lauantai 15. helmikuuta 2014

Pohjoinen surf ' n ' turf - lohi-perunakakut ja poronkare


Missiomme käyttää ensin kaikki kala ja liha pakastimista ennen kuin ostamme uutta on nyt puolentoista kuukauden mittainen. Loppusuora lihojen suhteen alkaa näkyä, kalaa on vielä muutamia paloja. Nyt käyttökohteina olivat noin puolen kilon pala Norjan lohta ja poronkare. Olin joskus merkannut kokeiltavaksi foodgawkerin suosikkilaatikkooni The Kitchen Paper-blogissa tehdyt lohi-perunakakut. Konvertoin ainesosat melko huolettomalla kädellä ja oioin pari, kolme mutkaa.

Pienet lohi-perunakakut 4-6 hengelle (noin 25 kpl)

  • noin  800 g perunaa
  • noin 400 g lohta
  • 3 kananmunaa
  • kasvisöljyä ja hieman voita paistamiseen
  • kevätsipuleita (oli vain vihreitä varrenpätkiä muutama)
  • pätkä tuoretta inkivääriä raastettuna
  • pieni sipuli silputtuna (kas, unohdin)
  • loraus soijakastiketta
  • loraus seesamiöljyä
  • 1 dl korppujauhoja
  • suolaa ja pippuria
  • kuivattua tilliä (no sekin unohtui)
Kuorin ja kypsensin perunat höyryssä ja jätin ne jäähtymään. Lohen kypsensin samaan tapaan kuin rilletteä varten, en halunnut laittaa sitä uuniin, kuten lähdeblogissa oli tehty. Poistin ruodottomasta lohipalasta nahkan ja asetin palan valurautapadan pohjalle voipaperipalan päälle. Kaadoin päälle kiehuvaa vettä niin paljon, että kala peittyi. Laitoin kannen päälle ja annoin kalan hienovaraisesti kypsyä puolisen tuntia, jonka jälkeen nostin palan leikkuulaudalle. Kalakin sai jäähtyä. 

Puristin kypsät, hieman jäähtyneet perunat lumeksi isoon kulhoon. Palastelin hennosti kypsyneen kalan kulhoon perunoiden päälle ja lisäsin mukaan kananmunat, raastetun inkiväärin, kevätsipulin, korppujauhot, soijakastikkeen ja seesamiöljyn. Sekoitin kaikki ainekset taikinaksi ja maustoin sen suolalla ja pippurilla. Öljysin käsiäni ja otin taikinasta nökösiä, joista muotoilin pieniä kakkusia, jotka paistoin pannulla öljyn ja voin seoksessa. Paistoin ensin pienen koekakun, jonka jälkeen lisäsin suolaa ja pippuria. Keräsin paistetut kakkuset öljytylle leivinpaperille pellille ja laitoin sata-asteiseen uuniin foliolla peitettynä odottamaan. Lohi-perunakakkujen kaveriksi tein kastikkeen.

Jogurttikastike lohi-perunakakuille

  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • sitruunamehua
  • suolaa ja pippuria
  • kevätsipulia oikein pieneksi silputtuna
Ainekset vain sekaisin kulhossa ja lusikoidaan lohi-perunakakkujen päälle. 

Poronkare oli siistitty todella hyvin, olemme muistaakseni saaneet sen äidiltäni, luutkin oli raaputettu puhtaiksi. Siivosin vain hieman kalvoja pois ja öljysin kareen joka puolelta ja taputtelin sille suolaa ja pippuria. Kun eilinen vanha oli palannut reissultaan ja koko perhe koolla, laitoin pitkästä aikaa terassin uskollisen asukkaan, Grand Hallin tulille, syksyllä kunnolla läskitetyt ja poltetut parilat olivat aivan käyttökunnossa. Kaasu loppui noin viiden minuutin kuluttua, onneksi varapullo odotti varastossa. Sai kyllä kuumentaa grilliä hyvän aikaa, että koko talven kylmyys väistyi.  Grillasin poronkaretta pari, kolme minuuttia puoleltaan, lihasuikale oli niin ohut, että varoin paistamasta liikaa.

vuoden ensimmäinen grillaus


Nostin kareen folioon peitettynä uuniin vielä hetkeksi ja lopuksi vielä asettumaan leikkuulaudalle folionyytissä. Oli  jännittävä leikata kare tikkareiksi ja nähdä, oliko liha mennyt yli vai jäänyt vajaaksi. Käytin vähän tikkareita vielä pannulla, sillä säätäminen ei aivan mennyt nappiin ja oli kiire päästä syömään. Söimme tämän sekalaisen setin, lohi-perunakakut ja porotikkarit jogurttikastikkeen ja lautasille aseteltujen vihreiden kera. Ei hassumpaa pakastimen aarteista. Tikkariluut menivät talteen myöhempää liemenkeittoa varten.


12 kommenttia:

  1. Jee, grillikausi on avattu ja kesä on siis tullut! Hienon näköinen setti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Oli hauska vähän grillata, paljaat varpaat koko talven terassilla olleissa feikkicrockseissa :D Onneksi ei mennyt montaa minuuttia.

      Poista
  2. Hauskoja kakkusia. Ja mmmmm.... poroa...
    Meillä tahtoo aina lauantaina tarttua lihaa mukaan torilta liha-autosta vaikka pakastimessakin olisi kaikenlaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen olin torilla aamulla, siellä oli yksi kala-auto ja pari pärekorin myyjää... Ostaisin mielelläni hyviä tuotteita. Lauantainako on enemmän valikoimaa?

      Poista
    2. Pienikankaan liha-auto on siellä lauantaisin, paitsi Hermannin herkkutori -päivinä.
      Koppelin tila on paikalla jos ei ole liian kylmä (-20), myynnissä on munia, pottuja, porkkanoita, hilloja, pakastemarjoja ja leivonnaisia.

      Poista
    3. Oi että kun tulisi käytyä kaupungissa lauantaisin! En ole vieläkään käynyt IKINÄ Toivolan vanhalla pihalla

      Poista
  3. Ooh, poronkareet etenkin herättivät annoskateuden!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä on pakastimessa poronpotkakiekot! Niitä pitää vähän säästää, koska olemme koko perheellä kotona vasta muutaman viikon kuluttua, ei pidä jääkäriltä salaa syödä niitä :D

      Poista
  4. meillä ajateltiin potkaista grillikausi käyntiin tänä viikonloppuna :-) säiden puolesta voisi toki varmaan odottaakin... :-/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää potkaisua! Grillata voi ympäri vuoden, laittaa vaikka kelkkahaalarin päälle, jos paleltaa :D

      Poista