keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Fudgea makeannälkään


Oululaisissa chilipilleissä oli tarjolla Virpin tekemää chilifudgea, joka oli lempeää kuin äidin syleily kaiken sen hothot-ruoan välissä. Söimme fudgea muiden ruokien väliin ja terästäydyimme ottamaan taas palan jotain tulista. Toimi! Mieleni on tehnyt valmistaa fudgea sen jälkeen, mutta chilivarastoni loppuivat jo. Niinpä otin ohjeen toisaalta, Ambika´s Kitchen-blogista. 
  • 350 g tummaa suklaata
  • 1 purkki kondensoitua maitoa (397g normipurkki)
  • 30 g voita 
  • ripaus suolaa (unohdin)
  • 100 g pinjansiemeniä (ohjeessa 150 g erilaisia pähkinöitä)
  • 1 rkl vaniljauutetta
  • (kaakaota päälle ripoteltavaksi)
Paahdoin pinjansiemeniä hetken kuivalla pannulla, kunnes ne saivat hieman väriä ja siementen öljyt lähtivät kiiltelemään, siirsin siemenet lautaselle jäähtymään. Keräsin kattilaan kondensoidun maidon, suklaan, vaniljauutteen ja rasvan. Käytin tavallisen voin sijaan toissapäivänä tekemääni gheetä. En kyllä tiennyt kuinka hyvin se sopii makeisiin, mutta ainakin sen toffeentuoksu lupasi hyvää. Ghee oli jähmettynyt purkissa keltaiseksi lusikoitavaksi massaksi, jota ainakin kokeellisesti pidän nyt huoneenlämmössä. 

Lämmitin kattilaa miedolla lämpötilalla ja sekoittelin massaa nuolijalla, kunnes kaikki suklaa oli sulanut ja sekoittunut tasaiseksi massaksi gheen ja maidon kanssa. Sekoitin paahdetut pinjansiemet mukaan. Voitelin lasisen vuoan hyvin kevyesti gheellä ja kaadoin fudgemassan vuokaan. Tasoittelin massan pinnan nuolijalla mahdollisimman tasaiseksi ja nostin vuoan kylmään jähmettymään.

Parin tunnin kuluttua leikkasin fudgen ruokailuveitsellä neliöiksi ja erinäisin lastoin, veitsin ja haarukoin sain kuin sainkin herkun irrotettua vuoasta. Tuhtia tavaraa, pieni pala riittää! Hyvää kyllä, ei voi muuta väittää, eikä ghee mitenkään negatiivisesti erotu makeisesta. Pakkasin neliöt leivinpaperiarkkien väliin tiiviiseen purkkiin enkä kertonut kenellekään kotona moisesta herkusta.


11 kommenttia:

  1. Näyttää hyvältä ja mukavasti auringonvalokin pilkahtelee kuvassa:) Mä en ole vielä itse uskaltaunut kokeilemaan fudgen tekemistä, vaikka mieli on tehnyt, kun olen ajatellut sen olevan jotain ydinfysiikkaa... Ehkä pitäisi kuitenkin rohkaistua tässäkin asiassa!

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla, että fudgekokeilu onnistui ja meikäläisen tekosista iski inspiraatio :)

    VastaaPoista
  3. lintsi: Minullakin oli se käsitys, että fudgen tekeminen olisi jotenkin vaikeaa, mutta Virpi vakuutti minut kekkereissä, ettei asianlaita ollenkaan ole niin:) En ole juuri mitään makeisia tehnyt, ellei lapsuuden makeannälkäkohtausten karamellinkeittokatastrofeja oteta lukuun.

    Virp:Ohje oli kyllä aika samanlainen, kuin sinun käyttämäsi, harmi ettei minulla ollut kuin sitä "tappochiliä", sitä en tohtinut käyttää:)

    VastaaPoista
  4. Fudge on niin helppoa ja hyvää. Meillä jouluna katosi fudget nopeammin kuin kaupan suklaakonvehdit! :)

    VastaaPoista
  5. Tusla: Kyllä minäkin meinaan tehdä näitä tästedes, kokeilla erilaisia pähkinöitä ja sitä chiliä, marjojakin varmaan voi heittää sekaan.

    VastaaPoista
  6. Aah, täytyypä lähteä ostamaan fudgea. Ruokablogien lukeminen on lihottavaa!

    VastaaPoista
  7. Ai sinä ehdit jo aloittaa ghee-kokeilut:) Minulla se möllöttää vielä koskemattomana tuossa pöydällä. Fudge näyttää aivan ihanalta!

    VastaaPoista
  8. Ankerias: Löysin myös paikallisesta etnisestä kaupasta purkin gheetä, ostin vertailun vuoksi, mutta se on avaamatta vielä:)

    VastaaPoista
  9. Mielenkiintoista. Kerrotko sitten minulle olivatko samanlaisia vai erilaisia, kun olet avannut? Itse en ole nähnyt gheetä ikinä missään kaupassa.

    VastaaPoista
  10. Ankerias:kerron toki, otan vaikka kuvankin:) Meillä on Citymarketin kupeessa kiva itämainen kauppa, jossa piipahdan melkein joka viikko. Miljoona purkkia ja paljon pakasteita, ihan mahtava aarreaitta.

    VastaaPoista