tiistai 19. kesäkuuta 2012

Tour de Francen odottelua ja mango-melonilassia

Wauhtiajot 2012
Kesäkuun harvoissa postauksissamme on laiteltu ruokaa aika vähän, olen tarkoituksella keräillyt voimia kuukauden viimeisenä päivänä alkavaa Tour de Francea varten. Kammenpyörittäjä tilasi jälleen aikuisten puuhapaketin lievittämään odottamisen tuskaa ja tällä kertaa meillä on hyvä kisakartta, josta voimme helposti seurata kisan kulkua eri puolilla Ranskaa. Paketissa oli mukana myös noin tunnin mittainen kooste viime vuoden kilpailusta ja katsoimme sen sunnuntaina. Se palautti mukavasti mieliin, miten kilpailu vuosi sitten kehittyi ja miten lopputulokseen päädyttiin. Tämän vuoden asetelmista ei voi vielä paljon sanoa, mutta toivon kilpailusta kehittyvän kiintoisan.

Suosikkijärjestelmäni ammattipyöräilijöiden suhteen on vähintäänkin merkillinen. Vuosien varrella olen pitänyt ykkösenä mielessäni milloin ketäkin ajajaa, eivätkä ulkonäköseikat ole lainkaan merkityksettömiä, sen auliisti myönnän. Suosikkini vaihtuu lennosta ja syy voi olla mitä kummallisin. Aikaisemmin pidin Cadel Evansia "ilkeän näköisenä", mutta pari vuotta sitten mieleni vain otti ja muuttui. Enää hän ei näytä minusta keljulta ihmiseltä ja olenkin lähes varma, että pidän häntä suosikkinani tämän vuotiseen Touriin. Alexandre Vinokourov "pääsi suosiooni" (ihan kuin hän sinne olisi halunnut) eräällä muutaman vuoden takaisella Giro-etapilla, jota ajettiin valkoisilla hiekkateillä ja kova vesisade teki tiet vaaleaksi mutavelliksi. Vino ajoi sinnikkäästi ja pyyhki valkoista sementtiä silmistään ja se  katse teki minuun vaikutuksen. Eivät nämäkään asiat ole vain järjenjuttuja, vaan myös sydämenasioita! Ainakin näin epäurheilijamaisella ihmisellä kuin minulla. Minä annan auliisti anteeksi seikkailut kiellettyjen aineiden parissakin. Kun rangaistukset on kärsitty, pidän jälleen vaikkapa Alberto Contadorista, olen pitänyt kaiken aikaa, sellaiset silmäripset miehellä! Kammenpyörittäjä nauraa toisinaan näille ranking-listoilleni, mutta nauruhan on ihmiselle vain hyväksi.

Keittiössä aion tämän vuotisen Tour de Francen aikana kokeilla joitakin sellaisia ranskalaisen keittiön klassikoita, joihin en viime vuonna vielä tohtinut tarttua. Tällaisia ovat ainakin kohokkaat ja croissantit. Viime vuonna ei tullut aivan totaalista mönkäänmenoa minkään Tour-kokkauksen suhteen, johtuen kyllä useimmiten vaikeuskertoimen alhaisuudesta. Mitään revanssia ei tarvitse välttämättä ottaa, samaan tapaan kuin esimerkiksi raviolin kanssa  kävi Italia-teemassa.  Tour de Francen alkuun on nyt  alle kaksi viikkoa, joiden aikana ehtisin kyhäillä jonkunlaista runkoa päivittäisille Ranska-kokkauksilleni. Luultavasti en saa aikaan mitään etukäteen, vaan kokkaan jälleen päivä kerrallaan.

Jotta ruoka olisi mukana edes pikkuisen tässäkin postauksessa, kerron aamiaisjuomasta, jota  meillä oli eilen. Sain siihen vinkin Pikku Leijona ja puoli valtakuntaa-blogin viikonloppuisesta postauksesta, jossa oli tehty mango-melonilassia. En ollut koskaan tehnyt lassia itse, mikä on kyllä pöhköä. Lassihan on ihana raikas juoma, jota voi varioida rajattomasti. Tällä kertaa tein kyllä melkein kuten esikuvapostauksessa. Meillä oli juuri parhaimmillaan ollut mango, joka ehdottomasti vaati jo käyttöä. Pilkoin mangon ja puoli pienehköä hunajamelonia paloiksi tehosekoittimeen ja lisäsin sinne puolisen litraa kreikkalaista paksua jogurttia ja pikkuisen hunajaa. Surrautus ja pehmeä aamujuoma oli valmis.


8 kommenttia:

 1. eli kohokkaita odotellessa!

  VastaaPoista
 2. Suosikkeja pitää olla, se tuo kisan katsomiseen lisää motivaatiota. Ja toki ansiokkaan polkemisen lisäksi saa lisäpisteitä hyvästä käytöksestä ja niistä silmistäkin ;) ... Fabian... Tomppa...(jälkimmäinen ei tosin kierrä Ranskaa tänä vuonna). Schleckien pisteet ovat mielessäni hieman heikentyneet erinäisten sotkujen takia, Evans on täälläkin ollut nousussa. Ikisuosikkini on sympaattinen Jens Voigt.

  Kohokkaita teimme viime kesänä kavereiden kanssa ensimmäisen kerran. Jännää touhua.

  VastaaPoista
 3. Minä oikein jo odotan teema-käsittelyjäsi. Ranska on suosikkimaitani, ja koska en itse taida (koskaan) vaivautua tosissani kokeilemaan ja varioimaan maan kulinaarisia ihmeitä, niin on hienoa seurata kuinka joku muu testaa ja onnistuu! :)

  Pyöräilystä olen yhä ihan ulalla.
  Hieno keltainen ranneke oli kyllä viikonloppuna ihailun kohteena.

  VastaaPoista
 4. Oi ei, on kyllä herkkua! tulee ostettua ravintoloissa mutten minäkään ole itse tehnyt..

  VastaaPoista
 5. Mukava kuulla että löytyi täsmäresepti syöntikypsälle mangolle :) On kyllä hurjan hyvää.
  Onko muuten tietoa miten kauan sellaiset ei-kypsät mangot vievät aikaa ennenkuin ovat syöntikelpoisia? Itse olen aina ostanut niitä heti-kypsiä mitä on 2 kpl paketissa. Tulisi varmaan vähän halvemmaksi, täytyypä joskus ostaa ja testata.

  VastaaPoista
 6. Nyt on hyvä aika kaivaa klassikko esille eli Ranskalaisen keittiön salaisuuksia vaan kokkaamaan. Mielenkiintoinen kisa (noin ruoan puolesta) tulossa myös minun kaltaiselleni sunnuntaipyöräilijälle.

  VastaaPoista
 7. Nanna: Nyt on haaste otettu vastaan, pitää tehdä ihan varmasti kohokasta:)

  luimupupu: Joo, suosikit tuovat mielenkiintoa! Andy on äitini suosikki ja tietysti Ivan Bassoa kelpaa katsella:)

  Saima: Pitää koittaa sitten täyttää odotuksia, paljon on ihan vierasta ja vaikeaa, mutta jotain uutta pitää kyllä yrittää!

  Mausteinen Manteli: Ihan totta, miksei tämmöisiä helppoja juttuja tule tehtyä?

  Pikku Leijonan emäntä: Minä ostin kyllä ihan randomilla sellaisen melkein keltaisen mangon ja se muuttui päivien kuluessa osaltaan punertavaksi ja osaltaan vähän vihreäksikin. Tuoksu alkoi kertoa, että nyt olisi viisasta käyttää se. Vei se ainakin viikon. Meillä avokadoja saa syöntikypsinä, mutta mangoja en ole huomannut sellaisesti pakattuina. Olisi kyllä kätevää, kun joskus pikaisesti tarvitsee.

  Jonna: Julia Childin kirjaa jo viime vuonna muutaman kerran käytin ja talvenkin aikana kyllä muutamaan kertaan, hän antaa niin hyvät neuvot klassikoihin:)

  VastaaPoista
 8. En ole itse tehnyt koskaan lassia, pitääpä kokeilla kotikeittiössäkin :)

  VastaaPoista