sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

DIY-mascarpone


Tämä kokeilu kuuluu taas sarjaan "pitihän sitä testata".  Amerikkalaisissa blogeissa valiteltiin mascaponen kovaa hintaa, purkin sanottiin maksavat kahdeksankin dollaria. Se kuulostaakin kyllä aika kalliilta. Meillä purnukka maksaa muistini mukaan 2-3 euroa, eikä mascarponea ole tullut käytettyä niin alvariinsa (vaikkei postauksistani ehkä uskoisi), että kustannuskysymys olisi ollut oleellinen. Koska kokeilunhalu nyt sattuu olemaan yksi vahvimmista vieteistäni, en voinut sivuuttaa tätä ohjetta, en millään. Mascarpone täytyy laittaa alulle edellisenä päivänä, joten akuuttiin tiramisun himoon tämä ei toimi. Vinkit lukaisin täältä ja täältä. Tarvitaan seuraavia aineita ja kapistuksia:
 • 0,5 litraa kermaa
 • 1 rkl sitruunamehua
 • kattila
 • kattilan päälle sopiva kuumuutta kestävä kulho
 • lämpömittari
 • puulusikka
 • liesi
 • tiheää cheese clothia (sanotaanko suomeksi juustokangas?)
 • siivilä
 • kulho nro 2
 • tuorekelmua
 • jääkaappi
 • tiivis purkki
 • lusikka
 • tiskikone siivoamaan jäljet
 • kello
 • vuode (yön yli nukkumista varten)
 • viisasteleva kotikokki
Kiehauta kattilassa vettä muutaman sentin korkeudelta. Aseta sopiva kulho kattilan päälle ja varmista, että vesi kiehuu moderaatisti eikä kulhon pohja osu kiehuvaan veteen. Kaada kerma kulhoon ja odota kärsivällisesti kerman lämpenemistä 88 asteeseen, mittaile lämpötilaa. Tämä vie aika kauan, 25-30 minuuttiakin. Sekoita kermaa puisella lusikalla aika-ajoin (kyllä joku muukin käy, ei tarvitse veistopuuhiin alkaa, mutta puisen lusikan selkäpuolelta sormella pyyhkäisemällä on helppo nähdä, kun seos on sopivaa) Kun lämpötila on noussut 88 asteeseen, lisää sitruunamehu ja sekoittele nyt koko ajan kunnes seos sakenee, sakeneminen tapahtuu ihan minuutissa. Nyt sieltä lusikan takapuolelta pyyhkäistessä jää selkeä jälki, josta tietää seoksen olevan sopivasti saennut. Seoksen tulee näyttää samankaltaiselta, kuin sakeneva vaniljakastike. Nosta kulho pois kattilan päältä ja anna seoksen viilentyä noin 20-30 minuuttia. 

Aseta toisen kulhon päälle siivilä ja viritä siivilään tiheää kangasta, jonka läpi mascarponemassa on tarkoitus valuttaa. Jollei sinulla ole cheese clothia, myös kahvisuodatinpussi käy, mikäli massa mahtuu siihen ja saat pussin sopivasti viritettyä johonkin astiaan. Kaada jäähtynyt massa siivilään kankaan päälle ja anna sen jäähtyä ihan kokonaan ennen kuin laitat kulhon siivilöineen päivineen kelmulla peitettynä jääkaappiin ainakin 12 tunniksi. Älä purista massaa tai sekoittele sitä, anna sen vain valuttaa nestettä rauhassa siivilän läpi. Siivilään kankaaseen jää sitten se tiiviiksi kehkeytynyt mascarpone. Kaavi massa seuraavana päivänä kankaasta puhtaalla lusikalla tai nuolijalla puhtaaseen tiiviiseen purkkiin ja käytä sieltä noin viikon kuluessa. Hassua kirjoittaa tuo puhdas tuollalailla, kuka nyt varaisi tähän saastaisia välineitä! Kyse on tietysti siitä, ettei maistella ja sekoitella samoilla välineillä säilyvyyden maksimoimiseksi.

Minusta maku on tismalleen sama, kuin kaupasta ostetussa mascarponessa, tuotokseni oli rakenteeltaan hieman löysempää. Meillä ostomascarponen hinta ei ole niin korkea verrattuna kerman hintaan, eikä tässä valttina ole nopeuskaan. Kun kaupallisen tuotteen ainesosaluetteloa lukee, senkään pituus ei päätä huimaa. Niinpä ei voi paukutella liivin olkaimiaan sillä, että teenpä ihan alusta asti välttääkseni ne ja nämä lisäaineet. Käteen jää siis kokeilemisen hauskuus ja tieto siitä, että näin tätä on varmaan alunperin tehtykin eikä siinä ole mitään sen kummallisempaa. 

11 kommenttia:

 1. Olipas mielenkiintoinen postaus! Meikäläinen on testaillut jogurtin tekoa, ja yhden bulgarianjogurtin valmistuttua epäonnisesti lähes tuorejuustoksi, kävi kieltämässä mielessä ruveta joskus myös juustotehtailuun.. Ehkä tässä mascarponehommassa etuna olisi laktoosittoman juuston valmistuksen mahdollisuus? Mascarponea kun ei vissiin laktoosittomana löydy, mutta laktoositon kerma voisi hyvinkin juustoksi taipua..?

  VastaaPoista
 2. ahmija: Huomenna varsinaisesti käytän tuon tekeleeni johonkin jälkkäriin, nyt vasta maistelin. Oli hauska kokeilla.)

  VastaaPoista
 3. Jännä kokeilu! Sinä se aina keksit. Oletko siellä ameriikan blogeissa muuten koskaan törmännyt mozzarellaohjeisiin? Tuli tästä jotenkin mieleen.

  VastaaPoista
 4. Minäkin meinasin kerran kokeilla,mutta kerman hinta täällä on sellainen,että siinä ei olisi ollut mitään järkeä.Ricottaa sen sijaan teen joskus välillä.Kiva kuitenkin lukea tuosta sinun kokeilustasi.

  VastaaPoista
 5. Ankerias ja Yaelian: Kyllä siellä tehdään ihan kaikkea, mitä vain keksiä voi, mazzarellaa ja ricottaa kumpaakin:) Eihän siinä aina erityisesti järkeä ole, mutta hupaisaa on kokeilla.

  VastaaPoista
 6. Kiva kokeilu.
  Olisko tuo "juustokangas" niinkuin harso?

  VastaaPoista
 7. jemmiina: On se, se on tosi tiheää, mutta ohutta harsoa, ei niin pehmeää, kuin meillä vaikka vauvojen harsot.

  VastaaPoista
 8. Voi että mää niin tykkään näistä sun kokeiluista!!!!! Itse en osaa enkä viitsi, joten osaan arvostaa niitä jotka tarttuvat toimeen. Mahtavaa!

  VastaaPoista
 9. Kotiharmi: Kiitos, tällainen keittiöhöpsöily on just minua:) katsoin muuten kaupassa mascarponen hintaa ja kyllä se vähän enemmän on, kuin muistin, 3,99€.

  VastaaPoista
 10. Oooh!! Kiitos vinkistä. Tuota on aivan pakko kokeilla ja kuten "ahmija" totesi, laktoositonta mascarponea ei saa kuin itse tekemällä.

  t. Saija

  VastaaPoista
 11. Saija:Kiva! Jos viitsit ja muistat, käy ihmeessä kertomassa, jos onnistut hyvin ja saat tästä käyttökelpoisen vinkin:)

  VastaaPoista