maanantai 28. kesäkuuta 2021

Ranskalainen bistrosalaatti

Meillä oli hieman juhannusruokien jatkojalostusta meneillään, ajattelin ensin tehdä quichen, mutta ne on niin nähty.  Jääkaapissa oli pizzataikinarulla, jonka päivämäärä jo hätyytteli. Niinpä tein överipitsan (en kehtaa sanoa sitä pizzaksi) johon meni niin savu- kuin graavilohetkin. Koska arvelin paistokseni olevan jokseenkin heviä evästä, tein sille kaveriksi ranskalaisen bistrosalaatin, hyvin yksinkertaisen lisukkeen, jollaista Ranskassa usein tarjotaan vaikkapa sen quichen tai entrecoten kaverina. 

Ranskalainen bistrosalaatti

  • friseesalaattia
  • tuoretta ranskalaista rakuunaa
  • tuoretta persiljaa
  • 1 uuden sadon sipuli (mieluiten punasipuli, mutta minulla ei nyt ollut sellaista)
  • 1+ 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl punaviinietikkaa
  • 1 rkl sokeria
  • pippuria
  • suolaa
  • saksanpähkinöitä
  • sitruunalohkoja
Aloita viipaloimalla sipuli mieluiten mandoliinilla oikein ohuiksi viipaleiksi. Laita tiiviisti suljettavaan rasiaan etikka, 1 ruokalusikallinen oliiviöljyä, sokeri, ripaus suolaa ja pippuria. Sekoita niin, että sokeri sulaa. Nostele sipuliviipaleet rasiaan, sulje kansi ja ravistele niin, että sipuliviipaleet saavat joka puolelta vinegrettekylvyn. Jätä maustumaan ainakin puoleksi tunniksi. Punasipulista tulisi nätimpää, harmi ettei minulla ollut sitä. 

Revi tammenlehväsalaattia (jota minulla ei myöskään ollut, joten käytin friseesalaattia) suljettavaan kulhoon, lisää mukaan rakuuna ja persilja (jätä vähän jemmaan)ja kaada päälle sipulit vinegretten kanssa. Sulje kulho kannella ja ravistele kunnolla. Nostele salaatti vadille ja ripottele päälle hieman saksanpähkinöitä ja lurita vielä toinen ruokalusikallinen oliiviöljyä pinnalle. Lisää vielä hieman persiljaa ja rakuunaa. Laita lautasen reunalle vielä sitruunalohko, josta voi puristaa hieman piristettä, jos salaatti sitä kaipaa. Sopi oikein hyvin överipitsan lisäkkeeksi. 



Tour de Francen kolmas etappi oli taas hilly-tyyppinen, tällä kertaa Bretagnen eteläreunalla. Välillä satoi ja välillä paistoi, siihen varmaankin perustuu seudun vihreys, ainakin näin keskikesällä. Nyt ei oikein tunnu kivalta katsoa tätä kisaa, kun kolareita ja kaatumisia on niin paljon, yksi jos toinenkin on niin asvaltti-ihottumassa ja pahemmassakin. Voittajaksi ajoi Tim Merlier, joka ajaa ensimmäistä Touriaan. Ihan lopussa Caleb Ewan ja Peter Sagan vielä kolaroivat ja menivät pitkin asvalttia niin, että sydämestä otti. Keltaisessa paidassa jatkaa Mathieu van der Poul. Huomenna on sitten 150 kilometrin tasamaan etappi. Nyt sitten riittää kolaroinnit, onko selvä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti