sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Kaakao-avokadomousse vaatii vielä viksaamista

huomatkaa harkitun rustiikki asettelu astioihin

Olen yrittänyt saada itseäni ja poikasia pitämään avokadosta jo pitemmän aikaa. Guacamolessa se menee oikein mainiosti ja sellaista teinkin eilen tortilla-aterialle. Halusin kuitenkin käyttää ostamiani, kerrankin optimikypsyisiä avokadoja muutenkin. Aamuisella foodgawker-kierroksellani osuin cook eat paleo-blogiin, jossa oli tehty kaakao-avokadomoussea. Muistinpa törmänneeni tämmöiseen joskus aikaisemminkin blogimaailmassa, mutten vielä tuolloin innostuneeni. Kävin töistä tullessani ruokakaupassa aamutuimaan ja muistin ja löysin ihan kaiken tarvitsemani. Paitsi kookosmaidon. Aina jotain unohtuu! Onneksi Kammenpyörittäjä meni asioille ja palasi kookosmaitoa mukanaan.

Kaakao-avokadomousse neljälle:

  • 2 kypsää avokadoa
  • 1 dl raakakaakaojauhetta (minulle uusi tuttavuus)
  • 1 dl kookosmaitoa
  • 0,75 dl juoksevaa hunajaa
  • 1 tl vaniljatahnaa
  • 1 tl kanelia
  • ripaus chilijauhetta
Määriä täytyi hieman justeerata, kuten lähdeblogissanikin oli tehty. Makeutus, maustaminen ja moussen paksuus säädettiin avokadojen koon mukaan. Halkaisin avokadot ja irrotin kivet. Kaavin pehmeän avokadon kuorestaan ja laitoin lusikalliset yleiskoneen astiaan yhdessä leikkuuterän kanssa. Kaadoin päälle kaakaojauheen,  osan kookosmaidosta ja hunajasta, vaniljatahnan ja vähän kanelia ja chilijauhetta. Sekotin leikkuuterällä hetkisen ja tarkistin moussen paksuutta ja makua. Lisäsin hieman kookosmaitoa ja hunajaa, kanelia oli sopivasti ja samoin chiliä. Lusikoin moussen annosastioihin ja viilensin peiteltynä jääkaapissa jälkiruokaan asti.

En kertonut etukäteen kenellekään, että jälkiruoassa oli avokadoa ja yritin udella vastausta mitä he arvelisivat siinä olevan. Ainoa mitä sain irti, oli että tämähän on mielenkiintoista. Lapseni todistivat olevansa jo aikuisia, koska eivät suuttuneet minulle, kun ujutin ruokaan jotain heidän tietämättään. Kumpikin oli kyllä sitä mieltä, etteivät aivan tienneet pitivätkö jälkiruoasta vai eivät. Minä kyllä suutun vielä, jos tulen vahingossa syöneeksi aurajuustoa, etenkin jos olen kehunut ruokaa. Voin katsoa tässä vaiheessa, että kasvatustyömme on onnistunut, sillä ruoan sanominen mielenkiintoiseksi on kohtelias tapa kertoa, ettei pidä siitä. Eikö olekin?

On myönnettävä, etten itsekään aivan villiintynyt avokadomoussesta. Se olisi saattanut kaivata hieman enemmän kookosmaitoa ja hieman vähemmän raakakaakaota. Vähän pienempi annoskin olisi voinut toimia paremmin. Rakenne oli hyvä ja hämmästyttävä. Laitan ohjeen työstöä varten muistiin, sillä siitä voi olla vielä hyötyä, jos tarvitsen joskus jälkiruokaohjetta ilman kananmunaa ja kermaa.


16 kommenttia:

  1. Hämmentävä ainesosayhdistelmä...
    Mä tykkkään avokadosta kovasti ihan sellaisenaan: hedelmä puoliksi, kivi pois ja hieman balsamicoa päälle. Onneksi niitä kypsiä löytyy silloin tällöin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää kokeilla tätä aivan tavallista tapaa syödä avokadoja:) Kerran tein jonkunlaista smoothieta ja siitä tuli rakenteeltaan kuin sammakonkutua, en pitänyt siitä :D

      Poista
  2. Leivoimme joku viikko sitten 4-vuotiaan kummipoikani kanssa keksejä. Ensimmäiset oli maapähkinävoikeksejä ja ne maistuivat hyvin.

    Toiset oli sokerittomia ja jauhottomia banaani-suklaa-terveyskeksejä (aika hirveitä). Kummipoika haukkasi keksiä ja meni vähän mietteliään näköiseksi. Kysyin, että mitäs herra tykkää. Hän katseli hetken seiniä ja kattoa ja sanoi sitten että "Se on salaisuus." :D

    VastaaPoista
  3. Avokadosuklaamoussea tuli blogin alkuaikoin tehtyä useinkin,sillä olin siihen aikaan vielä enemmän raakalinjalla,silloin kun pahemmin muut ei vielä ollut.Itse laitan sekaan aina taatelia,ja joskus banaaniakin ,ja jos laittaa oikeassa suhteessa ainekset siihen,niin siitä tulee tosi hyvää:) Ja sen voi jäädyttää jäätelöksikin:) Olen monta lasta huijannut syömään avokadosuklaamoussea eivätkä ikinä arvanneet mitä siinä oli;D Tämä tapahtui kun autoin tuttavan kasvisravintolassa pohjoisessa,kun tulin tänne takaisin,ja asuin ensimmäisen vuoden pohjoisessa Israelissa.Siitä tuli ihan vakiojälkkäri siellä ja lapset tykkäsi:)
    Blogiinkin olen laittanut,täällä
    http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2011/03/raw-ilta.html

    VastaaPoista
  4. Minä ehkä pysyttäydyn guacamolessa, avokadopastassa ja ihanassa avokado-omena-banaanismoothiessa (joka on taivaallista!). Ainakin niissä avokado maistuu meille, tästä moussesta en ihan tiedä... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että se banaani olisi hyvä kevitys tuohon, oli aika tuhtia tavaraa :) Avokadopasta minulla on edelleen kokeilematta.

      Poista
  5. Kuten Jael,niin minäkin tykkään avokadomoussesta, joka on makeutettu taateleilla ja banaanilla. Sekä avokadon että banaanin täytyy olla ihan kunnolla kypsiä,j otta tulee hyvä. Ja se onkin sitten ihan mahtavan hyvä kun on suhteet kunnossa. Ja vadelmia päälle, slurps :)

    VastaaPoista
  6. Jossain vaiheessa tuollaista tehtiin aika monessakin paikassa, mutta minä olen aina ollut vähän epäluuloinen - siis pidän avokadosta, pidän kaakaosta ja pidän kookosmaidosta, mutta yhdessä ? Kaipa sitä kaikkea pitäisi kokeilla.

    VastaaPoista
  7. Avokadoa olisi kiva laittaa tavalla tai toisella, mutta liian monesti syöntikypsät avokadot on joko yli tai ali optiminin. Joskus pussillinen raakoja avokadoja kypsyy syöntikypsäksi, toisinaan taas pilaantuu. Nyt näin K-marketissa miniavokadoja, en vielä rohjennut ostamaan. Isommat kun ovat jotenkin kätevämpiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole varmaan koskaan onnistunut kotona kypsyttämään raakana ostettua avokadoa:) Aina on mennyt pieleen, onneksi nyt saa ainakin toisinaan kaupasta syöntivalmiita.

      Poista
  8. Avocado-suklaamousse on kuulunut mun herkkuihin jo vuosia. Tosin kookosmaitoa en ole käyttänyt vaan banaania ja taateliakin joskus tai sitten hunajaa tai agavesiirappia. Pitää kokeilla tuolla kookoksellakin, että miltä se maistuu. Mä olen kyllä tykännyt tosta banaaniversiosta ainakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinnostavaa, että moni on maininnut taatelin tässä yhteydessä. Banaani kuulostaa jotenkin luontevammalta, taateli tuhdikta. Mutta tuhtia oli tuokin, mitä kokeilin :D

      Poista