sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Belgialaisessa pikkukaupungissa


Jokaisella pyöräilytapahtumalla on omat erityispiirteensä, niin Retro Rondellakin. Ajajia lienee noin tuhat, ainakaan emme nähneet montaa yli tuhannen menevää ajajanumeroa. Tapahtuma on siis paljon pienempi kuin vaikka L'Eroica Italiassa, jossa ajajia on noin viisi tuhatta. L'Eroica Britannia on ensi viikolla toisena kertanaan noin neljän tuhannen osanottajan tapahtuma ja juuri nyt Saumurissa järjestettävä Anjou Velo ilmeisesti samaa luokkaa. 

Retro Rondessa tapahtuman luonne on hyvin iloinen, täällä pyöräilyä ei oteta ehkä ihan niin vakavasti kuin vaikka L'Eroicassa, muttei olla aivan niin rentoja kuin Anjou Velossa, jossa ajamista ei mitenkään kontrolloitu, ei pidetty kirjaa sen enempää matkaanlähtijöistä kuin saapujistakaan. Kaikki kuulutukset ovat olleet niin hollanniksi, ranskaksi kuin englanniksikin ja niistä on saanut selvääkin, äänentoisto on kunnossa. Reitin viitoitus oli Kammenpyörittäjän mukaan ainakin eilisessä lyhyessä mäkiosuuksilla  (Paterberg ja Koppenberg) herkuttelevassa 25 km vintageajossa kohtuullisen hyvä. Myöhemmin saamme kuulla oliko samoin tämänpäiväisellä pitkällä matkalla, taukopaikkoja on ainakin useita, kolme tai neljä. Sää ei voisi olla parempi, aurinko paistaa, on sopivan tuulista ja lämmintä noin 20 astetta.Täällä tapahtuma alkoi eilen jo mainitulla lyhyellä vintageajolla ja illempana muutamalla rata-ajokisalla, joista osa oli leikkisämpiä, osa enemmän tosissaan ajettuja. Rata oli sommiteltu kaupungin keskusaukiolle ja sen lähistölle. Oli monivaihteisten ja sinkuloitten erää, fikseille oli omansa ja isopyöräisiäkin oli kaksi kisaamassa. Se erä oli vähiten tosissaan otettu ja molemmat osanottajat nousivatkin yhdessä voittajan pallille. 


Hauskimman näköinen oli eräänlainen pyöräviesti ilmeisesti nelimiehisin joukkuen, jossa aluksi juostiin pyörille, ajettiin kierros ja sitten vaihdettin kuskia lennosta. Katselimme näitä hyvin järjestettyjä ja juonnettuja kisoja radan reunalla kauniissa kesäillassa ja kävimme lopuksi Ronde-museon kuppilassa syömässä belgialaista olutpataa. Tein sellaista viime kesänä ja sehän oli ihan oikeanlaista! Kävimme myös Ronde-museossa, jonka kauppaa luimupupukin suositteli ja kyllähän sieltä ostettavaa löytyi. Museon puolella Opiskelija kokeili kokovartalotäristystä pyöräsimulaattorilla, joka jäljitteli mukulakivillä ajamista. Jos hänellä olisi paikkoja suussa, ne olisivat kuulema vaihtaneet paikkaa. Saimme muuten liput puoleen hintaan nyt, kun olimme ilmoittautuneet Retro Rondeen. Kyllä meille 4 euron alennus/lippu kelpasi.Tänään melko myöhään, vasta klo 10.30 lähtivät reiteilleen 100 km ja 75 km matkan ajajat ja puolta tuntia myöhemmin 45 km ajajat. Sille matkalle minäkin olin ilmoittautunut ennen kuin matkaseurueemme muuttui duosta trioksi. Kammenpyörittäjä sonnustautui villapaitaan, mutta nykypöksyihin revanteriaan säästääkseen (mukulakiviosuudet!) ja sujahti monen sadan muun ajajan kanssa reitille. Odottelemme häntä takaisin noin 6 tunnin kuluttua lähdöstä, sillä matkalla on monta taukopaikkaa, joiden antimista on muistettava nauttia. 

Huomenna matka jatkuu Ranskan puolelle ja ehkäpä jo samana iltana lautalla Englantiin. Seuraava isompi etappi on L'Eroica Britannia ensi viikonloppuna Bakewellissä. 

Emme käyneet tässä herrain vaatehtimossa, mutta olipa sillä sähäkkä nimi, vai mitä?

4 kommenttia:

 1. Oi, kuinka nämä jutut herättävät Belgia-ikävää. Siellä on niin hienoja paikkoja, hyvää ruokaa ja symppiksiä B&B-majoituksia. Täällä kotona +12 ja sataa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään kovasti Belgiasta. Nyt on Kammenpyörittäjä saatu matkaltaan, oli mennyt hyvin ja pyörä toiminut, mukulakiviosuudet olivat olleet rankkoja :D Mutta sen nyt tiesi etukäteen.

   Poista
 2. Mycket bra och intressant skrivet! Retro Ronde är verkligen en upplevelse och nu fick man lite kulturell information också. Tack för det!

  VastaaPoista