maanantai 21. tammikuuta 2013

D-I-Y-jogurttia Jamien ja Hugh'n neuvoin

Tintti Jäämaassa
Laitoin viime viikolla jogurttia tekeytymään Jamie's Great Britain-kirjan ohjein. Olen lapsena tehnyt viiliä, se kuului kesäisiin päiviin mökillä, maitoa haettiin sukulaisten tilalta ja oli aina yhtä ihmeellinen ilontunne, kun kulhossa oli aamulla samettipintaista viiliä. Jogurttia en ole koskaan tehnyt, joten jo oli aikakin.

En ollut ihan varma, mikä meikäläinen maito vastaa Jamien käyttämää maitoa, mutta ajattelin tavallisen  kevytmaidon olevan passeli. Kuumensin litran maitoa kattilassa lähelle kiehumispistettä ja jätin sen sitten jäähtymään. Kun maito oli jäähtynyt sen verran, ettei se enää polttanut sormea (juu, tökkäsin sormeni maitoon), sekoitin mukaan neljä ruokalusikallista maustamatonta luomujogurttia. Tämä sekoitus jäi peitettynä yön yli keittiön pöydälle tekeytymään. Tai oli se siis edelleen kattilassa. Kyllä jännitti mennä kurkistamaan seuraavana päivänä. Ei siitä ollut tullut jogurttia, se oli edelleen maitoa. Luulen, että maito oli vielä liian lämmintä, kun sekoitin jogurttisiemenen maitoon. Arvelin myös, ettei yön yli huoneenlämmössä ollutta maitoa voi enää käyttää mihinkään, joten kaadoin sen viemäriin.

Toinen otto tuli täysmaidolla, koska kevytmaitoa  ei ollut enempää. Nyt maltoin odottaa kauemmin maidon jäähtymistä. Tälläkään kertaa siitä ei tullut jogurttia! Minimasennuin ja sitten aloinkin pitää sairastupaa, eikä paljon kiinnostanut mitkään kokkaukset muutamaan päivään.

Kampasin sitten River Cottage-kirjan vähän tiheämmällä kammalla ja löysin sieltä ainakin toiset 12 ohjetta kokeiltavaksi. Mukana oli myös jogurttiohje. Jamien neuvoin en onnistunut, päätin kokeilla Hugh'n ohjein. Hän kertoi tarkemmin, miten menetellä ja hän käytti myös maitojauhetta, jonka tehtävä on toimia sakeuttajana, mikäli oikein ymmärsin. Meillä ei ole ollut maitojauhetta ainakaan kymmeneen vuoteen, mutta ostin paketin tätä tarkoitusta varten. Ostin myös purkin bulgarianjogurttia tee-se-itse-jogurttini siemeneksi. Se purkki tosin katosi salaperäisesti, sitä ei löytynyt mistään. Kukaan perheestä ei tunnustanut syöneensäkään sitä. Se oli kyllä ostoskuitissa, joten en vain aikonut ostaa sitä, vaan maksoinkin sen. Luultavasti se jäi kaupan kassalle, vaikka mukamas tarkistin hihnan pään lähtiessäni. Mitä teillä muuten useimmiten jää kaupan kassalle? Putkilo kardemummaa vai hiivapala? Jogurttikokeiluni nro 3 sisälsi:
  • 1 l täysmaitoa
  • 50 g maitojauhetta
  • 6 rkl kreikkalaista maustamatonta jogurttia
Hugh ystävällisesti neuvoi sekoittamaan maitojauheen maitoon ja kuumentamaan maidon maltillisella lämmöllä kattilassa 46 asteen lämpöön. Käytin kahta mittaria, jotka jonkun verran riitelivät keskenään, mutta melko lähelle oikeaan lämpöön varmaan päädyttiin. Viritin tupperin lämpövuoan välikköön kuumaa vettä ja kaadoin sisäkulhoon tämän jogurttipohjan. Tarkkailin lämpötilaa, sillä maito kuumeni vielä hieman lisää sen jälkeen, kun olin sammuttanut kaasun kattilan alta. Kun maito oli luotettavamman mittarini mukaan 46-asteista, sekoitin mukaan kreikkalaisen maustamattoman jogurtin, jonka toivoin kelpaavan bulgarianjogurtin tilalta. Naapurimaa, eikö sen pitäisi ihan hyvin kelvata ilman viisumiakin? Kansi päälle ja odottamaan 6-8 tuntia, kokeilin kulhon ulkopintaa, se oli lämmin lämpimän välikerrosveden ansiosta, joten toivoin jogurttitehtaani lähtevän käyntiin. 

Kolmaskaan kerta ei onnistunut. Pinnassa oli hieman hyytymää, mutta loput oli aivan liemenä. Aloin jo pikkuisen ärsyyntyä. Mutta nyt viikonloppuna kokeilin vielä kertaalleen. Tein ihan samalla tavalla kuin edellisellä kerralla, mutta sen lisäksi nostin jogurttiaihion saunaan tiiviisti suljettavassa kannussa.  Jogurttisiemenenä käytin tällä kertaa bulgarianjogurttia. Kammenpyörittäjä piti pientä lämpöä viikonloppuna saunan pesässä pyykkien kuivaamisen nopeuttamiseksi ja lauteilla oli sopiva 40 asteen lämpö. Siellä tekeleeni oli useita tunteja ja vielä yön yli keittiön pöydällä. Vihdoinkin siitä muodostui jogurttia, paksua ja vitivalkoista, hieman venyvää tosin, melko lähellä viilin rakennetta. Viime syksynä keittämäni karviaishillon kanssa viilimäinen jogurttini maistui oikein mainiolle, raikkaalle ja terveelliselle!


Keittokirjahaasteeni osa 6/48 tehtynä! Epäonnistuneita Jamie-kokeiluja ei lasketa.




26 kommenttia:

  1. Kyllä sä olet kärsivällinen!
    Olen haaveillut ja suunnitellut jogurtin tekoa jo pitkään. Olen niin nirso, että kaupan jogurteista ei oikein mikään kelpaa, kaikissa on joko huono happo tai ankea rakenne. Armas-jogurtti olisi hyvää mutta sitähän ei täältä saa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä vieläkö olisin jaksanut viidettä kertaa :D Toivoin kyllä sellaista ei-venyvää rakennetta.

      Poista
  2. oot sinä sitkiä likka!

    Tintti on ihana. Vois yrittää urhonkin kanssa harrastaa tuollaista fantasiavalokuvausta....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, en heti luovuta :D Tosin tässä ollaan kyllä vielä aika paljon pakkasella, kun tuhlasin kolme litraa maitoa ja vasta neljännestä tuli sitä, mitä halusin!

      Poista
  3. Hienosti tsempattu, hyvä sinä! Mä unohdan joko vaniljatankopurtilon tai minkä tahansa kapean vihanneksen (kurkku, purjo) hihnalle, parikin kertaa olen saanut kassan perääni.

    Ihana kuva! :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jotkut pienet pastillirasiat voivat myös helposti jäädä ja mitä tähdellisempi ostos, sitä varmemmin sen unohtaa :D

      Poista
  4. Olen usein tehnyt jugurttia (ja siitä jatkojalostanut labanea) (ei ihan aina ole onnistunut.,,.)mutta en ole koskaan kuullut tuosta maitojauheen lisäämisestä;mielenkiintoista! Sitkeä sissi olet;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oikein tiedä, mahtoiko se maitojauhe just tehdä sen venyvän rakenteen, johon en erityisesti mieltynyt.

      Poista
  5. Hatunnosto sitkeälle yritykselle!

    Meillä oli lapsuuden kodissa jugurttikone tai eihän se mkään varsinainen kone ollut vaan kannellinen vesihaude, jossa oli kuusi kannellista lasipurkkia. Siemeneksi laitettiin muistaakseni bulgarianjugurttia ja päälle punaista maitoa. Purkit pidettiin yön yli vesihauteessa ja jugurtti oli aamulla valmista. Lopputulos ei ollut mitenkään erityisen paksua, mutta hillon kanssa ihan hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistan noita vempelitä nähneeni, pienet sievät lasipurkit, jonkun kaverin luona oli sellainen :)

      Poista
  6. Kokeile kotikokkien ohjeita.
    http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/113269/turkkilainenjugurttikotona
    http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/67018/tuorejuustojajugurttiisoannos

    VastaaPoista
  7. Sissi! Ja tosi sitkeä :) Minulla ei olisi hermo riittänyt. Viili tulee helpommin, sitä meillä aina joskus tehdään. Ja mitä jää kassalle? No kardemumma ja hiiva tietenkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua vielä vähän kaivelee, kun en ihan sellaista saanut aikaan, kuin toivoin:)

      Poista
  8. Minä olin jotenkin kuvitellut, että jogurtin tekeminen olisi helppoa. Luulenpa, että minun hermoni eivät olisi kestäneet. Mutta onneksi lopputulos palkitsi. Kardemumma, se on kauhean huomaamaton siinä hihnalla ja ihan kriittistä pullassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanopa muuta, sen piti olla helppoa kuin mikä! Olisiko sitten nämä talviolosuhteet, voi olla vetoisaa, kun ovia auotaan ja on pakkasta ulkona...

      Poista
  9. Hyvä, että onnistui! Isäni teki jogurttia pari vuotta sitten innoissaan ja olihan sitä itsekin testattava mökillä ollessa. Tämä viimeinen versiosi oli se, millä itse jogurtin testasin. Onnistui heti kättelyssä. http://kipparinmorsian.blogspot.fi/2011/04/itsetehtya-jogurttia.html?m=1

    VastaaPoista
  10. Sitkeää testausta! Samanlaista katoamista täälläkin, tai sitten jätän osan kauppalistasta lukematta, vaikka sen varalta kirjoitan joskus kahteen kertaan.
    Opiskeluaikoina ihan Bulgarian jogurtista ja kevytmaidosta jogurtti onnistui pöydällä yön yli ilman mitään mittareita ja säätöjä puhtaassa teemakulhossa. Toissa talvena ei paksuuntunut millään. Ilmastonmuutos? Maidonmuutos? En jaksanut säätää noin paljon :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmastonmuutos! Se sen täytyy olla:D Hyvä hakea syy jostain mahdollisimman isosta asiasta ;) Mitenkähän kuun vaihe, voisiko se olla syynä?

      Poista
    2. Nyt kun sanot, niin muistelen jostain kuulleeni, ettei viili onnistu täyden kuun aikaan...

      Poista
    3. Hih, ihan tosi? :) Jännää, tänään telkkarin ääreen illalla!!

      Poista
  11. Minäkin olen koittanut tehdä jogurttia tuolla Jamien ohjeella, siinä kuitenkaan koskaan onnistumatta! Missä lie vika..

    VastaaPoista
  12. Tämän luettuani päätin, että en ihan lähiaikoina ryhdy itse jogurtintekoon. Mutta ihailen suuresti sun asennetta. Sä teit sen!

    VastaaPoista