perjantai 4. tammikuuta 2013

Ladies first! Chorizo-kikhernekeitto Rachel Allenin tapaan


Tutustuin television välityksellä Rachel Alleniin muutamia vuosia sitten, kun meillä alkoi näkyä BBC:n ruokapainotteinen kanava. Se on myöhemmin muuttunut muutamaan otteeseen ja taitaa tällä erää olla jonkunlainen lifestyle-kanava, jossa on edelleen myös ruokaohjelmia. Niihin aikoihin kanavalla pyörivät Rachelin ensimmäiset tv-sarjat ja pidin heti alusta alkaen hänen tyylistään ja ruoanlaittotavoistaan.

Rachel kokkaa yleensä kotinsa yhteyteen rakennetussa kuvauskeittiössä ja hänen tapansa kokata on rauhallinen, kaukana show-meiningistä. Ohjelmia katsoessa ehtisi hyvin tehdä muistiinpanoja ja Rachel kertoo riittävän selvästi määrät, lämpötilat ja ajat. Tilasin jo monta vuotta sitten ensimmäiset pari kirjaa Amazonilta, enkä tarkasti muista kuinka kauan tämä Rachel's Food for Living on keittokirjahyllyssäni majaillut. Yhtään ruokaa en siitä ollut vielä ennen tätä päivää  tehnyt, aiemmista kirjoista kylläkin.

Valitsin ensimmäiseksi Rachel-kokkaukseksi chorizo-kikhernekeiton. Keitto tuntuu niin sopivalta talviseen iltaan, eikä sen valmistamiseen työpäivänkään jälkeen mene kauan. Osa aineksista tulee purkeista, joka on vallan mainio nopeutuskeino, jotta päivälliselle päästään ennen kuin kenenkään pinna katkeaa. Neljän hengen annokseen käytin:
  • 4 chorizoa
  • 1 tölkki kikherneitä vedessä (400 g)
  • 2 tölkkiä hyviä kuorittuja tomaatteja (2x400 g)
  • 0,5 l kalkkunalientä (puolitin ohjeen nestemäärän) tai vettä tai lihalientä
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 varsisellerin vartta
  • 250 g babypinaattia
  • suolaa ja pippuria
  • (kourallinen miniatyyripastaa)
Pilkoin sipulin, valkosipulin ja sellerinvarret pieniksi. Ilokseni olin löytänyt Jyväskylän Seppälän Citymarketista chorizoa tuoremakkarana erikoisleikkeletiskistä. Leikkasin pehmeät chorizot paloiksi, sulatin kalkkunaliemen. Kuumensin paistinpannua hetkisen ja kumosin chorizopalat pannulle, kääntelin niitä hetken ja ne alkoivat luovuttaa öljyjään ja makujaan pannulle. Lisäsin mukaan sipulin, valkosipulin ja sellerin ja annoin niiden hautua pannulla kannen alla miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia.

Siirsin pannun sisällön pataan, jossa olisin voinut tehdä alkuhommankin, jos olisin älynnyt. Kaadoin mukaan kikherneet liemineen, tomaatit ja liemen. Maustoin alusvasti hieman suolalla ja pippurilla. Annoin keiton kiehua kymmenisen minuuttia ja lisäsin sooloilunani kourallisen suloista pientä pastaa, jota toin lokakuussa Italiasta, arvelin sen sopivan keiton mausteisuuteen ja tuovan hieman lisää ruokaisuutta. Kun keitto oli kiehunut 20 minuuttia lisäsin mukaan pinaatit. Ne saivat kypsyä minuutin verran, jolloin keitto oli valmista. Tarkistin vielä suolan ja pippurin, lisäsin hieman kumpaakin.

Söimme lämmittävän makuista keittoa patongin kanssa ja joimme lasilliset viiniä viikonlopun alun iloksemme. Hyvä ohje, helppo, maistuva ja nopea. Erikoismaininnan ansaitsee mahtava chorizo, niitä pitää rynnätä pikimmiten hakemaan pakastimeen jemmaan. Koska meitä oli tänään päivällispöydässä vain kolme ja minäkin olin syönyt lounaan kaupungilla, jäi keitosta hyvä työeväsannos pakastettavaksi.

Hyvä ruoka, iloinen mieli, haaste polkaistu käyntiin, osa 1/48 tehty!


18 kommenttia:

  1. Hyvä Campa, se on sitten haaste polkaistu käyntiin ja kukapa nyt ei tähän vuodenaikaan keittoja kaipailisi. Ihan tuntematon suuruus tuo Rachel Allen minulle, pitänee tehdä tuttavuutta verkossa. BBC Food Channel olisi kyllä ollut ihan superia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, enää 47 jäljellä! :D Huomisellekin on jo suunnitelmia! Rachel on kyll tutustumisen arvoinen, järkinainen ja taitava chef.

      Poista
  2. nam, voi vain kuvitella tuoksun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon voi vaihtaa helposti merenelävän suuntaan, kun laittaa rapuja tai vegeksi, kun jättää kaikki elukat pois ja laittaa kasvislientä :)

      Poista
  3. Maukkaanoloinen soppa.
    Se Cittarin makkaratiski on kyllä hyvä, Keljossa ei ole ihan yhtä laaja valikoima. Iso ilo että täällä maallakin saa hyviä kinkkuja kun vaan jaksaa raahautua markettiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta! Meilllä on vieläkin meidän salamimiehelle reissutuomisia jäljellä, tänään ostin ekaa kertaa pitkästä aikaa salamiakin. Keljossa en ole käynyt vastaavalla tiskillä.

      Poista
  4. Rachelia seurasin minäkin silloin BBC Foodin aikana ja tykkäsin daamin kokkauksista ja kokkaustavasta kovasti. Mulla on ikävä sitä kanavaa vaikka sieltä tulikin ihan hirveästi uusintoja, se nykyinen mikäliekanava ei sytytä ollenkaan. Ihanaa kun kokkailet Rachelia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että löytyy muitakin Rachel-faneja:) Juuri se, ettei hän kokkaa hössöttäen, miellytti minua alusta asti.

      Poista
  5. Komea aloitus!
    Ne savuhovin tuomat chorizot on kyllä kelpo makkaroita! Ja muutenkin niiden leikkeletiski on hyvä lisä kaupungin muuten aika suppeaan tarjontaan..

    VastaaPoista
  6. Ihanan talvinen keitto. Meillä on syöty chorizoa niin paljon, ettei oikein enää kelvannut varsinkaan lapsille. Tuo Savuhovin makkaravinkki on kyllä hyvä, olisi kiva löytää kunnon mausteista chorizoa ihan kotimaisena. Jos vaikka oltais pidetty taukoa nyt tarpeeksi ja maistuisi uudestaan :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä makkara oli tosiaan herkullista, sen rakenne oli ihan pehmeä ja kuori myös, joten makkarapalat olivat keittoliemessä muhittuaan melkein kuin lihapullat! Meilläkin tulee syksyllä aina chorizokiintiö täyteen, kun Vueltan ajan kokataan espanjalaista :D

      Poista
  7. BBCFood oli niin hyvä, olisipa vieläkin olemassa. Keitto kuulostaa herkulliselta, Rachel Allenin reseptit on aina vaikuttanut hyviltä. Saisipa täältäkin jostain läheltä tuoretta chorizoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin kaipaan sitä kanavaa, tuli kyllä joskus katseltua sitä silmät neliskanttisiksi :D

      Poista
  8. Nam, juuri lenkiltä tulleena luen vesikielellä ohjettasi. Minullakin on monta papu-kasvis-yms. talvihenkistä soppaa odottelemassa jääkaapinovessa. Kiitos Rachelin esittelystä myöskin, täytyy kaivella netistä hänen ohjeitaan. Hieno kuva ja soppa-astia myös! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kupit ovat ihan lempparini nyt, syön ja juon melkein kaiken niistä :)

      Poista
  9. Mmm, vaikuttaa pätevältä keitolta. Ja pavut sekä chorizo on molemmat niin hyvää:)

    VastaaPoista