torstai 30. tammikuuta 2020

Hävikintorjuntalaatikko

Ostin viime viikonloppuna Lidlistä hävikintorjuntalaatikon. Meidän lähimmän Lidlimme kassojen jälkeen ikkunalla on ollut vaihtelevasti tarjolla parin euron laatikoita, joiden sisältö vaihtelee. Tarjolla on ollut paria kolmea laatikkoa kerrallaan ja toiveena on, etteivät asiakkaat käy vaihtelemaan sisältöjä. Otetaan tai jätetään ja jos otetaan, maksetaan kassalle kaksi euroa. Olin pari kertaa jättänyt ottamatta, sillä oli jo valinnut hevi-osastolta tarpeeksi kasviksia ja vihanneksia, mutta nyt tarjolla oli niin monipuolinen laatikko, että valinnoistani huolimatta ostin yhden hävikintorjuntalaatikon.

Sisältönä oli nippu varsiselleria, viitisen porkkanaa, muutama omena, pari appelsiinia, kaksi sydänsalaattia, yksi suuri punainen paprika, kaksi isoa suippopaprikaa, pari pientä punaista suippoa paprikaa, pieniä terttutomaatteja ja granaattiomena. Voi olla, että joku unohtui.

Tein tällä viikolla eräänlaista soffrittoa suuresta osasta kasviksia ja juureksia, vaikken tiedä kuinka tarkka tämä soffritton määritelmä on. Opin kätevän kasvishaudutteen teon Hannelelta reilu vuosi sitten ja nyt tein sitä kerralla isomman setin. Käytin hauduttamiseen crock pot-pataa ja koko päivän. Mikäli soffrittossa oikeasti on vain sipulia, porkkanaa ja selleriä, niin ei sitten kerrota kenellekään mitä kaikkea pataan keräsin. Joka tapauksessa sinne muodostui päivän aikana niin hyväntuoksuinen kombo, että määritelmistä viis. Mirepoix-määritelmästä voi luntata mitä eri maitten keittiöissä käytetään tähän sekoitukseen ja ihan varmasti saa laittaa mitä itse haluaa. 

Kasvishaudute monen ruokalajin pohjaksi

 • nippu varsiselleriä
 • 3 porkkanaa
 • nippu kevätsipulia
 • punaisia paprikoita (isoja, pieniä ja suippoja yhteensä 4-5 kpl)
 • puolikas kesäkurpitsaa
 • palanen fenkolia
 • oliiviöljyä
Leikkasin ja silppusin kaikki ainekset niin tasaisesti pieniksi kuutioiksi kuin kärsivällisyyteni riitti. Kuvasta näkee, että fenkolin kohdalla ei ihan riittänyt. Keräsin kaikki pikkukuutiot suureen haudutuspataani ja kaadoin päälle oliiviöljyä sen verran, että sitä oli mukavasti koko seoksessa, ehkä noin puoli desiä kaikkiaan. Monen litran pata oli yli puoleen väliin täynnä.


Laitoin padan ensin high-asetukselle noin kolmeksi tunniksi. Sekoittelin välillä ja laitoin sitten asetukselle low moneksi tunniksi. Pata aloitti työt aamulla noin klo 11 ja illalla klo 19 seos oli niin tuoksuvaa ja valmista, että käytin hyvän aikaa sitä nuuhkimalla. Peittelin padan kylmään ja eilen pussitin seoksen pakastamista varten.


Soffrittoa tuli neljä pussillista, jokaisessa oli neljä kauhallista seosta. En käyttänyt mitään mausteita, en suolaa, en pippuria, kaikki maku (jota on paljon) tuli kasviksista itsestään. Nyt on helppo napata pussillinen kerrallaan, kun alkaa tehdä jotain ruokaa, johon tällainen kasvispohja on omiaan.


Muuten käytin hävikintorjuntalaatikon tuotteita kaali-appelsiinisalaattiin (yksi appelsiineista ei ollut ehkä veriappelsiini, juuri se laatikosta nappaamani).


Sydänsalaatit grillasin ja söimme ne ranskankerman ja lohenmädin kanssa samaan tyyliin kuin Tukholman Kagges-ravintolassa aikoinaan.


Omenat menivät piirakkaan ja pihan mustarastaille, paprikoista osan söimme leivän päällä. Pienet terttutomaatit ovat vielä jäljellä ja granaattiomena. Yhdestä suippopaprikasta ehti mennä osa pilalle, olin käyttänyt siitä puolet ja pilaantuminen alkoi leikkupinnasta. En ollut muistanut laittaa paprikaa jääkaappiin tai muutenkaan suojata sitä. Olen tyytyväinen kahden euron ostokseeni, sillä olen yleensä melkoinen huithapeli. Nyt hävikkiä ei todellakaan tullut paljon.

Lisään postauksen CampaSimpukan ylälaidan Crock pot-välilehdelle, jonne kerään kaikki haudutuspataohjeet. 

14 kommenttia:

 1. Hyvä idea! Täytyy käydä Lidlissä pikimmiten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tämä tapa laajenee Lidlillä, meillä taitaa olla loppuviikosta niitä useammin, kävin eilen keskiviikkona, eikä ollut yhtään laatikkoa siihen aikaan. :) Olen itseeni tyytyväinen, että todellakin käytin ostamani tuotteet.

   Poista
 2. Pitääpä pitää silmät auki kun käydään Lidlissä (tosin harvoin, vain kun käydään Isolla Kylällä Mustissa ja Mirrissä niitä parempia kissannappuloita). Ja tuo soffritto tai muu laatikon mukainen esivalmistelu pakkaseen taitaisikin olla se fiksu tapa hyödyntää satsi jota ei muuten ehdi käyttää. mk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Minulla tahtoo olla vähän sellaista, että innostun säästämään ja olemaan ekologinen, mutta se viime vaiheen toteutus sitten jää... Vaikkei kyse olisi kuin kahdesta eurosta, niin silti pitäisi myös käyttää ne ostamansa. Tällä kertaa onnistuin. :)

   Poista
 3. Tuo on niin hyvä juttu:) Marraskuussa kun olin Helsingissä näin Myyrmäen Lidlissä hävikkilaatikoita ja harmittelin etten voinut niitä käytttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein mainio homma ja toivottavasti ihmiset ottavat omakseen.

   Poista
 4. Mikä mahtava idea tehdä haudutuspadassa, kiitos! Minä en ole jaksanut paistaa isoa määrää pakastimeen, ja olen katunut sitä monasti. Seuraavalla kerralla teenkin ison määrän haudutuspadassa, ja arkikokkailu on taas astetta helpompaa ja maukkaampaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa on parasta vaivattomuus, haudutuspadan kanssa kun ei oikein edes voi epäonnistua. :D Ei tarvitse vahtia eikä haittaa, jos homma vähän pääsee unohtumaankin muilta puuhilta.

   Poista
 5. Tämä on moninkertaisesti järkevää kokkailua: kun tuo Hannelen resepti jo pohjimmiltaa oli järkevää, sitten on järkevää tehdä tätä hävikkilaatikosta ja kolmanneksi vielä iso satsi crock potilla. Ymmärsinkö oikein, että haudutuspataan ei laitettu öljyn lisäksi muuta nestettä? Olen huomannut, että haudutuspadassa nestettä kertyy helposti liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vain öljyä vähän, aluksi sekoittelin muutamaan kertaan, mutta kasviksista alkoi irrota nestettä sen verran, ettei mitään muuta tarvinut lisätä. Lopulta jäähtynyt seos oli kuitenkin melko kiinteää, koko padassa ei ollut pussitusvaiheessa desiä, puoltatoista enempää lientä. Senkin kauhoin pusseihin. :)

   Poista
  2. Hyvä tietää, kasviksista tulee paljon nestettä ja se kun ei haudutuspadassa haihdu. Minulla on paljon vielä opittavaa hauduttelussa.

   Poista
  3. Toisaalta, moni liemi on sitten hyvinkin käyttökelpoista jatkossa, usein pakastan esim käristyksen lientä, jos sitä vaan uhkaa jäädä ja se on hyvin maukasta kastikkeen tai keittoliemen pohjaa toisella aterialla.

   Poista
 6. Voikun munkin lähi-Lidlissä olisi tällaisia laatikoita, ei ainakaan vielä ole osunut silmiin. Grillattu sydänsalaatti ranskankerman ja lohenmädin kanssa kuulostaa taivaalliselta, pitää testata pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään olen nyt just nähnyt meidän lähimmässä, saisi olla useammin! Tuota salaattia tai jos käyttää varhaiskaalia kannattaa hieman marinoida ensin, tulee enemmän makua. Mistä nyt tykkääkään.

   Poista