keskiviikko 26. tammikuuta 2022

Tortellinikeitto

Näin pari päivää sitten Jotain maukasta-Marin kuvia tortellinikeitosta ja muistin, että meillähän on siirrelty sivuun jääkaapissa pussillista valmistortellineja monta kertaa, kun olemme miettineet mitä söisimme. Nyt otin asiakseni käyttää tortellinit pois ja sovelsin loput ainekset, sillä tänään ei ollut kauppapäivä. Marin aineksilla tulee aivan takuuvarmasti hyvä keitto, mutta niin tuli näilläkin. Raakamakkaroiden sijaan käytin pieniä virolaisia makkaroita pakastimesta ja fenkolin korvasin pätkällä kesäkurpitsaa. Pinaattiakaan ei ollut, mutta käytin kevätsipulinvarret, joita olin onnistuneesti saanut säilymään kostean talouspaperiarkin päällä tiiviissä rasiassa, yleensä ne lötvääntyvät muosikääressään tosi nopeasti.

Tortellinikeitto 3-4 hengelle (eli me syömme tätä huomennakin)

  • 6 pientä virolaista makkaraa 
  • oliiviöljyä
  • 2 porkkanaa
  • 1 keltasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 10 cm pätkä kesäkurpitsaa
  • 2,5 dl valkoviiniä (käytin lopulta desin verran roseviiniä, kun sitä oli saatavilla)
  • 1 tölkki säilöttyä tomaattia (meillä oli kokonaisia kaltattuja tomaatteja)
  • 2 rkl tomaattipyrettä
  • 3 laakerinlehteä
  • suolaa ja pippuria
  • ihan pikkuisen chilihiutaleita
  • 1 l kanalientä (fondista)
  • tuoretta timjamia
  • pussillinen tuorepastatortillineja (näissä oli chilinen kikhernetäyte)
  • kevätsipulinvarsia silputtuna
  • palanen parmesaania (noin puolen tikkuaskin kokoinen)
  • 0,5 dl kermaa
Olin hieman hajamielinen tänään, enkä noudattanut valmistusohjetta ihan viimeisen tapin takaa, mutta ei se haitannut. En muistanut laittaa viiniä oikeassa vaiheessa, mutta kyllä se ehti keittoon hieman myöhemminkin. Näin minä tein:

  1. leikkasin makkarat suupalan kokoisiksi paloiksi ja paistelin niitä hetkisen oliiviöljyssä pannulla ja kippasin palaset kattilaan
  2. kuorin sipulit ja porkkanat ja leikkasin ne paloiksi, valkosipulin kynnet viipaleiksi, samoin kesäkurpitsan
  3. kuullotin sipulia, valkosipulia, porkkanoita ja kesäkurrea samalla pannulla muutaman minuutin
  4. lisäsin pannulle tomaattipyrettä (ja tässä vaiheessa viini olisi kuulunut laittaa, mutta käänteismuistin) ja chilihiutaleita, suolaa ja pippuria
  5. kaadoin vihanneksetkin kattilaan ja sekoittelin
  6. lisäsin mukaan laakerinlehdet ja timjamin sekä tomaattisäilykkeen, pienin kauhalla kokonaisia kaltattuja tomaatteja hieman pienempiin paloihin
  7. lisäsin kattilaan litran kanafondista tehtyä lientä ja palasen parmesania (tässä kohtaa minäkin muistin viinin ja laitoin sen mukaan, mutta vähän vähemmän, noin 1,5 dl) 
  8. annoin keittopohjan kiehua noin 20 minuuttia
  9. lisäsin mukaan kevätsipulin varret,  lorauksen, kermaa ja tortellinit, sekoitin ja annoin keiton kiehua lempeästi vielä noin 5 minuuttia (kokeilin kypsyyden pastasta)
  10. tarkistin liemen maun ja että pasta on kypsää, annoksen päälle ripottelin loput kevätsipulinvarret
Tämä oli kyllä maukas keitto! Chilinen kikhernetäyte pastassa oli yllättävän kipakka, onneksi en laittanut chilihiutaleita yhtään enempää. Parmesanpalanen muhentui hauskasti keittoon ja toinen meistä sai siitä mehevän makupalan. Raakamakkaran korvasin tosiaan pienillä virolaisilla makkaroilla, joita löysin pakastimesta ja ne olivatkin maukkaita nekin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti