lauantai 21. huhtikuuta 2018

Keväinen alkuruoka – parsaa ja uppomuna

Koitan näin keväisin siirtää parsakauden alkua ainakin niin pitkälle, että ostamani parsa olisi Euroopasta. Saksasta tai Unkarista olevat pääsevät ostoskärryyni. Tänään meillä oli alkuruokana saksalaista vihreää parsaa. Pääruoka on sitten myöhemmin, paljon myöhemmin kunhan ragù ehtii muhia haudutuspadassa tarpeeksi. Ohjeen otin Familystyle Food-blogista.

Vihreää parsaa uppomunan kanssa kahdelle

 • 14 vihreää parsaa
 • 2 dl vettä
 • iso nokare voita
 • tryffelisuolaa
 • pippuria
 • parmesaania
 • 2 kananmunaa
 • 1 rkl etikkaa
Napsautin parsojen varret poikki siitä kohtaa, mistä ne luontevasti katkesivat, kaikista melko samasta kohtaa. Laitoin kattilallisen vettä kiehumaan uppomunia varten ja rikoin kananmunat pieniin pyöreäpohjaisiin kuppeihin odottamaan, niistä olisi helppo valuttaa munat kiehuvaan veteen.  

Otin esille pannun, jonka pohjalle parsat mahtuisivat yhtenä kerroksena. Kaadoin pannulle pari desiä vettä ja kun vesi kiehui, asettelin parsat vieri viereen pannulle. Kypsensin parsoja noin 7-10 minuuttia, kunnes ne olivat vielä rapsakoita, eivätkä vielä olleet alkaneet muuttua maastovärisiksi. Sulatin pikkukasarissa nokareen voita. 

Kun parsat olivat olleet pannulla muutaman minuutin, kaadoin kattilassa kiehuvaan veteen lorauksen väkiviinaetikkaa. Kiepautin kauhalla veden pyörivään liikkeeseen ja kumosin kananmunat matalalta, läheltä pintaa kiehuvaan veteen. Kananmunat kypsyivät vedessä noin 4-5 minuuttia ja nostin ne sitten silikonikauhalla talouspaperin päälle vadille. 

Asettelin annoksen lautasille 7 parsaa kumpaankin. Kaadoin päälle hieman sulaa voita ja nostin päälle uppomunan, jonka pinnan kosteus oli imeytynyt paperiin. Ripottelin päälle pippuria ja hieman ripaus tryffeliä-blogin arvonnasta saamaani tryffelisuolaa. Raastoin päälle parmesaania. Kun pistin veitsen uppomunan pinnan läpi, keltuainen valui parsojen päälle. Siitä muodostui yhdessä sulan voin ja parmesaanin kanssa maistuva kastike. Ihastuttava alkuruoka. 

3 kommenttia:

 1. Me syödään tähän aikaan vuodesta melkein joka toinen päivä parsaa. Jos olemme kaksin, tehdään uppomunat mikrossa, se riittää meille, minuutissa valmis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten teet uppomunan mikrossa? Minä just ja just osaan kattilassa. :D

   Poista
 2. http://www.iltalehti.fi/pippuri/2015072420080284_ah.shtml
  Laitan minuutiksi, joskus oli kamalan iso muna ja jouduin laittamaan vähän pitemmän ajan. Teen aina samassa kupissa, että tiedän vesimäärän. Youtubesta löytyy ohjeita ainakin englanniksi. Meillä tämä on sellainen spontaanijuttu aina kun tuntuu, että salaatin kanssa voisi olla jotain muutakin.

  VastaaPoista