torstai 12. joulukuuta 2013

Pois alta, risut ja männynkävyt!


Nyt olen täysin pitelemätön! Kokkasin päivällisenkin keittokirjahaasteeni kirjoista. Tällä kertaa otin vinkit Nigella Lawsonin Kitchen-kirjasta. Se on ollut minulle kovin pala tässä haasteessa, vaikka luulin sitä helpoimmaksi. Lupaan jo tässä vaiheessa, että annoskuva on melko vaatimaton, sillä olin tohkeissani ja toisekseen pöydässä oli jo nälkäisiä syöjiä. 

Meillä kävi viikonloppuna kalakauppias, oikein sellainen vanhanajan kiertävä kauppias Kemistä. Hän on käynyt kuulema jo vuosia naapurissamme kaupoilla, mutta poikkesi meillekin edellisreissullaan, kun myytävää oli jäljellä. Ostimme silloin ison lohen fileroituna ja paloiksi leikattuna ja saman tempun teimme nytkin, kun hän jälleen karautti pihaan joulukaloja tarjoomaan. Tänään käytin yhden palan nollalaatikosta, komean kalan pyrstöpäästä. Yhdistin Nigellan vinkkejä kahdesta eri ateriakokonaisuudesta. Hän teki lohta couscousin kanssa, minä en siitä kovin piittaa, joten otin lisäkevinkit toisesta kohtaa kirjaa ja tein palsternakka-perunamuusia, joka on sukua syksyllä tekemälleni Hugh'n kirjan sellerimuusille.

Leikkasin lohifilepalasta kolme annospalaa, noin 4-5 senttiä leveää. Poistin niistä nahan ja tarkistin ruodottomuuden. Sekoitin kalalle hieman sovellettun marinadin johon tuli:
 • luomusitruunan mehu ja kuori raastettuna
 • 1 tl makeaa paprikajauhetta
 • ripaus suolaa
 • ripaus pippuria
 • loraus seesamiöljyä
 • annoksen päälle tuoretta korianteria
Kääntelin kalapaloja marinadissa ja jätin ne siihen maustumaan muusin teon ajaksi. 
 • pieni kattilallinen puikulaperunoita
 • iso palsternakka
 • peukunkokoinen pala inkivääriä
 • 1 tl valkosipulimurskaa
 • 1 dl kermaa
 • ripaus suolaa ja pippuria
 • loraukset seesami- ja oliiviöljyjä 
Kuorin perunat, palsternakan ja inkiväärin, leikkasin perunat ja palsternakan paloihin ja asetin inkivääripalan muiden palojen päälle kattilaan. Nostin kattilan liedelle ja kaadoin päälle kiehuvaa vettä. Keitin palat kypsiksi, poimin inkivääripalan pois ja puristin perunat ja palsternakat lumeksi perunapusertimella. Kaadoin mukaan kermaa ja öljyä, maustoin suolalla ja pippurilla, sekoitin puulusikalla massan tasaiseksi muusiksi. Laitoin kattilan miedolle liekille odottamaan ja laitoin suuren paistinpannun kuumenemaan kaloja varten. Kun pannu oli kuuma, nostin annospalat kalaa paistumaan pannulle. En laittanut rasvaa, sillä marinadissa oli öljyä, mutta ehkä vähän olisin voinut laittaa. Paistoin paloja molemmin puolin muutaman minuutin. Oli mukava nopea ateria, pidimme muusissa olleesta hennosta inkiväärin vivahteesta ja kalan tavallisuudesta poikkeavasta makumaailmasta. Joku kastikekin olisi ollut poikaa ja hieman suuremmalla pieteelillä tehty salaatti, mutta nyt mentiin näin. Nämä olivat keittokirjahaasteeni osat 23-24/48
Nigella 7/12
Rachel 6/12
Hugh 6/12
Jamie 5/12


4 kommenttia:

 1. Puoliväli saavutettu! Tämähän käy jännittäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten se vanha sananlasku menikään? Hosuen hyvä tulee? :D

   Poista
 2. Palsternakka-pottumuusi on meidän tämän syksyn uusi herkkumme. Sitä on syöty monta kertaa. Olen laittanut muusiin perinteisen maidon sijaan keitinvettä ja turkkilaista jogurttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olisin laittanut enemmän palsternakkaa, mutta oli vain yksi varastoissani. Hyvä vinkki tuo mitä laitat nesteeksi. Ja minusta tuo seesamiöljy oli oikein hyvä! Sain sitäkin pulloa vajetettua... :)

   Poista