keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Bica blanca de laza- valkoinen kakku

Siellä se Royal piilotteli kauhan alla!
Yritin viime viikolla leipoa espanjalaista olutkakkua. Se epäonnistui niin täydellisesti, että kompostilla oli herkkuhetki oikein koko rahan edestä, en kysynyt tykkäsikö. Harmillista, sillä minulla oli juuri espanjalaista oluttakin siihen. Kyselin  Andalusian auringossa-blogin Andalusianalta tietäisikö hän mitä tarkoittavat espanjalaiset hiivat ja leivinjauheet ja niiden välimuodot. Vasta myöhemmin huomasin, että useinmainittua Royal-kohotusainetta oli tuoreissa Espanjan tuliaisissammekin! 

Tänään jätin olutkakun rauhaan, lähinnä siksi, että kyseinen olut oli jo juotu parempiin suihin ja aloin etsiä jotain uutta kakkua. Osuinkin sitten ohjeisiin, joissa puhuttiin bica blanca de lazasta. Täydellisellä käännösohjelmien käyttötaidoillani sain selvää, että se tarkoittaa löysää valkoista nokkaa. Se kuulosti niin herkulliselta, että sellaista oli tehtävä, tarkoittipa nimi oikeasti ihan mitä hyvänsä. Ensimmäisestä ohjeesta en saanut käännösohjelmalla tolkkua, en ymmärtänyt, mitä kermalle piti tehdä, mutta luotettavaksi osoittautuneen The Winter Guest-blogin ohjeen ymmärsin, ainakin toivoakseni. 

Minulla oli joltain leivontakerralta valkuaisia tallella, mutten muistanut kuinka monesta kananmunasta, punnitsin niitä ja sen mukaan sitten sovelsin ohjetta. Aineiden määrät ovat vähintäänkin vapaalla kädellä mitatut, joten oli ihan luojassaan, miten kakku onnistuisi.
 • 140 g valkuaisia
 • ripaus suolaa
 • 200 g vehnäjauhoja
 • 2 dl kermaa
 • 250 g sokeria
 • ruokosokeria ja kanelia pinnalle
Kuumensin uunin 180 asteeseen ja vuorasin neliskanttisen pienehkön vuoan leivinpaperilla. Mittasin aineet valmiiksi ja aloin vatkata valkuaisia ja suolaripausta yleiskoneen kulhossa. Samaan aikaan vatkasin sähkövatkaimella kerman pehmeäksi vaahdoksi. Kun valkuaiset alkoivat olla vatkautuneet kovaksi vaahdoksi, lisäsin sokerin muutamassa erässä ja jatkoin vatkaamista. Kulhossa olikin pian tanakkaa marenkipohjaa. Lusikoin jauhot mukaan samalla, kun koneen vispilä pyöri pienellä nopeudella. Jauhojen sekoittaminen marenkiin ei käynytkään ihan noin vain, piti antaa hieman lisää vauhtia. Lopuksi sekoitin nuolijalla pehmeän kermavaahdon taikinaan pyöräyttävin liikkein ja tasoittelin pinnan tasaiseksi. Sirottelin pinnalle ruokosokeria ja kanelia ja paistoin kakkua noin 40 minuuttia. Kokeilin kypsyyttä kakkutikulla ja kun tikku jäi pistosta puhtaaksi, otin kakun uunista. Nostin sen vuoasta paperin reunoista ja jätin jäähtymään ritilälle. Kakku oli todella ilmavaa ja pehmeää, aivan omiaan tee- tai kahvikupposen pariksi.
Vueltassa on tänään kolmannen ja samalla viimeisen setin ensimmäinen päivä. Eilinen lepopäivä on toivoaksemme tehnyt ajajille hyvää ja tie maistuu taas. 17. etappi on 189 km mittainen ja ajetaan Calahorrasta Burgosiin. Profiili voisi lupailla kirimiesten etappia, kunhan ensin selviää loppupuolen terävästä noususta. Kokonaiskilpailua johtaa ennen tämän päivän etappia Vincenzo Nibali ja toisena on Chris Horner 28 sekunnin päässä. 

4 kommenttia:

 1. Noi vieraskieliset blogit on todella hieman hankalia joskus ymmärtää ja ongelmia tulee, jos yritää käyttää jotain korvaavaa tuotetta, joka ei sitten toimikkaan kuten alkuperisen ohjeen tuote. Mutta todella kiva ja helpon oloinen kakku. Nopea tehdä yllätysvieraillekin.

  Sain itse hauskan haasteen ja ajattelin laittaa sen sinulle eteenpäin. Haaste löytyy täältä. http://currykaneli.blogspot.fi/2013/09/sain-merjalta-aikuisen-naisen.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Kaikenlaista sutta on tullut kokkailtua, kun ei sitten tainnutkaan ihan ymmärtää :D Mutta niitä on niin hauska katsella, ulkomaisia blogeja ja innostua!

   Kiitos haasteesta, pistetään mietintämyssyyn!

   Poista
 2. no siellähän se royal keikkuukin :-) ei ole kyllä sitä, mistä minä puhuin ja johon olen hermoni menettänyt loppuiäkseoin. Harmi että meni oluset hukkaseen! mutta ainakin tuo valkoinen nokka näyttää varsin ilmavalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen nokka oli oikein hyvää, oikeastaan vielä parani yön yli asettuessaan. Voisin tehdä uudelleenkin.

   Poista