huono, mutta joka tapauksessa tähtäämämme lihan sisälämpö, 63 astetta tuli täyteen noin 1h 40min kuluttua. Otimme silloin viulun pois grillistä ja käärimme sen moninkertaisiin folioihin vetäytymään ennen leikkaamista. 

Grillasimme kaasugrillillä vähän kasviksia lisäkkeiksi ja noin puolen tunnin vetäytymisen jälkeen esitin mestarinäytteeni, eli täydellisen karitsanviulun leikkaamisen. Oikeasti taas vain veistelin sitä sieltä täältä ilman vailla minkäänlaista järkeä. On se hankala kalikka leikata kauniisti. Mutta liha oli sopivan kypsyistä, ehkä asteen pari ylitse. Maustaminen oli kahdallaan, suolaa ripautin hieman annoksen päälle, mutta yrttipuoli oli oikein kiva ja valkosipuliakin sen verran, ettei haitannut vaikka olimmekin ihan kahdestaan, seuraavanakin päivänä.


Lisään postauksen CampaSimpukan ylälaidan Big Green Egg-välilehdelle, jonne kerään kokemuksiamme terassimme vihreän valtiaan käytöstä. 

Familialle kiitos karitsanviulusta, se oli erinomainen palanen, eikä tosiaan tolkuttoman iso kahdenkaan ihmisen aterialle. 


6 kommenttia:

 1. Oltiin ihan samoissa puuhissa :) Vinkkinä muuten että kannattaa laittaa tuon tulikilven päälle foliopala, helpottaa siivoamista kun valumat tippuu sille :) Lämmöissä meillä oli joku 150C eikä laitettu savupuuta. Sisälämpö kans 63. Ja näyttää hyvälle. Pakko oli korjata typo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan sitä samaa mietittiin, liian myöhään tietty! :D Otan pois tuon ylemmän tyhjentämäsi kommentin jämän. Mietittiin myös tuota, pitäisikö olla pienempi lämpö, mutta onneksi emme onnistuneet kuivattamaan viulua.

   Poista
  2. Ei se niin helpolla kuiva, just mietin että kirjoittaisin ehkä siitä jutun, mutta katsotaan. Ei siinä ole muuta kuin että jos paistaa korkeammassa lämmössä, tarpeeksi matala sisälämpö on entistä olennaisempaa. Korkeammassa lämmössä paistettu liha nousee enemmän lepovaiheessa kuin matalammassa paistettu. Lisäksi tietty pinta saattaa paahtua enempi. Mutta Egg etenkin on niin tiivis, että se pitää hyvin kosteuden korkeammassakin lämmössä eikä liha kuiva niin helposti. Kuten sanoin, hyvälle näyttää! :)

   Poista
  3. Kirjoita ihmeessä, kaikki tieto on hyvästä. Harmi muuten, ettei TOP-100 ruokasivustossa ole enää hakua. Sillä oli hyvä metsästää kotimaisista blogeista tietoa ravintoloista, tekniikoista jne. Siis kohdennetummin kuin googlaamalla, vaikka sieltä kai sekin otti tietonsa, minä näistä mitään ymmärrä.

   Poista
  4. Just, mä en ollut moista hoksannut lainkaan. Kuulostaa kätevälle! :)

   Poista
  5. Teidän soittopelinne oli kyllä vielä mehukkaamman näköinen!

   Poista