perjantai 17. toukokuuta 2019

Rakuuna edellä – kana

Antti hommasi meille kesäksi yrttejä kasvihuoneeseen ja pihan kulatungiin. Ranskalainen rakuuna oli niin pitkänhuiskea, että se vaati heti pientä leikkuuta, että se haarautuisi ja tuuhenisi kesän kuluessa. 


Niinpä etsin ruokaa, joka olisi italialaisehko ja jossa olisi rakuunaa. Sellainen löytyi helposti Rhubarb & Cod-nimisestä blogista, joka on sivumennen sanoen aika hieno, upeat kuvat, vai mitä? Kun ohjeessa mainittiin vielä Marsala, niin jopa olin valmis kokeilemaan. Kyllä minä hieman soveltelin, mutta minulla oli hyvä syy. Oli nimittäin niin kirkas auringonpaiste, ettei tietokoneeni näytöltä meinannut saada mitään selkoa ulkona, joten kun ainekset olivat kasassa pihaköökissäni, tein niin kuin tykkäsin ja melkoisen samanlaista ruokaa sain aikaan. 

Rakuunainen ja luumuinen Marsala-kana neljälle

  • 4 broilerin rintafilettä
  • oliiviöljyä
  • 4 kevätsipulia
  • 2 suurta valkosipulinkynttä
  • 3 luumua 
  • 2,5 dl kanalientä
  • 1 dl Marsalaa
  • suolaa ja pippuria
  • loraus kermaa (koska mä voin)
  • ranskalaista rakuunaa
  • kanelitanko
Silppusin sipulit ja valkosipulit, leikkasin luumut lohkoihin. Kuumensin pannulla oliiviöljyä ja pyörittelin sipuleita ja luumuja hetkisen pannulla, sitten siirsin ne lautaselle syrjään. Kuumensin pannua uudelleen ja nostin broileripalat paistumaan pannulle, kääntelin niitä muutamaan kertaan. Lisäsin pannulle oksan rakuunaa, suolaa, pippuria ja Marsalan. Annoin broilerin kypsyä hetken aikaa ja lisäsin pannulle kanaliemen, kanelitangon, sipulit ja luumut. Laitoin kannen päälle ja annoin ruoan hautua noin 20 minuuttia. Maistelin kastiketta ja lisäsin hieman suolaa, paljon pippuria ja lorauksen kermaa. Haudutin edelleen ruokaa vielä sen aikaa, kun lisäkefregola kypsyi. 

Marsala maistui broilerissa mukavasti, samoin se rakuuna, josta koko ruoanlaitto lähti liikkeelle. Myös mehevät luumut ja kaneli maistuivat hienosti, tämä sopisi talviruoaksikin hyvin, vaikka kiva oli syödä sisaren kanssa omalla terassilla oikein kesäisessä säässä. 


Giro d'Italian ensimmäinen viikko on jo ajettu. Eilen en nähnyt minuuttiakaan etapista, enkä ottanut muutenkaan selkoa miten kisa sujui ja tämänpäivän kisakin meni tallenteelle. Alkukisan johtanut Primoz Roglic putosi eilen kokonaiskilpailun kärjestä, johtajan paidassa ajoi eilisen jälkeen Valerio Conti. Tämän päivän etappivoittaja oli Pello Bilbao. En kauhean paljon nyt tiedä mitä näinä kahtena etappina tapahtui, mutta huomenna taas hankkiudun paremmin ajan tasalle. 

4 kommenttia:

  1. Meiltä löytyy roppakaupalla ranskalaista rakuunaa, siispä teen tätä kun Marsalavarasto on saanut täydennyksen. Kuulostaa todelliselta herkulta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin kyllä teen tätä uudelleen ja ehkä uskollisemmin alkuperäisohjeen mukaan, jossa oli käytetty kanan koipireisiä.

      Poista
  2. Heh, juuri eilen kävi tuo "kulatungi"-nimen taustatarina mielessä, kun lapiota etsiskeltiin pieneen kätkemisoperaatioon. Viattomaan kylläkin 😉 Kana näyttää ja kuulostaa kokeilemisen arvoiselta 👍😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että oli kyse viattomasta kaivuutoiminnasta. :D :D

      Poista