sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Kädet taas taikinaan - monkey bread

Tein talvella pull apart-leipää, joka osoittautui ihan mukavaksi askarteluksi, mutta kuitenkin hieman työlääksi verrattuna tavanomaiseen vuokaleipään, jonka myös voi maustaa yrtein vallan mainiosti. Arvelen, että bostonkakku-tyyppinen makea kaneli-pull apart olisi paremmin vaivan väärti. Samaan aikaan pull apart-leipiä selaillessani silmiini nimi monkey bread, jota myöskään en ollut aiemmin kuullut. Linkistä voi lueskella, mistä nimen sanotaan olevan peräisin ja kuinka sitä ei kuulema käytetä juurikaan USA:n ulkopuolella. Sen tapaisia leipiä ja pullia kyllä leivotaan Atlantin tälläkin puolen. Koska pidän kummallisista ruokien ja leivonnaisten nimistä, jäi monkey bread mieleeni ja talletin pari ohjetta foodgawkerin suosikkikansiooni. 

Tänään oli rehellinen sadepäivä, siis leivänleipomiseen sangen sovelias! En halunnut tehdä makeaa monkey breadia, vaan päädyin kokeilemaan valkosipulista monkeyta kivasta My kitchen addiction-blogista. Tässä on sama ajatus kuin meikäläisissä sisarussämpylöissä, mutta onhan tuo apinaleipä tietty hauskempi nimi. Tai en tiedä, sisarussämpylöissä on tiettyä lämpöä. Pikkuisen modifioituun taikinaan tuli:
 • 7 dl leipäjauhoja (käytin vehnä- ja ohrajauhon sekoitusta)
 • 1,25 tl kuivahiivaa
 • 1 rkl sokeria
 • 1 tl suolaa 
 • 1,2 dl maitoa
 • 1,2 dl vettä
 • 2 rkl voita taikinaan ja 2 rkl voiteluun (käytin gheetä)
 • 1 kananmuna
 • 1 tl paprikajauhetta
 • 0,5 tl valkosipulijauhetta (meillä ei ollut sellaista, puristin kaksi pientä kynttä valkosipulia mukaan)
 • 1 rkl seesaminsiemeniä (ei ollut niitäkään, käytin nigellansiemeniä)
Mittasin jauhot, kuivahiivan ja suolan kulhoon (osan jauhoista jätin syrjään siltä varalta, ettei kaikki 7 dl menisi taikinaan). Lämmitin maidon ja sulatin pehmeän gheen ( se 2 rkl) joukkoon, samoin sekoitin mukaan kananmunan.  Kaadoin liemen jauhoihin ja alustin taikinaa, kunnes siitä muodostui joustava, pehmeä pallo. Kaikki 7 dl jauhoja meni tähän ihan mukavasti ja ehkä vähän enemmänkin. Kohotin taikinaa tässä välissä hetken, vastoin ohjetta. Leivoin taikinapallosta pieniä palloja, joita tuli 16.

Lämmitin 2 rkl gheetä kattilassa sen verran, että se oli pehmeää, sekoitin siihen paprikajauheen ja valkosipulimurskan. Kastelin taikinapallot sekoituksessa ja asettelin ne neliön malliseen voideltuun kakkuvuokaan limittäin osaksi toistensa päälle. Ripottelin nigellansiemeniä (jotka sivumennen sanoen ovat seuraavana päivänä pöytäliinalla tai leikkuulaudalla erehdyttävästi jonkun ötökän näköisiä, liikkuvatkin muka, jos ei muista mitä ne ovat) pinnalle ja annoin koko komeuden kohota tunnin toista. Paistoin apinaleipää 190 asteessa noin 45 minuuttia. Maistui makoisalle grillatun broilerin ja vihannesten kanssa. Valkosipulia olisi saanut olla reippaammin tai ei ollenkaan. Nyt se ei maistunut juurikaan. Savustettu paprikajauhe olisi myös voinut olla hyvä, käytin tavallista.

Ankerias Vipuselle tiedoksi: kaupallinen ghee ei tuoksu vienosti toffeelle, kuten itsekeitetty, mutta rakenne on lähes sama, ehkä aavistuksen pehmeämpää.

Näillä jaksaa odottaa vielä viikon


5 kommenttia:

 1. Hauskan näköinen leipänen.
  Mekin tilasimme Ranskasta TdF-matskua. Olemme olleet siellä monena keväänä ja saaneet hankituksi kisan seurannan kannalta välttämättömät lehdet. Toivottavasti ehtivät ajoissa perille.

  VastaaPoista
 2. luimupupu: Eka kertaa meillä on kunnollinen kartta, josta seurata, ei siis tuo kuvan taustalla oleva juliste:) Kauheasti tekisi mieli lähteä Epernayhyn kisan alkupuolelle katsomaan, muttei oikein löydy lentoja kätevästi ja edullisesti ja onhan tuo aikakin kortilla:)

  VastaaPoista
 3. Iso hinku reitin varteen on täälläkin...

  VastaaPoista
 4. Hyvän näköinen leipä, sanoo leivän ystävä. Hauskat leivonnaisten ja ruokien nimet innostavat, eipä ihme että tartuit apinanleipään :)

  VastaaPoista
 5. luimupupu: Eneco-Touria vähän ajateltiin, mutta saa nyt nähdä:)

  Kotiharmi: Samaa mieltä, heti paljon kivempi, kun leivonnaisella on hupsu nimi!

  VastaaPoista