tiistai 23. syyskuuta 2014

Joko talvi alkoi?

Tänään meillä Jyväskylässä on satanut lunta vaakaan koko päivän, mutta maa on sentään ollut niin lämmin, ettei lumi ole jäänyt maahan. Minä en ihan vielä talvea kyllä haluaisi, eikä se varmaan vielä tulekaan. 

Tänä vuonna tomaattisato jäi suurimmaksi osaksi kypsymättä kasvihuoneessa. Nyt niitä jälkikypsytellään sisätiloissa ja koitetaan päivittäin erotella syömäkelpoiset. Todella monta lajia meillä oli taas kasvamassa, kuten kuvasta voi nähdä.Maisseja tuli muutamia ja ne ehdimme syödä ennen kuin ne ehtivät mennä huonoiksi. Yksi tähkistä oli täydellinen, muissa oli aukkopaikkoja. Kammenpyörittäjä kuvasi tämän sieniperheen pihan kannon päältä. Selvästi siinä on äiti lapsineen. Enpä tiedä, mikä sieni on kyseessä. 


Yrttejä sisältävät kulatungat vielä pursuavat lipstikkaa, oreganoa, viinisuolaheinää ja etenkin minttua. Sitä riittäisi vaikka tuhanteen Pimm'siin. 


Kasvihuone on tyhjennetty ja siivottu, talvivalot asennettu (kahteen kertaan, kuten aina). Ensi vuonna uudet viljelykset!


13 kommenttia:

 1. Mä lähin t-paita päällä ja kotiutuessa olisin kaivannut toppatakkia. Onneksi äiti antoi sentään villatakin, kun keli muuttui t-paitakelistä rännäksi kahdessa päivässä. Toissa päivänä vielä lekitin koiratkin t-paidassa Kainuussa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sunnuntaina oli vielä 16 astetta lämmintä, kun siivosimme kasvihuonetta! Ja nyt oli puoli astetta, kun tulin äsken töistä... Hrrr! Aamulla voi olla liukasta.

   Poista
  2. Lähtiessä oli 5 astetta, Tikkakosken lentokentän kohdalla auton mittari näytti 1 astetta... Täällä oli ihan kauhea keli! Tuuli kovaa pohjoisesta, ränti!, oli muutenkin kurjaa ja kylmää. Tyhjennä tollasessa kelissä sitten auto juoksemalla kerrostalossa. Koirat jäi lenkittä ja kävivät käskyllä lähimässä pusikossa ja kiireesti sisälle.

   Poista
 2. Karmea keli toden totta. Oli pakko pistää jo lämmitys päälle kotona ja työmatkalla pipo päähän.

  VastaaPoista
 3. Hui, lunta vaakatasossa!! Tampereen korkeudella on yritetty päästä Näsijärvelle hakemaan pois kalaverkkoja, mutta aallot käyvät sen verran korkealla ettei sinne ole asiaa.

  Komea tomaattisato!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti vielä tulee lämpimiä syyspäiviä :)

   Poista
 4. Lämmin syyskuu pelasti kasvihuonetomaatit, ne kypsyivät ihan mallikkaasti, vain vähän jäi sisäkypsytykseen. Sen sijaan huikea ulkotomaattisaalis pitää kypsyttää sisällä, mutta kypsyvät yllättävän hyvin ja ovat tosi maukkaita!

  VastaaPoista
 5. Jos ei talvi vielä, niin syksy kumminkin. Meillä on sama jälkikypsyttely käynnissä tomaattien kanssa.

  VastaaPoista
 6. Me oltiin luovia ja nostettiin minitomaatit ruukkuineen päivineen sisätiloihin - tuossa ne nyt kasvavat ja kypsyvät hauskasti olohuoneen ikkunalla :)

  VastaaPoista