torstai 31. toukokuuta 2012

Hävikistä herkuksi, kuinka siinä kävikään?

pyöränvanteen uusi työ marjapensaan tukena
Olemme osallistuneet hävikistä herkuksi-blogikampanjaan vaihtelevalla innolla ja ymmärryksellä. Kun toukokuu nyt vetelee viimeisiään, on paikallaan katsoa kuinka tässä kävi. Vähensimmekö hävikkiä, keksimmekö jotain uutta, söimmekö kummallisia pöperöitä ja mitä kuuluu jauhokaapille?
Olisi mukava sanoa, että vähensimme hävikkiä. Kyse taitaa olla enemmän siitä, että hävikkimme on ollut toisenluonteista. Kompostinkansi on käynyt tuttuun tapaan, mutta luulen sinne päätyneen ainakin vähän vähemmän pilalle menneitä raaka-aineita, sellaisia jotka eivät koskaan ehtineet lautaselle asti. Siitä yksi pluspiste. Jonkun verran kompostiin on päätynyt valmista ruokaa, etenkin niitä jatkojalosteita, joissa ei aina ole ollut herkusta tietoakaan.  Niinpä loppu meni kompostiin. Tästä täytyy antaa yksi miinuspiste. Tämä olisi vältetty sillä, että ruokaa  olisi tehty alunalkaen sopiva määrä. 

Yhden pluspisteen annan siinä, että kerran jatkojalostus oli selvästi alkuperäistä ruokaa parempi, joskaan ei mikään oma uusi keksintö, vaan toisaalta saatu vinkki. Kyseessä olivat italoleivät, jotka menivät parempiin suihin nopeasti ja enemmänkin olisi mennyt. Ananaksesta, joka meni pilalle joudun antamaan yhden miinuspisteen. Syy hävikkiin oli silkka laiskuus.

Maitotuotteiden kanssa olemme menestyneet hieman tavallista paremmin. Olemme ostaneet uutta maitoa vasta edellisten ollessa lopussa tai lähellä loppua. Hapanmaitotuotteita olemme ostaneet myös aiempaa maltillisemmin ja olen lappanut erilaiset purkinpohjat sämpylätaikinoihin ja kylmiin kastikkeisiin. Siitä yksi pluspiste. Juustojen kanssa tilanne on vähän siinä ja siinä, mutta sen verran hyvin sekin on mennyt, ettei tarvitse miinuksella nakata. Ricottaa ja mascarponea on mennyt kiitettävästi toukokuun aikana, eikä kumpaakaan ole jäljellä yhtään, olisin jopa tarvinut hieman lisää. Tästä yksi pluspiste, että keittiömme vähemmän käytettyjä raaka-aineita ostettiin oikea määrä.

Olemmeko syöneet kummallisia pöperöitä? No, on sellaisiakin tainnut lautaselle eksyä, osin sen vuoksi, että yritin sinnikkäästi toteuttaa Campakeittiön Giro-teemaa, eli italialaisia ruokia eikä sitä ollut aina helppo yhdistää hävikin vähentämiseen. Vähiten onnistuneeksi tunnustan polentakakun. Ostin puolen kilon pussin polentaa, koska halusin opetella polentan valmistamista. Pussista meni vain 1 dl polentaa, joten loppu uhkasi mennä hävikin puolelle, joskin vasta tulevaisuudessa. Niinpä kokeilin oliiviöljy-polentakakkua, jonka rakenteesta emme kukaan suuresti välittäneet.  Uskon sen olleen kyllä juuri sellaista, kuin sen pitikin olla, muttei se vain ollut meidän makuumme. Loput polentajauhoista arvelen käyttäväni vaikkapa kakkuvuokien jauhottamiseen, siihen arvelen sen soveltuvan ihan hyvin, tekevän joillekin kakuille sopivan rapsakan paistopinnan. Polentakakusta pitää siis antaa yksi miinuspiste. Tekisi kyllä mieli antaa piste yrittämisestä, mutta maltan mieleni.

Yhden pluspisteen annan siitä, että jauhokaappi on vajentunut. Täysjyvävehnäjauhot loppuivat, ne joiden kanssa en tullut sinuiksi. Myös useita muita epämääräisiä pussinpohjia meni erilaisiin leipomuksiin. Yhden pluspisteen annan itselleni siitä, etten eilisessä ruokapiirin kevään viimeisessä jaossa hankkinyt yhtään lisää  jauhoja. Näin siis toteutin alussa asettamaani tavoitetta tehdä järkipäätöksiä jo ostovaiheessa. 

En voi sanoa keksineeni mitään uutta ja omaperäistä ruokaa hävikistä herkuksi-teemakuukauden aikana. Otin vihjeitä muista blogeista ja tein tuttuja pyttipannuja ja piirakoita. Kun asiaa ajattelee kierrätyksen kannalta, vähensimme jääkaapista paperikassillisen verran lasipurkkeja ja kuivakaapeista hävisi monta pitkään siellä majaillutta säilyketölkkiä. Niinpä isoiksi paisuneet varmuusvarastomme ovat huvenneet, emmekä ole vielä niitä täydentäneet.  Toivon mukaan teemme jatkossa täydennykset vielä enemmän järkipohjalta, eikä sillä "Voi, kuinka ihana purkki"-mentaliteetilla. Tämän kappaleen perusteella emme saa sen enempää plussaa kuin miinustakaan. 

Yleensä iso jääkaappimme on ollut tupaten täynnä ja  sisältänyt erinäisiä yllätyksiä ja unohduksia. Nyt tilanne on parempi. On ollut oikeasti mukava nähdä jääkaapin takaseinä, vaikka se sanottuna kuulostaa hullulta. En läheskään aina pelkästään ovea avaamalla saa selkoa onko meillä jogurttia, löytyykö pestoa, pitää siirrellä purkkeja, pitää nostella ja kaivella. Tilanne on paljon parempi silloin, kun jääkaappi on järjestyksessä ja vilkaisu ennen kauppareissua riittää piirtämään ostoslistan verkkokalvolle.  Tästä annan meille yhden pluspisteen. Tärkein opetus tässä kohtaa on: vähemmän on parempi.

Kuten toukokuun alussa kerroin,  meillä on mennyt leipää homeeseen jonkun verran, mikä on tietysti typerää ja turhaa. Aiemmin meillä pakastekuivui leipää vielä enemmän, hamstrasimme sitä ja pakastimme usein vääränlaisissa pusseissa, jotka ratkeilivat omia aikojaan pakastimessa, eikä leipä enää ollut syömäkelpoista aikojen perästä.  Olemme nyt ostaneet vähemmän ja erilaista leipää. Enemmän jälkiuunileipää ja vähemmän vaaleita, nopeasti kuivuvia leipiä. Homehtua ei ole tainnut ehtiä jotakin yksittäistä perunaleipästä lukuunottamatta ollenkaan leipää. Leipä on ollut terveellisesti välillä lopussakin. Olen leiponut useita satseja sämpylöitä ja muutaman leivän, josta jauhokaappi on ollut kiitollinen. Leipäpuolen voi siis sanoa olevan plussalla, mutta annoin pisteen jo tuolla jauhokaappikappaleessa, joten en ahnehdi enempää. 

En ole pitänyt tarkasti kirjaa ruokamenoista sen enempää tässä kuussa, kuin aiemminkaan. Näppituntumalla voin kuitenkin sanoa, että rahaa ruokaan on mennyt huhtikuuta vähemmän. Olemme käyneet kaupassa muutaman kerran vähemmän ja ostosmäärät ovat olleet pienempiä. Karkea arvioni on, että olemme  saavuttaneet noin 15-20 % säästön kuukauden ruokamenoissa.  Tästä yksi pluspiste.

Henkisellä puolella voin myöntää, että hävikistä herkuksi-kampanja olisi voinut mennä osaltamme paljon paremmin, mutta monta positiivistakin asiaa jää käteen. Luin monta oivaltavaa postausta muiden kampanjaan osallistuneiden blogeista, löysin  uusia mieluisia blogeja, sain monet hyväntahtoiset naurut toisten kertomuksista hävikin ja herkkujen maailmassa. Opin muutamia uusia niksejä, tunsin myötätuntoa ja iloa muiden puolesta,  sain uusia kurkkaajia Campasimpukkaan. Olen iloinen siitä, että Campasimpukkaa pyydettiin mukaan tähän tärkeään kampanjaan. Facebookiin en ole vieläkään  liittynyt, mutta kiitän suolaa&hunajaa-  ja Soulkitchen-blogeja siitä, että sieltä kautta postaukseni nostettiin Facebook-sivulle. Annan yhden pluspisteen siitä, että olen pitänyt kampanjan merkeissä hauskaa, oppinut uutta ja jaksanut toteuttaa kahta teemaa yhtäaikaa. 

Perheelleni annan yhden pluspisteen siitä, että he jälleen kerran ovat kiltisti syöneet keitoksiani ja vakuuttaneet, että kyllä tämä ihan hyvää on, vaikka ruumiinkieli toista antaisi ymmärtää, toisinaan en ole voinut olla havaitsematta pieniä puistatuksia. He ovat ennakkoluulottomasti maistaneet melkein kaikki melkein kaikkea. Enempää en voi toivoa. 

Matematiikka ei ole koskaan ollut vahvuuteni, mutta luulen pääseväni siihen lopputulokseen, että jaoin omatoimisesti meille ja itselleni 10 pluspistettä ja 3 miinuspistettä. Pääsen lopputulokseen 7 pluspistettä. Tämän voi tulkita niin, että olen (olemme) onnistuneet. Toinen tulkinta tietysti voisi olla sekin, että kaiken voi sokerikuorruttaa mieleisekseen, joko ennalta tai ainakin jälkeenpäin. 


laskentotunneista on vähän vierähtänyt aikaa...

Minulla oli hyvää aikaa kerran vielä paneutua hävikistä herkuksi-teemaan ja tuhota se maapähkinävoi, joka vainosi minua joka kerta, kun avasin jääkaapin. Olen saanut muutamia hyviä vinkkejä sen suhteen, erityisesti ystäväni sauvajyväsen maapähkinäkana vaikuttaa siltä, että sen vuoksi voisin joskus jopa harkita uuden purkillisen ostamista. Olimme kuitenkin popsineet broileria viime päivinä siihen malliin, että jätin tuon ohjeen vielä kokeilematta. Pikku leijona ja puoli valtakuntaa-blogista löysin ohjeen, joka oli juuri passeli tähän hätään. Tai hätään ja hätään, mutta tarpeeseen päästä eroon puolikkaasta purkista tuota tököttiä, joka on minulle verraten vieras. Niinpä lainasin ohjetta ja kokeilin näitä keksejä, jotka Pikku leijonan emäntä linkkasi olevan aluperin täältä. Ohjeesta luvattiin tulevan noin 12 keksiä. Koska tahdoin tosissani päästä eroon maapähkinävoista, tuplasin ohjeen. Siihen meni:

  • pyörryttävät 2 dl maapähkinävoita
  • yhtä lailla runsas määrä 2 dl palmusokeria (minullakin oli sitä, iloissani käytin sitä alkuperäisen ohjeen fariinisokerin sijaan, joka oli sitäpaitsi kivikovaa)
  • 2 kananmunaa
  • 4 dl kaurahiutaleita
  • 2 tl leivinjauhetta
Pehmitin maapähkinävoita hetken pitämällä sitä lämminvesihauteessa. Mittasin maapähkinävoin ja sokerin kulhoon ja sekoitin ne keskenään. Lisäsin muut aineet ja sekoitin taikinan tasaiseksi, siitä tuli melkoisen topakkaa tavaraa. Pyörittelin taikinasta pieniä pallosia, noin lihapullan kokoisia, taikina oli todella tarttuvaista, taputtelin välillä venhäjauhoja käsiini. Asettelin taikinapallot kahdelle uunipellille leivinpaperin päälle ja litistin niitä vähän. Paistoin keksejä noin 15 minuuttia. Kekseistäni ei tullut yhtä kauniita, kuin Pikku leijonan emännällä ja Eevalla, mutta takuulla olivat tarpeeksi makeita!




18 kommenttia:

  1. Mahtava idea tuo pensastuki! Kopioin heti - jollain variaatiolla, mökillä pensaat retkottavat miten sattuu ja puutuet aina rojahtavat ja lahoavat jne. Kiitos! Ja hienosti suoritettua hävikittömyyttä muutenkin. :) Kunnioitusta satelee sinne päin.

    Sitä piatsi nuo keksit. Miten ne voivat olla noin täydellisen näköisiä? Ja varmasti olivat aivan mahtavan makuisia!

    VastaaPoista
  2. Saima: Kammenpyörittäjältä tahtoo tuota pyöriin liittyvää tavaraa kertyä, on kiva, kun jollekin löytyy vielä jatkokäyttöä:)

    Keksit kyllä ovat hyviä, maapähkinä tuoksuu ja maistuu mukavasti. Olisin toivonut, että pienen haarukanpainallukset olisivat pysyneet paistamisenkin jälkeen, mutta ne jäivät uuniin!

    VastaaPoista
  3. Minäkin olisin ehdottanut keksejä - maapähkinävoi on ihan hyvää, mutta ehkä kerran kymmenessä vuodessa...

    Maito-ongelmaan meillä on ratkaisuna UHT- eli iskukuumennettu maito; meillä maitoa tulee käytettyä vähän, minä kuumennan sitä lähinnä aamukahvia varten. Ja siihen tarkoitukseen iskukuumennettu käy hyvin. Samoin jogurttijuoman jatkamiseen. Suomessa ne taitavat kuitenkin loistaa poissaolollaan? Tuoremaitoa tulee käytettyä vain jogurtin valmistamiseen. Näin ne muuttuvat, tavat!

    VastaaPoista
  4. pinea: Kommentoitiin juuri ristiin toistemme blogeissa:)

    Meillä menee maitoa lähinnä kahviin, rasvatonta maitokahviin ja täysmaitoa poikien cappuccinoon. Välillä ostamme iskukuumennettua maitoa siltä varalta, ettei kauppaan kerkiä, mutta jotenkin siinä on minusta merkillinen maku. Ruoanlaitossa maitoa ei juuri mene. Leipomisessa jonkun verran.

    VastaaPoista
  5. Olet varmasti ansainnut nämä kaikki seitsemän pistettä (tai kaikki kymmenen pluspistettä) :) Eli hyvin meni!

    VastaaPoista
  6. Heidi: Kukas sen kissanhännän nostaa, ellei kissa itse? :D Kivaa oli ja hyödyllistä ja varmasti monta juttua jää pääkoppaan muhimaan. Toivottavasti tällaisia kampanjoita keksitään lisääkin!

    VastaaPoista
  7. Hieno katsaus hävikkipostausprojektiinne! Ja aivan mahtavalla tavalla kierrätetty tuo pyörävanne:) Jännää,että polentakakku oli vähiten onnistunut juttu;lempikahvilassani se taas on tosi hyvää.
    Ja pisteet olivat teillä hyvin ansaitut!
    Itselläni on aika vähän hävikkiä ,koska kasvikset ovat pääroolissa keittiössäni,mutta 3 postausta sain kuitenkin tehtyä aiheesta ja tuli muutamia uusia ideoitakin muitten hävikkipostauksia lukiessa:)

    VastaaPoista
  8. Hauskaa, että laskit nuo plussat ja miinukset:) Seitsemän on varsin hyvä arvosana, huomenna voit viettää sitten päättäjäisjuhlia hyvillä mielin! Ja nerokas tuo pyöränvanne. Mitähän kaikkia pyöräjuttuja olette keksineetkään, kun oli se kypäräkin.

    VastaaPoista
  9. Selkeästi plussan puolella. Minusta olet kyllä vähentänyt hävikkiä todella uutterasti.

    VastaaPoista
  10. Yaelian: Kiitos:) Vähän kyllä harmittaa se polentakakku, etenkin, kun kerroit sellaisen voivan olla oikein hyvää.

    Ankerias: Nuo vanteet ovat olleet marjapensaiden ympärillä jo monta vuotta, pensaat ovat tainneet olla tontilla noin 5-6 vuotta. Toimivat siinä toimessa oikein mainiosti:)

    Jonna: Kiitos, kyllä minä nyt olen ihan tyytyväinen, vaikka välillä vaikutti, ettei päästä puusta pitkään.

    VastaaPoista
  11. Miten mainio kirjoitus, ja todella hyvin olet saanut pisteitä kasaan!

    VastaaPoista
  12. Onnea Campasimpukka! Nykykoulussa seiska on hyvä!

    VastaaPoista
  13. Yhteenlaskuhan onnistui hienosti! Minä putosin kahden plusssan ja jonkun miinuksen jälkeen, vaikka topakasti yritin.

    VastaaPoista
  14. Kotiharmi: Taitaa tuo seiska olla linjassa sen kanssa, mitä minulla koulussa aina olikin:)

    Hannele: Arvaa miksi tuota paperia tarvittiinkaan:)))

    VastaaPoista
  15. Tuo on juurikin laskentoa, matematiikassa riittää usein arviointa ja tieto siitä, onko tutkittava asia positiivinen vai negatiivinen ja onko se rajoitettu. Laskeminen on vain päättelyn apuväline :).

    VastaaPoista
  16. luimupupu: Tosiaan sitä sanottiin laskennoksi tuolloin peruskoulun alkuvuosin:) Muita "mukavia" oppiaineita olivat muistaakseni kansalaistaito ja ympäristöoppi!

    VastaaPoista
  17. Tein mental noten, että tämän luen heti kun ehdin :) Joo, kuulostaa tutulta. Vähän samoissa fiiliksissä - joskin luulen ettei meillä mennyt ihan yhtä hyvin lopuksi. Hävikki meilläkin oli nyt enemmän sentyyppistä, että sitä uudelleenprosessoitua ruokaa meni roskiin. Hyvä summaus! :)

    VastaaPoista