keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Campakeittiön leipäleviteKolmisen vuotta olen tehnyt meille kaiken leipälevitteen itse. Jossain vaiheessa ällöönnyin kaikkiin kevytlevitteisiin ja voi on usein liian kovaa leivän päälle laitettavaksi. Olen kokeillut erilaisia koostumuksia ja muutenkin levitteen rakenne vaihtelee sen mukaan, mitä siihen käytän. Yleensä varaan annokseen 500 g suolatonta voita ja noin 4 dl öljyä. Olen kokeillut rypsiöljyä, mutta palannut aina hyvälaatuiseen keltaiseen oliiviöljyyn. Jos öljyssä on vihreä vivahdus, levitteestäkin tulee ikävän eltaantuneen väristä heti kättelyssä. 

Otan voin pehmenemään pöydällä noin pari tuntia ennen kuin aion tehdä levitteen. Ostan oliiviöljyn yleensä isoissa kanistereissa ja säilytän sitä varastossa, jossa on vuoden ympäri mukavan viileää. Kanisteri pitää myös ottaa huoneen lämpöön hyvissä ajoin, sillä muuten öljy ei suostu tulemaan ulos, eikä peltikanisteria ole oikein helppo puristella. 

Kun levitteentekoaika on käsillä, lasken mahdollisimman kuumaa vettä altaaseen ja laitan sekaan runsaasti tiskiainetta, kerään leviterasiat valmiiksi ja otan pari nuolijaa käden ulottuville. Käytän sekoittamiseen Kitchen Aidin food processoria, en tiedä miksi sitä suomeksi sanotaan, ei se oikein yleiskonekaan ole. Laitan koneen suurimpaan kulhoon teräksisen leikkuuterän ja sitten voin ja öljyn. Kone saa surrata sen aikaa, että levite on tasaista. Se on tässä vaiheessa melko juoksevaa, samaan tapaan kuin vaikka kääretorttutaikina ennen uunia. Aluksi suolasin levitteen, mutta kerran unohdin, eikä se haitannut mitään, joten lopetin sen sitten kokonaan. Tästä annoksesta tulee kolme neljän desin rasiallista levitettä, jotka riittävät meillä noin kolme viikkoa, yleensä yksi rasiallinen on töissä eväsjääkaapissa. 

Kesällä käytän metallista kaksikuorista rasiaa, jossa levite pysyy paremmin kuosissa, lämpimällä säällä levite pehmenee nopeasti, joten sitä ei kannata ottaa etuajassa auringonpaisteiselle kuistille aamiaispöytään. Joskus laitan litteän kylmäkallen rasian alle pitämään viileää. Saatan myös käyttää kesällä hieman vähemmän öljyä, jolloin rakenne kestää lämpöä paremmin. Koska mukana on vain kaksi ainesosaa, ei esimerkiksi vettä lainkaan, mitä olen  monissa ohjeissa nähnyt, tämä levite sopii hyvin paistamiseenkin. 

Säilyvyyden suhteen ei ole ollut koskaan ongelmaa, jopa vähän pehmenemään ehtinyt levite on pysynyt hyvänä niin kauan kuin sitä on riittänyt. Juuri sekoitettu levite jähmettyy sopivan leivällelevitettäväksi muutamassa tunnissa. Kokeilin joskus Bamixia levitteen tekoon. Kyllä sekin tehtävästä suoriutuu, mutta lopputulos ei ole niin sileä ja surruuttelussa menee huomattavasti kauemmin, kuin isommalla koneella, joka tekee valmista minuutissa. 

Ikävintä levitteenteossa on välineiden pesu. Koneen kulhoa ja kantta ei voi pestä koneessa, joten kuuma pesuvesi, runsas tiskiaine ja inhoamani kumihanskat peliin! Sitä en ole koskaan laskenut onko levitteeni edullisempaa, kuin kauppojen hyllyjen tuotteet. Mutta parempaa se on! 

kasvihuoneen talviasukas

25 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista. Ja uskon kyllä, että on varmasti parempaa kuin kaupan levitteet. Meillä ei käytetä levitteitä (viikonloppuaamun hasselpähkinä-suklaa-kookos-Sambaa ei lasketa), joten en varmaan kuitenkaan testaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olin joskus pitkään käyttämättä levitteitä kokonaan, mutta nyt kun on taas tottunut, ei muka osaa olla ilman :)

   Poista
 2. Mielenkiintoista - Meillä mennään Oivariinilla ja juustoilla. Aika vähän kuitenkin käytetään loppujen lopuksi. Lähinnä vaan niinä aamuina kun syödään leipää aamupalalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkäisin muuten Oivariinista, rakenteen vuoksi, mutta se on liian suolaista makuuni.

   Poista
 3. Tämä on varmasti viitseliäisyyden huippu, oma levite! Nostan hattua, meillä mennään (jatkossakin) Oivariinilla. Ruoanlaitossa luotan voihin. ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikaisemmin minä silitin jonkun aikaa melkein kaikki vaatteet, sitten vaihdoin levitteentekoon, huomattavasti helpompaa :D

   Poista
  2. Okei, kaikki on suhteellista! :-D Mutta silti...

   Poista
 4. Campasimpukka, sinä olet kyllä hyvä ihminen! :)
  (Itte oon vielä silitysvaiheessa, mutta koska en tahro keriitä sitäkään niin kodarissa on puhtaan pyykin Mnt Everest. Aina.)

  VastaaPoista
 5. No ihan varmasti on paaljon parempaa kuin kaupan levitteet! Jos meillä syötäisiin enemmän leipää, yrittäisin itsekin tehdä levitettä. Nykyisellään ei oikein jaksa, kun ehkä kahtena päivänä viikossa (viikonloppuna) syödään leipää jos silloinkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sitä tehdä pienempiäkin annoksia ja tosiaan paistaa siinä, useinhan tarvitaan voin ja öljyn seosta:) Meillä pari teiniä saattaa tuhota leipää välillä melkoista vauhtia:)

   Poista
 6. Pakko nostaa hattua: Oma levite. Minä luulen, että sinä olet nykyajan marttojen idoli. Campa, olet kyllä mahoton. Mutta pakko tuon on olla hyvää noilla raaka-aineilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää levite on, mutta en sentään ihan marttatasolle yllä, mutta perhepiirissä kyllä löytyy sitäkin :D

   Poista
  2. Ai miten niin ei yllä marttatasolle? Kyllä yltää!

   Poista
  3. Eihän mun kuitenkaan tarvi vaihtaa blogin nimeksi Marttasimpukkaa? :D

   Poista
 7. Hyvin ahkeraa tosiaan! Ja on tuo jotain ihan muuta kuin kaupan ainekset..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin vaiva on ryhtymisessä :D Teen uuden setin yleensä siinä vaiheessa, kun edellisen annoksen viimeinen rasia aloitetaan. Minulla on joitain päähänpinttymiä, kun jotain alkaa tehdä, tuntuu vastenmieliseltä enää palata entiseen. Toisissa asioissa kyllä lipsun ja luistelen ihan sujuvasti :D Kesät talvet!

   Poista
 8. Meillä kuluu oivariinia ihan järjettömästi. Tätä pitäisi kyllä kokeilla, varmasti maukasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutamalla kokeilulla pääsee sellaiseen oman suun mieluiseen koostumukseen :)

   Poista
 9. Toinen oman levitteen tekijä ilmottautuu :) Teen pitkälti samalla tavalla kuin sinä, välillä vaihdan oliiviöljyn rypsiin sen vihertävän värin takia, ja välillä lisään vielä pellavansiemenöljyäkin joukkoon. Onpahan oikeat rasvat kohdillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuosta pellavansiemenöljyvinkistä, kokeilen sitä ens kerralla:)

   Poista
 10. Meillä on tehty myös jo monta vuotta levite itse. Me lisäämme sekaan kyllä vielä sormisuolaa, jotta saamme kokonaisuudesta ekstrahyvää.

  VastaaPoista
 11. Moi, ihan kiinnostuksesta kysyn, onko sinulla evidenssiä itsetehtyyn levitteeseen vaihtamisen suhteesta kolestroli ja tai muihin arvoihin? Suuntaan tai toiseen? Hieno blogi ja teillä syödään hyvin! Nimimerkillä ensimäistä kertaa sitä lukemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kyllä ole. Mutta kieltämättä olisi kiintoisaa tietää. Kiitos kommentistasi ja kiva, kun olet lukenut! Tervetuloa toistekin:)

   Poista