torstai 11. maaliskuuta 2021

Lohilaatikko

Minun teki mieli lohilaatikkoa ja ensimmäinen hakutulos, johon osuin oli Satu Koiviston viime toukokuun postaus aiheesta. Otin siitä tärkeimmät vinkit ja loput tein kuten itte tykkäsin. 

Lohilaatikko (4 annosta)

  • 500 g lohta
  • suolaa
  • sitruunamehua
  • tilliä
  • ruohosipulia
  • 1 punasipuli
  • 1 salottisipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 10 perunaa
  • 2 porkkanaa
  • oliiviöljyä
  • 2 dl kermaa
  • tilkka vettä kermapurkin huljutteluun
  • 1,5 dl ranskankermaa
  • pippuria
  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen ja voitele uunivuoka oliiviöljyllä.
  2. Leikkaa lohi suikaleisiin, ripota niille suolaa ja purista puolikkaan sitruunan mehu, sekoita.
  3. Kuori perunat ja porkkanat ja leikkaa ne suikaleiksi.
  4. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet ja leikkaa nekin suikaleiksi. 
  5. Silppua tilli ja ruohosipuli.
  6. Kuumenna pannulla tilkka oliiviöljyä ja kuullota sipuleita muutamia minuutteja.
  7. Sekoita kermaan ranskankerma, lisää tilkka vettä, jolla olet huljutellut kermapurkin. 
  8. Laita kolmannes perunoista uunivuoan pohjalle ja siihen päälle porkkanasuikaleet ja sipulit. 
  9. Sommittele puolet lohisuikaleista perunoiden päälle. 
  10. Ripottele vuokaan puolet tilli- ja ruohosipulisilpusta ja kierrä myllystä hieman pippuria, pikkuisen suolaakin.
  11. Teen toinen kerros perunasuikaleista, lohesta ja mausteista.
  12. Laita loput perunasuikaleet päällimmäiseksi kerrokseksi ja ripota loput tillit ja ruohosipulit pinnallae, samoin pippurua. 
  13. Kaada vuokaan kermaseos ja painele pintaa tasaiseksi.
  14. Paista uunin alaosassa vähintään tunnin verran. 
Minä paistoin lohilaatikkoa melkein kaksi tuntia, pienensin lämmön loppuvaiheessa 150 asteeseen, sillä halusin varmistaa, että ruoka ehtii kypsyä rauhassa eikä valmistumisella ollut kiirettä. Lisäkkeinä meillä oli höyrytettyjä porkkanoita, etikkakurkkuja ja -punajuuria, sekä marinoitua sipulia. Tästä tuli neljän hengen annos, joten tiedossa on tähdenlentoja huomenissa. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti