perjantai 9. syyskuuta 2016

Sherrypäärynät


Keväisten kokemusten perusteella saatan sanoa, etteivät espanjalaiset ole kovin paljon makean perään. Jälkiruoka kuitattiin usein järkevällä hedelmävaihtoehdolla, tai sitten meikäläisittäin hieman hämmentävällä jogurtilla. Jäätelötuuttikin tupsahti usein nenän alle, eikä siinäkään ollut mitään vikaa. Hyvissä ravintoloissa tietysti saa Espanjassakin erinomaisia, taidokkaita jälkiruokia, mutten sitten tiedä kuinka espanjalaisia ne monetkaan ovat. 

Blogivuosieni aikana omat jälkiruokakokeiluni Espanja-haasteen aikoina eivät ole olleet kovin moninaiset. Taisi olla viime vuonna, kun kolossaalisesti epäonnistuin flanin valmistamisessa, enkä ole vieläkään tohtinut palata siihen. Erilaisia kakkuja olen leiponut, mutta muuten jälkiruoat ovat olleet vähissä. 

Tänä vuonna pläräsin pitkästä aikaa toista espanjalaisen ruoan kirjoistani (niitä on tosiaan vain kaksi, kun italialais- ja ranskalaisruokiin on kumpaankin vino pino) ja huomasin siellä olevan päärynäreseptin. Varmasti monessa muussakin maassa keitellään päärynöitä viinissä, mutta koska ohje löytyi espanjalaisruokien kirjan kansien välistä, otin sen ilomielin kokeiluun. Ja hyvä, että otin. Niin hyvää se oli! Tein tätä jälkiruokaa kahdelle, mutta se on helppo monistaa useammallekin, keittonesteen määrää ei tarvitse suhteessa monistaa, kunhan hedelmät vain mahtuvat kattilaan sopuisasti, nesteen pinta nousee kattilan tullessa täydemmäksi.

Päärynät sherrykylvyssä

 • 2 päärynää (mitä kypsempiä, sitä lyhempi keittoaika)
 • 1 dl sokeria
 • 2 dl makeaa sherryä
 • vettä
 • kanelitanko
 • tähtianis
 • vaniljajauhetta
 • suklaata tarjoiluun
Kuori päärynät, jätä kanta paikalleen. Leikkaa hedelmän pohjasta viipale pois, jotta se seisoo kattilassa pohjallaan. Laita piehenköön kattilaan sokeri, desin verran vettä, kanelitanko, tähtianis ja vaniljajauhetta tai -uutetta. Kuumenna seosta, kunnes sokeri liukenee. Lisää kattilaan päärynät, sherry ja vettä sen verran, että hedelmät peittyvät. Kun kattila on tarpeeksi pieni, hedelmät eivät mahdu kellahtamaan kumoon, mutta jos niin käykin, ei se haittaa, kunhan ne eivät vallattomasti kieri ja raavi kannoillaan toisiaan kuhmuille. Keitä päärynöitä kunnes ne ovat pehmeitä, mutta eivät hajoa muusiksi. Jäähdytä päärynät liemessään, mikäli haluat tarjota ne kylminä. 

Jos haluat tarjota sherrypäärynät lämpininä, nosta ne heti liemestä tarjoiluastiaan ohuen tumman suklaanpalan päälle, jolloin kuuma päärynä sulattaa tai ainakin pehmittää suklaan. Jäätelö voi sopia tähän lisäksi oikein hyvin.

Me söimme päärynät kylminä. Sulatin suklaata vesihauteessa ja sen ajaksi nostin päärynät keittoliemestä (päärynät olivat olleet yön yli jääkaapissa liemessään) talouspaperiarkin päälle valumaan. Kun suklaa oli sulaa, valutin sitä jälkiruokalautasille ja nostin päärynät suklaalammikkoon. Jäätelöä en tähän vaihtoehtoon ottanut enää lisäksi. Päärynät olivat sopivan pehmeitä ja helppoja lusikoida ja kuuma suklaa sopi niiden kanssa paremmin kuin hyvin. Kupposen espressoa kyyditti tätä jälkiruokaa. 


La Vuelta on jo melkein lopussa. Tänään ajettiin henkilökohtainen aika-ajo, jossa eniten pelissä oli tietysti Nairo Quintanalla ja Chris Froomella. Heistä jälkimmäinen on huomattavasti parempi aika-ajaja ja sinnikkyydessään huomattava pyöräilijä. Froome ei vain viime aikoina juurikaan ole joutunut takaa-ajajan asemaan. Nairo Quintana taas ei ole niin hyvä aika-ajaja, mutta etumatkansa turvin hänen ei tarvinut olla hirvittävän huolissaan ennen etappia. Muitten kärkiviisikossa olevien kesken kyse oli lähinnä asemiensa turvaamisesta, ei niinkään enää parantamisesta, vaikka kovin toivoinkin ihmettä ja Alberto Contadorin superhuippusuoritusta, jolla hän jättäisi kaikki taakseen. Tärkeintä aika-ajossa olisi olosuhteiden pysymistä samoina kaikille ajajille, ei säänmuutosta, eikä kaatumisia tai teknisiä ongelmia, kiitos.

Chris Froome ajoi kuin ohjus ollen kaikkein nopein. Olosuhteet olivat kyllä tasapuoliset kaikille, joten siinä ei ollut valittamista. Turvaväliä jäi Quintanan ja Froomen välille huomiselle etapille puolisentoista minuuttia. Alberto Contador nousi kokonaiskilpailussa kolmanneksi, mutta voittoon ei liene enää mahdollisuuksia. 


2 kommenttia:

 1. Tämä ohje täytyy napata talteen. Sherrymikävaan on erityisesti tuon toisen suosikkeja!

  VastaaPoista