sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Lohiruusut ja uunimuusi


Tein joku aika sitten kuharullat ja pidimme siitä tavasta valmistaa kalaa. Tänään perhepäivällinen kutistui kolmen hengen ateriaksi, joten ruokaa sai pakata mukaankin ja meillekin jäi vielä huomiselle lounas. Sommittelin tällä  kertaa lohesta rullia, joita kutsun ruusuiksi, koska se kuulostaa kivalta. 

Lohiruusut

 • lohifilee
 • muutama viipale kylmäsavulohta
 • panchetta-kinkkua
 • suolaa ja pippuria
 • sitruunamehua

Uunimuusi

 • 1 kg siikliperunoita
 • 50 g voita
 • 2 dl maitoa
 • 2 kananmunaa
 • suolaa ja pippuria
Otin esille pyöreän peltisen tarjottimen, jonka arvelin voivani ihan hyvin laittaa uuniin, päätin ettei se menisi miksikään. Voitelin tarjottimen voinokareella ja samasta nokareesta voitelin myös pienen irtopohjavuoan rengasosan sisäpuolelta. Asetin renkaan tarjottimen keskelle. 

Leikkasin lohen poikittain ohuisiin suikaleisiin nahkaa myöten ja levitin palat leikkuulaudalle. Ripotin paloille suolaa ja pippuria ja puristin päälle puolikkaan sitruunan mehun. Kun lohi oli hetken aikaa maustunut, aloin väkertää niistä ruusukkeita. Leikkasin kinkkuviipaleet pitkittäin kahteen palaan. Nostin lohipaloja kinkkuviipaleille niin, että kinkku jäi rullan ulkopinnalle, laitoin myös jokaisen rullan sisälle palasen kylmäsavulohta, lähinnä siksi, että sain sen käytettyä pois. Kiersin lohen rullaksi ja pistin cocktail-tikun rullan läpi pitämään sitä koossa. Nostin rullat/ruusukkeet tarjottimelle vuokarenkaan ulkopuolelle kehäksi. 

Höyrytin perunat kypsiksi ja tein niistä maidon ja voin kanssa muusia. Lisäsin mukaan vielä kaksi kananmunaa ja maustoin muusin suolalla ja pippurilla. Kaavin muusin pursotuspussiin, jossa oli suuri tähtitylla. Pursotin perunamuusia tarjottimella olevan voidellun rengasvuoan renkaan sisälle niin nätisti kuin osasin. 

Kuumensin uunin 200 asteeseen ja paistoin ruokaa siellä ensin 15 minuuttia ja sitten nostin lämpötilaa vielä 225 asteeseen ja paistoin kymmenisen minuuttia. Mittasin yhdestä lohiruusukkeesta sisälämpötilan. Kun lämpötila oli 55 astetta, otin tarjottimen pois uunista. Vuokarengas lähti ihan hyvin pois, kun kiepautin lastalla muusin ja renkaan välistä. Antti tohotteli vielä muusin pintaan nätit kuviot ja minä otin cocktail-tikut pois lohiruusuista. Oli hauska ruoka! 

2 kommenttia:

 1. Onpa kaunis annos:) Nyt kun olin Suomessa yritin syödä lohta niin paljon kuin pystyin, tosin se oli useimmiten salaattibaarista, mutta aina hyvää. Täällä tänään taas heräsin toisenlaiseen todellisuuteen kun pakastettu! lohi maksoi 17 euroa kilo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:) Täälläkin kyllä hinnat vaihtelevat kaupoittain ja ajan mukaan tosi paljon. Tuona päivänä kokonainen kirjolohi maksoi 9,95 €/kg, file kaksinverroin enemmän. Toisessa kaupassa hinta oli valmiiksi pakatulle fileelle 15 euroa. Ostan nykyään pienempiä paloja, kun syömme useimmiten kahdestaan, mutta tuon ruoan päivänä meitä oli enemmän, niin ostin fileen. PItäisi opetella itse fileroimaan.

   Poista