lauantai 30. elokuuta 2014

Uusi lempikeitto - espanjalainen kesäkurpitsa-mantelikeitto


Keittoja voisi syödä useamminkin, pääruokana tai kuten tänään alkuruokana. Olen oppinut viimein tekemään pieniä keittomääriä alkuruokatarkoitukseen. Nytkään ei jäänyt lusikallistakaan. Toisaalta jos keittoa jää vaikka yksi annos, sen voi syödä lounaana töissä. 

Löysin ohjeen tähän keittoon tietysti foodgawkerin kautta Los Tragaldabas-blogista. En löytänyt blogista käännöstyökalua, mutta minähän reippaana tyttönä tälläsin ohjeen itse googlekääntäjään. Siitä tuli melkoisen hassu, mutta luulen kutakuinkin ymmärtäneeni mitä ja miten. Loput säveltelin luottaen lappilaisjärkeeni.

Espanjalainen kesäkurpitsa-mantelikeitto neljälle alkuruoaksi

  • 2 oikein pientä vihreää pitkulaista kesäkurpitsaa
  • 1 pieni vihreä, pyöreä kesäkurpitsa
  • 1 pieni keltainen, pyöreä kesäkurpitsa
  • 2 uutta pientä sipulia varsineen
  • oliiviöljyä kuullottamiseen
  • 2 rkl mantelijauhetta
  • 2,5 dl lihalientä
  • 2 dl kermaa
  • tuoretta timjamia ja rakuunaa
  • suolaa ja pippuria
  • muskottipähkinää
  • pinnalle muutama tippa hyvää öljyä
  • pikkuisen ibericokinkkua 
  • timjamia
Pilko sipuli ja kesäkurpitsat. Jätä vihreisiin kuori, jos se on ohut, niin saat kauniin vihreän keiton. Myös sipulivarsien vihreä tuo väriä. Kuumenna oliiviöljyä kasarissa ja kuullota hetken aikaa sipulia ja kesäkurpitsapaloja. Ripottele päälle mantelijauhe ja lisää liemi ja kerma. Sekoittele ja anna keittopohjan kiehua noin 10-15 minuuttia, kunnes vihannekset ovat juuri kypsiä. Lisää tuoreet yrtit ja hieman suolaa ja pippuria. Käytä ainekset muutamassa erässä tehosekoittimessa tai käytä sauvasekoitinta, jotta saat tasaisen sileän keiton. Kuumenna keitto vielä kattilassa ja annostele sitä kulhoihin. Asettele pinnalle hieman ibericoa, paahdettua pekonimuruja tai vaikka paahdettuja mantelilastuja, kuten alkuperäisohjeesa. Minä laitoin vielä muutaman tipan hyvää oliiviöljyä ja tuoreita timjaminlehtiä pinnalle. 

Pidimme kovasti tästä mantelilla suurustetusta keitosta, jonka rakenne oli uudenlainen ja erittäin hyvä. Maku oli hentoinen, kuten ainesosaluettelosta voi päätelläkin. Tätä keittoa voisi tarjota hyvin hienompienkin illallisten alkuruokana. 



Tänään ehdimme katsoa 30 viimeistä kilometriä Vueltan kahdeksatta etappia. Maisemat olivat oikeastaan aika tylsiä, suoria teitä viljelysten välissä, eikä oikein mitään nähtävää. Loppukirissä toissapäivänä John Degenkolbin kiristä provosoitunut Nacer Bouhanni teki itsekin vähän rumanpuoleisen sivuttaisliikkeen maaliviivalla, mutta voittajaksi hänet tietysti nimettiin. Kilpailua johtaa Alejandro Valverde, toisena lempikolumbialaiseni Nairo Quintana ja kolmantena muuten vaan suosikkini Alberto Contador. Neljäntenä on stemmiä tuijotteleva Chris Froome. Huomenna päästään mäkisempiin maisemiin ja etappi päättyy kunnon nousuun. 

25 kommenttia:

  1. Kuulostaa ihanalta! Kunpa kesäkurpitsat malttaisikin poimia sellaisina ihan pikkuisina ;)

    Suomessa keittoja on tottunut syömään pääruokana, mutta nykyään meilläkin ne maistuvat alkuruokana pienempinä annoksina. Etenkin sosekeitot ovat oikeastaan parempia niin, ei ehdi kyllästyä kesken kaiken :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on ollut niin huono satokesä, että on ollut viisainta kerätä kaikki syötävä heti, kun se on sen verran iso, ettei tarvita suurennuslasia :D Ja maku on kyllä siinä vaiheessa ihanan hento.

      Samaa mieltä tuosta, että keitto sopii aterian alkuun, kylmä tai lämmin, pieni annos, vaikka shottilasin kokoinen. Tosin sellaista pikkumäärää ei ole helppo tai järkevää aikaa tehdä vaikkapa neljälle :)

      Poista
  2. Ihanan kuuloinen ohje, tätähän on ihan pakko kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo manteli suurusteena oli kiva, kannattaa kyllä joko surruutella mixerissä kunnolla tai siivilöidä lopuksi ennen viimeistä kuumennusta, jos epäilyttää mantelijauheen rakeisuus. Tykkäsin tosi paljon ja miesväkikin aidosti myhäili keitokselleni :D

      Poista
  3. En olisi ikinä ajatellut, että mantelijauholla voisi suurustaa, mutta kuulostaa mielenkiintoiselta. Onko tuo tinjami ihan tavallista vai sitruunatinjamia, kun on tuon väristä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään! Leivänmuruilla ole kyllä suurustanut. En kyllä tiedä tuon timjamin alalajiketta, se on vaan niin ihanan kaunis, niin kauniit lehdet ja kukatkin tähän aikaan kesästä :)

      Poista
  4. No tästä tulee varmaan kohta munkin lempparikeitto :D Mä tykkään mantelilla suurustella paljonkin niin tää sopii enemmän kun hyvin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tämä on tuttu juttu, minä en ollut kuullut :)

      Poista
  5. Nami. Onko teillä pyöreitä kesäkurpitsia omassa puutarhassa vai löysitkö jostain paikalliskaupasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löysin, keltaiset germaanimarketista ja vihreät torilta, siitä kulman laukaalaisesta kojusta. :)

      Poista
    2. Meillä jäikin tänään laukaalaisten koju käymättä kun kori täyttyi muiden tuotteilla ja tomaatteja oli viikolta kotona.

      Poista
    3. Ostin ne kyllä jo yli viikko sitten, samaan aikaan kun ostin liikaa tomaatteja :D

      Poista
  6. Ihana keitto, tosi maukkaan kuuloinen ja niin kauniskin vielä tuo sinun annos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Oli tosiaan aivan suloinen keitto, suosittelen kokeilemaan ja keltaisella kurpitsalla saan nätin keltsin keiton!

      Poista
  7. Olipa hyvä, että sieni reissu sattui peltojen välissä ajattavalle etapille. Maisemat on oleellisempi osa kuin etapin voittaja :D

    VastaaPoista
  8. Manteli kuulostaa erinomaiselta tuomaan makua ja täyteläisyyttä kesikselle! Pitääpäs lähteä kasvimaalle katsomaan olisiko siellä uutta pukannut. Tänä vuonna ei ole ongelma ylitarjonnasta, hassu satovuosi (josta iso osa on kyllä omaa ansiota).

    VastaaPoista
  9. Aah, mantelijauheena. Yritin kerran tehdä keittoa ohjeen mukaan manteleista ja siitä tuli aika erikoista rakenteeltaan. Vastaus onkin mantelijauhe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on to-do-listallani espanjalainen keitto, johon tulee vaaleita viinirypäleitä ja manteleita, siinä oli kyse kokonaisista manteleista. Mutten ole vielä "ehtinyt" :D Tässä keitossa kyllä jauhe toimi ja luulen jopa ymmärtäneeni ohjeen oikein.

      Poista
    2. no tässäpä löytyy siihen yksi resepti :-)

      http://www.andalusianauringossa.com/2013/08/soppasunnuntai-ajo-blanco-valkoinen.html

      Poista
  10. Siis ihan jo esillepanon perusteella ottaisin tämän keiton hienoon illallispöytään! Hyvä maku olisi sitten boonusta.

    VastaaPoista
  11. Oijoi mikä soppa! Tätä on kyllä testattava :)

    VastaaPoista