maanantai 15. elokuuta 2011

Leipää ja kalaa

Silloin tällöin laitamme graavilohta, myös rippijuhliin laitoimme kalan maustumaan jo hyvissä ajoin. Käytämme aina ohjetta  Graavilohi Nigellan tapaan . Iso file siistitään reunoilta, liialliset rasvat leikataan ja ruodot nypitään pois. Sekoitetaan kulhossa marinadi, johon kuuluu rakeista sinappia, sokeria, karkeaa merisuolaa ja giniä. Tuloksena on rahiseva tahna, joka levitetään vuokaan nahkapuoli alaspäin laitetun fileen päälle, runsaasti tilliä vielä ylimmäksi. Kala peitellään kelmulla ja päälle asetaan jotain sopivaa painoksi, meillä painoina toimii tiili, joka on ensin päällystetty foliolla ja sitten laitettu muovipussiin. Kala saa maustua kaksi vuorokautta. Kun tämä hermoja raastava odotus on ohitse, kala puhdistetaan kaapimalla tillinen marinadi pois ja huuhtomalla kala nopeasti kylmällä vedellä. Sitten vain leikataan ohuita viipaleita fileerausveitsellä ja syödään pois! Meillä ginilohen alustana oli pari viikkoa sitten leipomaani ruisleipää


7 kommenttia:

 1. Pitääkin kokeilla joskus näin tehtyä lohta. Yleensä tulee tehtyä ihan tavallisesti (suola, sokeri, tilli) kun hyvä lohi on niin hyvää. Ja toiseksi parasta on ollut tervagraavattu lohi, mutta tosiaan, kyllähän se katajakin maistuu hyvältä.

  VastaaPoista
 2. Kaikki oli niin hyvää, varsinkin tuo lohi! Samoin se paahtopaisti, NAM! Madeleinet ja suussa sulavat pikkuleivät (ne, missä oli sitä marmeladia? sisällä) kruunasivat jälkkäripöydän. Ja tietysti se oikea kahvi ;-)

  Saisinko sen ihanan levitteen ohjeen? Siis sen, mitä olit tehnyt niille sämpylöille?

  t. kateellinen laskimus

  VastaaPoista
 3. sauvajyvänen: tuo gini antaa kyllä loheen kivan säväyksen, katajanmarjoja meillä ei ole ollut aikoihin varastossa, niitä pitäisi jostain saada hommattua.

  Katri K: kiitos kauniista sanoistasi. Naureskeltiin tässä juuri aamukahvilla, että hyvin menivät juhlat, mutta ylivoimaisesti parasta niissä on aina se, että ne ovat ohi! Levitteen ohjeen löysin Kokkeillaan-blogista, en näköjään osaa laittaa linkkiä tähän, mutta postaan sen vielä tuonnempana. Löydät Kokkeillaan-blogiin itsekin blogimme suosikkipalkista ja Kokkeillaan teki sitä muistaakseni reilu viikko sitten, muutama postaus alaspäin.

  VastaaPoista
 4. Ja itsetehtyä ruisleipääkin!!!

  VastaaPoista
 5. Nanna: olen oikein tyytyväinen siihen, että sain ruisleipääkin aikaiseksi:)

  VastaaPoista
 6. Kuulostaa mielenkiintoiselta reseptiltä, täytyy laittaa kokeiltavien listalle :)

  VastaaPoista