tiistai 17. toukokuuta 2022

Capesante al forno – kampasimpukat "uunissa"


Muistin onnekseni jo tässä vaiheessa Giro d'Italiaa, että meillä on Antin pyöräilytutun Vittorio Gianninin kirjoittama (yhdessä vaimonsa Marita Joutjärven) ihana kirja Herkullisten ruokien ja tarinoiden Toscana. Olen kokkaillut sen ohjeista aikaisemminkin, mutta nyt otin sen mukaan CampaReissulle, ohjeet ovat oikein hyvin reissuolosuhteisiin muunnettavissa. Tänään söimme Vittorion ohjeella kampasimpukoita.

Capesante al forno – kampasimpukat jonkun sortin uunissa

  • 8 kampasimpukkaa
  • 1 pieni kevätsipuli (salotti ohjeessa)
  • sitruunan kuoriraastetta ja mehua 
  • 0,5 dl kuivaa valkoviiniä
  • ripaus suolaa ja pippuria
  • 8 pientä nokaretta voita
  • tuoretta timjamia
Tämä ruoka olisi tarkoitus kypsentää uunissa, eikä meillä ole CampaAdriassa uunia, eikä meillä ole edes Lidl-uunia mukana, joten sovelsimme enemmän tai vähemmän onnistuneesti. Ainakin saimme simpukat kypsiksi. Viritimme minikokoiseen paellapannuun 8 pientä simpukankuorta, joissa simpukat kypsennettiin Campingaz-grillissä kaasulla. Vähän tuli pannuun tummentumaa, mutta ei se mitään, kyseessä on parin euron paellapannu, pitää ostaa uusi, jos tämä meni pilalle. Se selviää puhdistusyrityksen jälkeen. 

Laitoin paperilla kuivatut simpukat pieniin simpukankuoriin, jotka olin kotoa vartavasten ottanut mukaan. Sekoitin sitruunamehun, raastetun sitruunankuoren ja viinin. Luritin marinadia simpukoitten päälle. Olisi pitänyt odottaa tässä vaiheessa tunti, mutta emme odottaneet, kun oli jo aika syödä! 

Sommittelin jokaisen simpukan päälle nokareen voita, ripauksen suolaa ja pippuria ja oksan timjamia. Laitoimme paella pannun grilliin kaasuliekin päälle ja pitelimme toiseen grilliin kuuluvaa kantta päällä. Simpukat kypsyivät noin kahdeksassa minuutissa, sen tiesi tuoksusta. Söimme simpukat hyvien ciapattasämpylöiden kanssa. 


Giro d'Italiassa oli ilon päivä, kun Biniam Girmay voitti etapin, varmaankin hänen tähän astisen uransa hienoin voitto. Juan Pedro Lopez ei vaihda paidan väriä, hän johtaa edelleen. Emme ehtineet vesitornien katsomisen ja NATO-uutisten seuraamisen tähden paljon keskittyä kisaan, mutta ei se haittaa. Ruoka oli todella italialaista ja päivä onnistunut! Huomenna on vuorossa jo yhdestoista etappi ja se on aivan tasamaata, 203 km. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti