lauantai 26. elokuuta 2023

CampaSimpukan kolmastoista Espanja-ruokahaaste alkaa Ranskassa

CampaReissu on jo hyvässä vauhdissa, olemme olleet pari viikkoa matkalla,  joka on alkanut Suomesta (yllättäen) ja kulkenut Ruotsin ja Tanskan halki Saksaan ja sieltä Ranskaan. Olemme päässeet jo reissumoodiin ja nähneet vaikka mitä mielenkiintoista, hikoilleet 30-35 asteen helteissä ja saaneet CampaAdrian niskaan melkoisia  ukkoskuuroja. Vesi on vain vettä ja se kuivuu, kun aurinko alkaa taas paistaa. (pahoittelen, en saa korjattua rivejä tasapitkiksi)

Nyt olemme Itä-Ranskassa, lähellä Mulhousen kaupunkia, mutta oikein maalla, niin maalla, ettei kumpikaan navigaattorimme tiennyt minne olimme menossa. Onneksi Googlella oli joku ajatus ja paperikarttakin auttoi perille. Tämä on oikein kiva maalaisleirialue, joka kuulu Flower Camping-ketjuun ja hinta on Skandinavian hintojen jälkeen miellyttävä. Aamupäivällä kävimme Mulhousen rautatiemuseossa, sepä olikin oikein mainio museo! Eikä lipun hintakaan päätä huimannut. Olemme pitäneet tapanamme käydä museoissa siellä täällä, mutta joka päivälle ei tarvita mitään erityistä ohjelmaa. Museon lähellä toimitimme ruokakauppa-asiatkin jättimäisessä Cora-ketjun kaupassa ja matkan ensimmäinen Decathlonkin tuli käytyä. Luin juuri, että Tallinnaan on avattu Viron ensimmäinen Decathlon uudehkon Ikean lähelle. Ihan pieni kateuden pistos saattoi tuntua. 


Tänään alkaa Espanjan ympäriajo, La Vuelta. Niin ollen alkaa myös CampaSimpukan Espanja-ruokahaaste, se on laskujeni mukaan jo kolmastoista! Nyt kun olemme Ranskassa, on Espanja-haasteen toteuttaminen jänskästi helppoa, kasviksia on hurjasti tarjolla edulliseen hintaan ja espanjalaiset keittiön mutkattomuus sopii hyvin retkiolosuhteisiin. 


Jo monena vuonna olen luottanut Spain on A Fork-blogin Albertin ruokaohjeisiin, hän tekee ruokaa minun makuuni ja monin muunkin. Olen huomannut hänen instaseuraajissa suomalaisiakin. 


Tänään söimme tihkusateisessa Ranskassa (lämpötila on laskenut viime päivistä 10-15 astetta, en valita) Albertin ohjeen mukaisen tapasruoan, sardiineja vihanneshöystön ja leivän kanssa. Tämä oli aivan täydellinen mobileruoka, meillä oli kaikkea varastossa paprikaa lukuunottamatta. Nyt tosin sardiinivarasto on lopuillaan, pitää muistaa ostaa lisää. Nyt käyttämäni purnukka sisälsi kolme pulskaa sardiinia oliiveilla maustetussa öljyssä. Kun teen ruokaa meille kahdelle, ei raaka-aineita kulu paljon ja kustannukset pysyvät kohtuullisina, jollei jopa edullisina. Ohjeessa oli mukana valkosipulia, mutta sitä meillä ei ollut sittenkään yhtään, jäi siis pois.


Säilykesardiinit vihanneshöystöllä kahdelle


 • 1 rasia oliiveilla maustettuja sardiineja (3 kalaa purkissa)
 • 3 rkl oliiviöljyä
 • 1 sipuli
 • (2 valkosipulin kynttä, puuttui koska ei ollut)
 • 0,5 vihreää paprikaa
 • 6 pientä tomaattia
 • 0,5 dl valkoviiniä (oma lisäykseni, koska voin)
 • 10 kivetöntä mustaa oliivia
 • 1 tl pimentonia
 • suolaa
 • pippuria
 • tuoretta sileälehtistä persiljaa
 • tuoretta patonkia

Viipaloin sipulit ja paprikan ohuiksi suikaleiksi, leikkelin tomaatit pieniksi kuutioiksi. Ohjeessa tomaatit raastettiin, mutta minun kotoa raakoina otetut ja matkalla kypsyneet tomaatit eivät soveltuneet raastamiseen. Oliivitkin leikkasin viipaleisiin. Antti avasi sardiinipurkin, leikkasi leivän viipaleisiin, kattoi pöydän ja vei roskat kolmatta kertaa. Olen kauhea tekemään roskaa.Kuumensin pannulla oliiviöljyä ja kuullotin siinä ensin sipulia omineen pari minuuttia, sitten lisäsin mukaan paprikan ja parin minuutin päästä tomaatin ja oliivit. Maustoin seosta pimentonilla, suolalla ja pippurilla ja koska minusta tuntui hyvältä idealta, kaadoin lasistani mukaan hieman valkoviiniä. Sekoittelin ja annoin vihanneshöystön kypsyä muutamia minuutteja. 

Odotellessani leikkasin pitkittäin kolme sardiinia näyttävyyssyistä halki, ne suostuivat siihen ihan hyvin. Ihan hyvä, etten avannut toista purkkia mobilepantrystani, sillä ei ole mitään järkeä tehdä liikaa ruokaa retkiolosuhteissakaan. 


Kun höystö oli minusta sopivan sakeaa, kumosin sen kahden päällekkäisen kertislautasen päälle, ei oikein ollut sopivampaakaan tarjoiluastiaa. Höystön päälle asettelin halkaistut sardiinit ja nostelin lusikalla niille höystöä. Koristelin vielä persiljalla. 


Söimme tämän erittäin hyvän tapaksen tuoreen patongin päälle lusikoituna, leipä vähän loppui kesken, olisi vielä mennyt viipale tai kaksi lopun höystön luuttuamiseen. Kiitos taas Alberitille hyvästä ohjeesta!La Vueltassa oli ensimmäisenä etappina joukkueaika-ajo, joita ei viime aikojen suurissa ympäriajoissa nähty. Sen verran olen viivalla, että tiedän Jumbossa olevan kaksi kisan suurinta tähteä, Primoz Roglic ja Jonas Vingegaard, joista ensimainittu toimii tallin kapteenina. Saa nähdä kuinka heidän välisensä kilpailu  lähtee käyntiin ja jatkuu. Tadej Pogacar ei ole mukana tänä vuonna eikä oikein muitakaan, joita olisin noteerannut. Mutta kuten usein aiemminkin olen todennut, kisa käydään heidän kesken, jotka ovat mukana ja todella usein La Vueltasta tulee se kauden jännittävin suuri ympäriajo. 


Espanjassa Barcelonassa satoi ensimmäisen etapin aikana ja iltakin pääsi yllättämään, viimeiset joukkueet tulivat maaliin melkein pimeässä. Huomenna kisan johtajan paidassa lähtee Lorenzon Milesi, josta en koskaan ole kuullutkaan, taas, hän on 21-vuotias ja hänen äitinsä on varmasti todella iloinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti