keskiviikko 20. maaliskuuta 2024

Täyttävä linssikeitto


Olemme edelleen siinä moodissa, että käymme kaupassa vain, kun maito on lopussa tai on jotain muuta erityistä asiaa tontin ulkopuolelle. Niinpä myös kotona olevia varastoja on käytetty aika mukavasti pois, kun emme koko ajan ramppaa ostamassa uutta ruokaa. 

Osuin näkemään instassa kuvan kreikkalaisesta linssikeitosta ja tuumin heti, että tuota täytyy kokeilla. Lyhyenä hetkenä-blogissa keitto oli oikein postattunakin, mutten nyt jostain syystä saa blogia näkyville. Kokeilen myöhemmin, jos voisin linkittää asiallisesti sinne, mistä vinkin löysin. EDIT: Nyt toimii taas: Kreikkalainen linssikeitto.  Pia kertoi löytäneensä keiton alun perin Baba Lybeckin tekemänä Etiketti-sivustolta (varmaan lehdestäkin).

Soveltelin hieman sen mukaan mitä varastoistani löytyi ja tulin lisänneeksi keittoon tetran kikherneinäkin, mutta se saattoi olla vähän liikaa ja turhaakin. Hyvää kyllä, mutta keitto oli niin topakkaa, että olin päiväunien tarpeessa syötyäni kaksi kauhallista keittoa. Edelleen pidän kuvakuria, yhdellä kuvalla siis mennään! Tästä syö kyllä neljä henkilöä aivan varmasti, eli me kahdena päivänä. 

Kreikkalainen linssikeittiö omana sovelluksenani

  • 2 dl linssejä (punaisia ja vihreitä, purkinpohjia myöten)
  • 1 tetra (3 dl) kikherneitä
  • 6 pientä perunaa 
  • 1 punasipuli
  • 1 tl valkosipulimurskaa
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 1 litra vettä + 2 dl vettä tomaattipurkkien huuhteluun
  • 1 tölkki (400 g) säilöttyjä kokonaisia tomaatteja (muita tomaattituotteita ei oikein tällä erää talosta löytynyt)
  • 1 pieni tetra paseerattua tomaattia
  • 1 tl bruschetta-tahnaa (sellaista todella maukasta kirkkaanpunaista tomaattiseosta, joka kertoo olevansa bruschettaa varten, mistä lie meille purkki löytynyt)
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl tummaa kuivaa fariinisokeria
  • suolaa ja pippuria
  • 1 rkl kuivattua yrttiseosta (viime kesän tuotoksia pihan kulatungista)
  • 2 rkl smetanaa (siihen se vegaaniajatus sitten lätsähti)
  • tuoretta lehtipersiljaa
Huuhtelin linssit ja jätin ne valumaan siivilään, samoin kikherneet. En muuten muistanut ottaa talteen kikherneiden lientä, olisi voinut tehdä taas marenkia. Mutta siis ei tehdä. 

Kuorin perunat, leikkasin ne pieniin paloihin ja laitoin kylmään veteen odottamaan. Silppusin sipulin. Availin tomaattipurkit ja kokosin muut ainekset lähettyville. 

Kaadoin todella reippaasti oliiviöljyä kattilaan ja kuumensin sitä pari minuuttia. Kumosin kattilaan sipulin ja valkosipulin ja kuullotin niitä hetkisen. Sitten lisäsin mukaan valutetut linssit ja vettä noin litran. Sekoittelin ja jätin linssit kypsymään noin kymmeneksi minuutiksi. 

Seuraavaksi lisäsin kattilaan tomaattituotteet (kokonaiset tomaatit purkista, paseeratun tomaatin ja sen tanhan), kikherneet ja perunat. Huuhtelin tomaattipurkit ja kaadoin huuhteluvedenkin kattilaan. Nyt alkoi olla keskikokoinen kattilani aika täynnä. Piti varovasti sekoitella ja nostaa keitto kiehumaan lempeästi. 

Maustoin keittoa sokerilla, suolalla, pippurilla ja kuivatuilla yrteillä. Kun perunat alkoivat olla kypsiä, lisäsin mukaan vielä sitruunamehua ja sekoittelin, keitto oli  melkoisen sakeaa, mutten lisännyt vettä, koska kattilan reunat. Maistelin ja aloin olla makuun aika tyytyväinen. 

Annoksiin nostin kaksi kauhallista sakeaa keittoa, pinnalle lusikallinen smetanaa ja tuoretta lehtipersiljaa. Piti ottaa välilevot, ennen kuin jaksoin laittaa keitonloput rasiaan ja ripustaa pyykit, oli niin tuhtia ruokaa. Mutta erittäin hyvää! 

4 kommenttia:

  1. Nam! Viimei aikoina on turhan harvoin tullut tehdyksi mitään keittoja. Tuo resepti täytyy kaivaa esille kun seuraavan kerran alkaa "sopattaa". Siitä taitaa tulla tuhti lounas kahdelle ainakin muutamaksi päiväksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin, söimme eilen itsemme täpötäyteen ja tänään vielä uudelleen ja vielä jäi minulle yksi annos sellaiselle päivälle, jolloin olen yksin kotona syömässä.

      Poista
  2. Linssikeitto on noin hyvää.Sellainen onkinnse yleisin keittoni täällä kylmänä kautena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linssit ovat kyllä hyvä raaka-aine ja kikherneet ja pavut!

      Poista