keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Red velvet-tiikerikakku


Joskus tulee tunne, että haluaa leipoa. Ei välttämättä niinkään syödä leivonnaisia, tai ei ainakaan kovin paljon, mutta leipoa tekee mieli. Toisinaan on kyllä juuri päinvastoinkin, tekisi mieli kyllä syödä kaikenlaisia hyviä leivonnaisia, muttei viitsisi leipoa. Viime viikolla oli tuollainen ensimmäisen sortin päivä. Halusin myös käyttää pois maidottoman rasvan (sellainen paketti, mihin töissä liimataan päälle tarra päällikön voiteluun) ja kananmunat, sillä tällä viikolla en ole niitä käyttämässä mihinkään. Kuuden kananmunan kakku ei ole mikään pikkuleivos, joten kakun oli määrä mennä Antin mukana töihin loppuunsyötäväksi, maidottomana kun se sopisi myös sille voideltavallekin. Löysin kakun ohjeen Ihearteating-blogista. Muutin ohjetta siis sen verran, että kakusta tuli maidoton. 

Redvelvet-tiikerikakku

  • 225 g maidotonta margariinia (muutoin tietysti voita)
  • 4 dl sokeria (vähensin määrää, pussi meni tyhjiin ja muutenkin melkein 6 dl kuulosti kamalan paljolta)
  • 6 kananmunaa (ohjeessa oli 5 suurta, minulla oli 6, joista pari oli aika pieniä)
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 dl kookosmaitoa (alkuperäisohjeessa jogurttia ja maitoa)
  • 0,7 dl kaakaota
  • 2 tl vaniljajauhetta 
  • ripaus suolaa
  • punaista elintarvikeväriä
  • kuorrutteeksi tilkka kookosmaitoa, tomusokeria ja punaista elintarvikeväriä sopivasti 
Kuumensin uunin kiertoilmalla 180 asteeseen ja valmistelin suuren rengasvuoan voitelemalla sen samalla maidottomalla rasvalla ja jauhottamalla vehnäjauhoilla. Vaahdotin rasvan ja sokerin, lisäsin mukaan kananmunan kerrallaan ja kookosmaidon. Yhdistin mukaan keskenään sekoitetut jauhot, leivinjauheen, suolan ja vaniljajauheen. Erotin taikinasta pois noin 2/3 ja jäljelle jääneeseen sekoitin mukaan kaakaon ja lopuksi punaista elintarvikeväriä niin paljon, että se oli mielestäni jokseenkin punertavaa. Tässä vaiheessa mukaan olisi pitänyt laittaa vielä hieman nestettä taikinaa notkistamaan, mutta minäpä unohdin. Olisin laittanut vielä sitä kookosmaitoa, jos olisin huomannut. 

Kaavin puolet vaaleasta taikinasta vuoan pohjalle ja tasoittelin taikinaa lusikalla. Asensin punertavan taikinan seuraavaksi ja tasoittelin taas. Lopuksi kaavin loput vaaleasta taikinasta päällimmäksi ja tasoittelin taas. Pyöräytin muutaman kerran terävää veistä taikinassa kutakuinkin vuoan pohjalle asti toivoen sen saavan aikaan hieman sopivaa sekoitusta taikinakerroksiin. Paistoin kakkua kiertoilmalla uunin keskiosassa 65 minuuttia. Kokeilin kakun kypsyyttä tikulla 50 minuutin kohdalla. Kun tikku oli pistoksen jäljiltä puhdas, oli kakku kypsä. Otin kakun pois uunista ja kärvistelin tarvittavat 10-15 minuuttia, ennen kuin kumosin kakun lautaselle. Miten voivatkaan minuutit olla joskus pitkiä? Mietin tekisinkö tomusokerista, elintarvikeväristä ja kookosmaitosta pienen kuorrutteen kakun päälle ja teinkin sitten, kun kakku oli kunnolla jäähtynyt. Yleensä teen kaikki kuorrutteet liian aikaisin ja ne imeytyvät kakkuun samantien.

Kakku kohosi uunissa todella korkeaksi ja leikatessa huomasi, että olisi sitä tekoväriä olla vieläkin enemmän, että väri olisi ollut punaisempi. Mutta maku oli oikein hyvä, rakenne ilmava ja kuorrutekaan ei kadonnut kakun sisälle sen tein. 


6 kommenttia:

  1. Kahvikakut on herkullisia! Eipä olekaan pitkään aikaan tullut leivottua...

    VastaaPoista
  2. Kylläpä on kaunis kakku! Sait nuo raidat valumaan tosi nätisti :)

    VastaaPoista
  3. Heh, ja tiedätkö: nyt tajusin, että julkaisin oman kuivakakkupostaukseni (jonka olin tehnyt elokuussa...) nyt samaan syssyyn kuin tämä sun tuli ensin. En yhtään muistanut lukeneeni tätä sun juttua, kun pistin omani ulos. Aivan totaalinen kananmuisti mulla kyllä välillä :D julistetaanpahan kuivakakkusanomaa nyt oikein kunnolla sitten!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulun aikaan pitää tehdä aina pari kakkua taas :)

      Poista