torstai 26. huhtikuuta 2012

Retrokilpureita ja raparperikompottia


Pidän sanasta kompotti, siinä on jotain kilttiä ja lohduttavaa. Raparperikausi on kiivaimmillaan Suomea etelämpänä ja meilläkin tuontiraparperia on jo kaupoissa laajalti. Olin ostanut nipun jokunen päivä sitten ja unohtanut sen sitten viileälaatikkoon.  Nyt ehdin vielä ajoissa käyttää raparperit, ei tullut tehtyä hävikkiä vaan herkkua. 

Pilkoin raparperit muutaman sentin pätkiksi ja nakkasin ne paksupohjaiseen kattilaan. Otin pakastimesta pienen rasian viipaloituja mansikoita ja lisäsin jäisen kalikan kattilaan. Ripottelin sekaan noin desilitran sokeria ja lorautin noin ruokalusikallisen vaniljauutetta. Keittelin seosta miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Sulava mansikka luovutti niin paljon kosteutta, ettei vettä tarvinut lisätä. Seoksesta kiehui kokoon mehevää kompottia,  jonka annoin jäähtyä kattilassa. Jäähtyessään seos vielä vähän jämäköityi lähes hillomaiseksi. 

Kompotin kaveriksi tein mascarponevaahdon. Vatkasin noin 1,5 dl kermaa löysäksi vaahdoksi ja maustoin sen ruokalusikallisella lemon curdia. Sekoitin mukaan purkillisen mascarponea ja puoli desilitraa siivilöityä tomusokeria. Annostelin lasikuppien pohjalle pari ruokalusikallista kompottia ja päälle mascarponevaahtoa. Ripottelin pinnalle vähän raastettua valkosuklaata. Tämä on sisarjälkkäri monille  pikkuherkuille, joita olen tehnyt useita viime aikoina, maistuvaa, nopeaa ja helppoa! Aineksista riitti kuuteen annokseen.

Kammenpyörittäjä odottaa innolla syksyä ja  L'Eroicaa eikä minuakaan närästä ajatus lokakuisesta Toscana-kierroksesta. Toukokuun lopulla Vaasassa ajettava Retrokilpurit-tapahtuma on omiaan helpottamaan odottamisen tuskaa. Toivon ennakolta mukavalta kuulostavalle uudelle tapahtumalle hyvää säätä ja paljon osanottajia!

8 kommenttia:

 1. Onpa ihanan näköistä,olen suuri raparperin ystävä! Meillä saa vielä raparperia,kai vielä toukokuussakin,sitten on muutaman kuukauden tauko kuumimpana aikana,ja kai lokakuun jälkeen sitä taas sitten täälläkin saa taas.

  VastaaPoista
 2. Yaelian: Minä en ole onnistunut raparperia kasvattamaan, onneksi ystävälläni on hyvät kasvustot ja monena vuonna olen saanut häneltä kassillisen muhevia varsia:)

  VastaaPoista
 3. Ennen kuin huomaakaan onkin taas jo raparperiaika. (Meillä niitä jää aina yli kilotolkulla, mökillä on niin valtavat kasvustot. Sääli sinänsä.)

  Kompotti on tosiaan hellyyttävä sana. Kuten vompatti.

  VastaaPoista
 4. Saima: Totta! Vompatti on sympaattinen sana sekin.

  VastaaPoista
 5. Raparperi on niin ihanaa, ja kun sitä ei täältä eteläisestä Ranskasta saa ihan yhtä helposti kuin kotimaassa (omalta pihalta), on sitä alkanut arvostaa taas aivan uudella tavalla. Raparperihilloa olen kyllä välillä torilta hankkinut, se on ollut ihan kuin itse tehty (ts. ei liian makea, vaan juuri sopivasti), samoin kuin vadelmahillo!

  VastaaPoista
 6. pinea: Se saakin arvostamaan tuotteita, kun niiden saatavuus syystä tai toisesta huononee:) Marjoissa huono satovuosi saa pitämään pakastimen mustikkapusseja arvossaan:)

  VastaaPoista
 7. sairaan hyvännäköistä! Raparperi on järkkyhyvää ja vielä mansikan kanssa yhdessä ihan parasta. Varmasti vaahto toimii hyvin.

  VastaaPoista
 8. Mausteinen Manteli: Lemon curdia olisi voinut olla pikkuisen lisää terävöittämässä makua ja sitten koko jälkkäriä olisi kuulema voinut olla enemmän, sanoi nuorempi jälkeläinen:) Olen pienentänyt jälkiruokien annoskokoja, sillä usein vähempikin riittää.

  VastaaPoista