sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Lohitartar kun vauhtiin päästiin

Perjantaina meillä oli alkuruoaksi lihaa ja pääruoaksi kalaa. Launtaina sinksautimme homman toisin päin, eikä siinäkään hassummin käynyt. Koska tartar ei ollut vaikeaa tehdä, eikä pahaa syödä, kokeilimme samaa kalasta. Tällä kertaa otin ohjeen Del's cooking twist-blogista. Ohjeen valkosipulia en käyttänyt, minulla on nyt menossa hienoinen valkosipulinvieroksuntakausi.

Lohtatartar kahdelle

 • 1 mango
 • 1 avokado
 • 200 g ruodotonta ja nahatonta lohta
 • 1 sitruuna
 • oliiviöljyä
 • suolaa ja pippuria
 • ruohosipulia
 • muutama chilihiutale
 • seesaminsiemeniä
 • tuoretta korianteria
 • tuoretta tilliä
 • 2 viipaletta paahtoleipää (oli vähän tarpeeton, eikä sitä ohjeessa ollutkaan)
 • jotain vihreää lautaselle (minulla oli rucolanversoja)
Aluksi ainekset marinoidaan omina setteinään. Sekoitin marinadin ainekset, sitruunamehun, oliiviöljyn, suolan, pippurin, chilihiutaleet ja ruohosipulin silppuna. Marinadia tulee olla reilu desi. Jaoin se kolmeen kannelliseen rasiaan. 

Leikkasin lohen pieniksi kuutioiksi ja lisäsin lohen marinoimiseen tarkoitettuun astiaan silputtua korianteria ja seesaminsiemeniä (noin ruokalusikallisen). Laitoin lohikuutiot marinadiin ja sekoitin kunnolla. Peitin astian kannella ja laitoin lohen jääkaappiin marinoitumaan ja raakakypsymään. 

Halkaisin avokadon ja poistin keskuspallukan. Otin sisuksen kuoresta lusikalla ja leikkasin avokadon kuutioiksi, jotka sekoitin varovasti omaan marinadiinsa. Kääntelin kuutioita hellästi, etteivät ne menisi muusiksi. Laitoin avokadonkin jääkaappiin marinoitumaan.

Käsittelin sitten mangon, toivoin että ostamani yksilö olisi kypsä. Olin ostanut kaksi mangoa pakkauksessa, jossa kehuttiin hedelmien olevan syöntikypsiä. Toinen niistä oli melkein liian pehmeä ja toinen juuri ja juuri leikattavissa. Sain niistä kuitenkin aikaan tarpeeksi pieniä mangokuutioita. Mangon käsittely on minusta hankalaa, en koskaan saa sitä oikein kunnolla hyödynnettyä. Sinulla on varmaan hyviä vinkkejä, miten mangoa pitäisi käsitellä. Laitoin aikaansaamani mangokuutiot omaan marinadiastiaansa ja viileään.

Aloitin esillepanon lautasten valinnalla. Käytin laakeaa Ikean syvää lautasta, mutta valitsin aterimet väärin, liian pienillä oli hankala syödä syvästä lautasesta. Isot kihvelit, jos lautanen on syvä ja iso! 

Paahdoin ensin kaksi viipaletta paahtoleipää, sillä halusin saada alkuruoalle perustuksen. Leikkasin leivät hieman neliön muotoista stanssia suuremmiksi neliöiksi. Sitten otin kolme rasiaa jääkaapista ja valutin aineksista marinadia pois sen minkä niistä tihkui. Eniten kosteutta oli mangorasiassa, olihan hedelmä itsekin jokseenkin mehukas. Lohiastiasta ei valunut marinadia ollenkaan, eikä avokadostakaan paljon. 

Laitoin neliönmuotoiset metallimuotit leipäpalojen päälle ja lusikoin alimmaksi kerrokseksi mangoa kumpaankin annokseen silmämääräisesti yhtä paljon. Seuraavaksi kerrokseksi jaoin marinoidun avokadon ja päällimmäksi raakakypsennetyn lohen. Koristelin pienellä tillitupsulla ja sirottelin lautaselle annoksen ympärille minikokoista rucolanversoa, jossa on yllättävän kipakka maku ja näyttää nätiltä. Nostin varovasti stanssit pois annoksista ja ne pysyivät kuin pysyivätkin kasassa.

Tästä tuli oikein hyvä alkuruoka, joskin annoskoko oli vähän reilu, siitä olisi saanut helposti kolme, ellei neljäkin hyvän kokoista annosta pienemmillä stansseilla. Jos pääruoka olisi ollut kevyt keitto, olisi alkuruoan koko ollut passelimpi. Annoksen voi koota myös lasiin, jollei sopivia stansseja ole käytettävissä. Alimpana oleva leipäpala oli aika turha, sen olisi voinut hyvin jättää pois tai korvata vaikka ohuella, voissa paistetulla ruisleipäviipaleella. Paahtoleipä sitkistyi liikaa, eikä se korostanut muitten ainesten makujakaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti