perjantai 27. joulukuuta 2013

Pahinkin mieliteko menee ohitse


Jouluruokakunto on hyvin erilainen eri ihmisillä. Jotkut virittäytyvät parhaaseen kuntoon varomalla mahdollisimman huolella joulun makuja etukäteen, jotta saisivat maksimaalisen makunautinnon, kun joulu oikeasti koittaa. Toisilla on pitempi peruskuntokausi, he ehkä tahtovat ottaa pieniä maistipaloja ja muistutella makuja mieleensä käymällä joululounailla, jos toisillakin ja paistamalla harjoituskinkkuja lokakuulla. Oma tapani on lähempänä ensimainittua, mutta olen kyllä syönyt hyvillä mielin nuoremman pojan kummisedän leivinuunista lähes mihin vuoden aikaan tahansa putkahtavia kinkkuja. Samasta uunista meidän joulukinkkumme oli tänäkin vuonna ja eilen sen viimeiset muruset menivät kierrätyspiiraaseen, jonka toisessa päässä oli täytteenä loimulohen rippeet. 

Tänään söimme jo jotain aivan muuta. Oli tortillapäivä. Bongasin Nigella Lawsonin kirjasta Kitchen, joka kuuluu hieman hunningolla olevaan ruokakirjahaasteeseeni, ohjeen tortillatäytteseen. Käytin neljän hengen (sovellettuun) annokseen:
  • 4 broilerifilettä
  • 1 sitruunan mehu (ei ollut limettiä)
  • kuivattua basilikaa (ei ollut oreganoa)
  • 1 tl kuminansiemeniä
  • 1 tl valkosipulimurskaa
  • 2 rkl maapähkinäöljyä
  • 5-6 kevätsipulia ja joulupöydästä jäänyttä punasipulisilppua
  • puolikas punainen paprika (olisi pitänyt olla kolme kokonaista eriväristä paprikaa)
  • suolaa ja pippuria
Leikkasin fileet ohuiksi suikaleiksi poikittain ja nostin ne kulhoon. Puristin mukaan sitruunan mehun ja ripottelin mausteet mukaan, sekoitin. Jätin lihan marinoitumaan. Leikkasin sipulin ja paprikan ohuiksi suikaleiksi ja paistoin niin muutaman minuutin öljyssä. Nostin ne syrjään ja paistoin sitten kanasuikaleet oikein kuumassa padassa nopeasti kypsiksi. Kun muut tykötarpeet olivat valmiina, lisäsin pataan sipulit ja paprikat uudelleen kuumumaan. Pikapaistettu broileri oli hyvää ja aiemmin inhoamani kumina maistui juuri sopivasti. Moitin hieman lihan hailakkaa väriä, sen olisi varmasti voinut korjata nokareella voita paistoöljyn seassa. Olisin mielelläni tehnyt guacamolen alusta, mutta taas olivat mukamas syöntikypsät avocadot pilalla, niiden toinen pää oli mätä, kun toinen pää oli kivikova. Plääh. Onneksi oli sitä teollista viherlimaa purkki vielä varastoissa.


Jälkiruokaohjeen otin Jamie Oliverin kirjasta Jamie's Great Britain. Jälkiruoalla on jännä nimi, Bonnie Cranachan. Siinä on pohjana marjakastike, johon sattumiksi paahdetaan kaurahiutaleita ja mantelilastuja, sekä lisäkkeeksi maustettua kermavaahdon ja jogurtin yhdistelmää. Ensin keitin marjakastikkeen, laitoin siihen:
  • 250 g pakastemansikoita
  • 250 g pakastevadelmia
  • 100 g pakastemustikoita
  • 3 rkl hunajaa
  • luomuappelsiinin mehu ja kuori raastettuna
  • tuoreen rosmariinin oksa
Ladoin kaikki ainekset paksupohjaiseen kattilaan. Mehua oli juuri sen verran, että kattilan kuumetessa siitä muodostui pieni alkumehu, eivätkä marjat palaneet kiinni kattilan pohjaan. Keitin marjakastiketta noin 10 minuuttia ja annoin sen vähän aikaa asettua kuumassa kattilassa. Poimin rosmariinin oksan pois. Kastikkeen kiehuessa tein lisäkkeet. Niihin tuli:
  • kourallinen kaurahiutaleita
  • kourallinen mantelilastuja
  • 2 rkl hunajaa
  • 1,5 dl kermaa
  • 1,5 dl maustamatonta kreikkalaista jogurttia
  • 1 tl vaniljatahnaa
  • 2 rk sokeria
Paahdoin ensin kuumalla kuivalla pannulla kaurahiutaleita hetkisen, kunnes ne alkoivat ruskettua, mutteivat vielä palaneet. Kaadoin ne lautaselle jäähtymään. Sitten paahdoin hetken mantelilastuja hunajassa, kunnes nekin nopeasti alkoivat saada väriä. Laitoin nekin jäähtymään lautaselle. Vatkasin kerman vaniljatahnan ja sokerin kanssa pehmeäksi vaahdoksi ja sekoitin sen jogurttiin. Kokosin annokset syville lautasille, ensin haaleaksi jäähtynyttä marjakastiketta, päälle jogurttia ja pinnalle paahdettuja kaurahiutaleita ja mantelilastuja. Ohjeessa kehotettiin laittamaan pinnalle vielä tuoreita marjoja, mutta sattuneesta syystä niitä ei tähän aikaan vuodesta ole juurikaan saatavilla. Nyt moitin hieman tummaksi käynyttä marjakastikkeen väriä (minulle mikään kelpaa), mutta luultavasti se johtui ohjeen ohitse käyttämistäni mustikoista. Maku oli aivan suloinen ja kokonaisuus tosi hyvä, rapeat mantelilastut toivat sopivaa tekstuuria annokseen, eivätkä kaurahiutaleetkaan olleet hassumpia.





Keittokirjahaaste on nyt, kun aikaa on vielä vaikka kuinka paljon (!?), tässä jamassa:
Tämänpäiväiset olivat osat: 27-28/48
Nigella  8/12
Jamie 6/12
Hugh 7/12
Rachel 7/12


4 kommenttia:

  1. Kivalta näyttää tuo marjakastike kattilassa.
    En muuten ymmärrä, mitä täällä tehdään "syöntikypsille avokadoille" kun ne ovat aina kivikovia, mätiä tai molempia. Jurps. Ylläksen reissulla ja edellisellä Ruotsin työreissulla vastaavalla nimityksellä leimattuja avokadoja pystyi tosiaan syömään ostopäivänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole koskaan onnistunut kotikypsyttämään avokadoa, muutaman kerran olen ostanut hyviä syöntikypsiä, muistaakseni niinkin eksoottisella merkillä, kun rainbow!

      Poista
  2. Avokadorulettia uhkapeleistä pitäville - aina joskus onnistaa.

    VastaaPoista