keskiviikko 1. toukokuuta 2019

Austen-maraton vaatii kakkua!

Minulla on menossa kunnianhimoinen hanke, katsoa kaikki Austen-filmatisoinnit, joita hyllystäni löytyy. Aloitin eilen illalla ja ehdin katsoa kolme elokuvaa, niissä lempisankarittareni Emma, Catherine ja Anne saivat jo unelmiensa miehet. Aloitin lempparifilmatisoinneistani, mutta myöhemmin luvassa on myös vanhempia ja uudempia teoksia, tv-sarjoja ja lopulta myös sivuavia teoksia, joista voi olla montaa mieltä kuuluvatko ne Austen-maratoniin vai eivät. Toisaalta, minähän voin itse päättää mitä minun Austen-maratoniini kuuluu, vaikka Uuno Turhapuroa. Mutta niin en tule päättämään.

Tänä aamuna leivoin täysin omasta tai asiakkaan päästä pieniä omenakakkuja. Minulla oli monen vuoden takaa jemmassa pieniä vahapintaisia paperivuokia ja halusin käyttää ne, samoin keväisestä mustarastaitten ruokkimissessiosta jäi pöydän kulmalle yksi omena, joka näytti pieniä nahistumisen merkkejä. Niinpä, Mansfield Parkin ja Sense and Sensibilityn välissä oli hyvä leipoa kuusi pientä omenakakkua. 

Pienet konjakkiset omenakakut (6 kpl)


Täyte

  • 1 omena
  • 1 rkl voita
  • 2 rkl ruskeaa sokeria (sekoitusta purkista, jossa minulla on aina valkoista sokeria ja muscovadoa)
  • loraus konjakkia

Taikina

  • 2 kananmunaa
  • 100 g samaa ruskeaa sokeria
  • loraus konjakkia
  • 100 g vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 50 g sulatettua voita
  • 80 g virolaista hapankermaa (tai rahkaa, turkkilaista jogurttia tms. maitotuotetta)
Leikkaa omena 12 lohkoon, ei ole tarpeen kuoria. Sulata pannulla voita ja lisää sinne sokeri. Kun seos alkaa poreilla, nosta omenalohkot paistumaan pannulle, käännä muutaman minuutin kuluttua ja kaada mukaan konjakki. Jätä omenapalat hautumaan siksi aikaa, kun valmistat taikinan. 

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sulata voi ja jätä jäähtymään. Vatkaa sokeri, kananmunat ja konjakki paksuksi vaahdoksi. Nuuhkaise, tuoksuu ihanalta. Lisää mukaan vehnäjauhot, suola, leivinjauhe, hapankerma ja sulatettu voi. Vatkaa tasaiseksi, ei liikaa, ettei taikina sitkisty.

Jaa taikina pieniin (noin 10 cm halkaisijaltaan) vuokiin ja tasoittele pinta. Nosta kaksi omenalohkoa pannulta joka vuokaan ja jaa pannulle jäänyt karamellikastike vuokiin. Paista noin 15 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Kun tikku on puhdas pistoksesta, ovat kakut kypsiä. 

Sirota jäähtyneen kakun päälle tomusokeria ja kaada tarjoilun hetkellä pinnalle kunnon loraus vaniljakastiketta. Minulla oli sitä jäljellä lauantain päivälliseltä ja kylläpä se sopi mainiosti Järjen ja tunteen ja samppanjan kaveriksi! Alan Rickmanin ääntä olisi voinut jäädä kuuntelemaan koko päiväksi, mutta niin ei käy. Maraton jatkuu. 



8 kommenttia:

  1. Tätä täytyy kokeilla, näyttää herkulliselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etenkin se karamellikastike pannulta kakkujen päällä oli erittäin hyvää! :) Vähän enemmän omenaakin olisi voinut olla, mutta minulla oli vain yksi saatavilla.

      Poista
  2. Itsellänikin on ollut Austen maratooni menossa. Joitakin olen kirppareilta löytänyt mutta monia olen kirjastosta lainanut ja vielä olisi 3 elokuvaa tulossa kirjastosta. Järki ja tunteet Emma Thompsonillakin on juuri ilmestynyt Netflixiin joten täytyy yrittää se lähiaikoina katsoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletko nähnyt Love & Frienshipin? Se on aivan ihana, säästän sen viimeiseksi. Sitä minulla ei ole omana, vain boksilla tallenteena.

      Poista
    2. Juuri viikonloppuna katsoin sen. Nyt lainasin vielä Kasvattitytön tarinan missä Frances O'connor ja Viisasteleva Sydän missä Sally Hawkins.

      Poista
    3. Minulla on urakka nyt ohitse, oli siinä katsomista. :D

      Poista
  3. Nyt olen nähnyt uusimman Emma-version kun sain sen lainaksi kirjastosta. Aika erilainen muihin versioihin verrattuna ja jotenkin samantyylinen kuin Love & Friendship-elokuva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin näin sen pari päivää sitten, olen vielä vähän kahdenvaiheilla, että mitä siitä tykkäsin. Jotkut mutkat oli vedetty suoriksi ja jotain oli lisätty ylimääräistä. :D Mutta kyllä minä voittopuolisesti pidin. Kiva kun tulit vielä kommentoimaan, kiito siitä.

      Poista