lauantai 13. syyskuuta 2014

Twistivapaa paella ja Alberton etappi

Taas tulilla!
Paella kuuluu niihin ruokiin, joita minulla ei tule laitettua kuin kerran vuodessa, nyt oli vuotuinen paellapäivä näin Vueltan toiseksi viimeisenä päivänä. Minulla oli aikomus ottaa viimein käyttöön jo monta vuotta sitten hankkimani paellapannu, mutta sen kuumentamiseen olisi ollut rengaspoltin tarpeen, eikä meiltä löydy sellaista. Niinpä tein paellaa aivan samalla tapaa kuin edellisilläkin kerroilla muurikkapannulla. Aineksetkin olivat tuttuja, joten tässä paellassa ei ole mitään erityistä twistiä eikä erikoisuutta, ellei sitä lasketa, että siitä tuli erikoisen hyvää!

Paella neljälle ja olisi tästä kuusikin syönyt

 • 250 g riisiä
 • 1 l kanilientä
 • 1 l vettä
 • 1 pussi Paellero-paellamaustetta
 • 1 pieni kuori sarhamihippuja 
 • oliiviöljyä paistamiseen
 • 1 punainen paprika suikaleina
 • pätkä chorizoa viipaleina
 • nippu uusia pieniä sipuleita varsineen silppuna
 • 4 broilerin rintafilettä suikaleina
 • 10 sinisimpukkaa
 • 20 isoa tiikerirapua
 • herneitä
 • 1 sitruuna 
 • 1 lime (koska sitruunoita ei ollut enempää)
Esivalmisteluna kuullotin sipulia ja paprikasuikaleita muutaman minuutin pannulla. Paistoin seuraavaksi samalla pannulla chorizoviipaleita kunnes ne olivat rapeita. Nostelin viipaleet lautaselle ja paistoin pannulle jääneessä rasvassa broilerisuikaleet, maustoin ne kevyesti suolalla ja pippurilla. Laitoin ravut ja simpukat vielä kylmään odottamaan viime hetkeen asti. 

Kammenpyörittäjä viritti tulen pesukoneenrumpu-uuniimme ja nosti muurikan sen päälle. Kaadoin pannulle hyvän lorauksen öljyä. Kumosin riisin pannulle ja kuullotin sitä hetkisen varoen polttamasta sitä. Aloin lisätä pannulle kauhallinen kerrallaan lientä, johon oli liotettu Paellero-pussin sisältö ja sahrami. Kaadoin lientä pienin väliajoin riisin reunoille ja vahdin sen kypsymistä silmä tarkkana. Noin puolessa tunnissa 250 g keltaiseksi värjäytynyttä riisiä oli kypsää keskeltäkin, jossa riisiä oli reunoja paksummalti. Nostelin riisin päälle paistetut vihannekset, broileripalat, chorizoviipaleet ja lopuksi raa'at ravut ja simpukat. Ravut kypsyivät nopeasti ja käänsin niiltä kylkeä melkein saman tien, kun  olin saanut kaikki aseteltua paellan päälle. Simpukoista ihan jokainen ei auennut, joten ne päätyivät kompostiin. Asettelin sitruuna- ja limelohkot päällimmäiseksi ja kippasin herneet päälle. Kammenpyörittäjä nosti pannun tulen yltä puunhakkauspölkyn päälle. Riisi oli juuri sopivan kypsää ja sahramista, ravut meheviä ja riisin pohjalla oli sopiva crust. 


Vueltan toiseksi viimeinen etappi oli kunnollinen vuorietappi ja se ajettiin kauniissa säässä. Chris Froome ja Alberto Contador kisasivat ankarasti etapin voitosta ja ilokseni Contador pystyi jättämään Froomen viimeisillä kilometreillä ja varmisteli kokonaiskilpailun voittoasemaansa ennen huomista aika-ajoa. Olipa taas jännittävä etappi!

14 kommenttia:

 1. Kuuluuko paella-pannukin niihin härveleihin, joita ei ole koskaan käytetty :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo:) Sille pitää tehdä rasvapoltto ensin ja tosiaan on vielä tekemättä :D Mutta se on hyvällä paikalla pantryssä, näen sen joka päivä!

   Poista
  2. Jokohan rasvapoltto ens kesänä tapahtuu :D Onhan tärkeää olla asianmukaiset välineet joka kesäiseen traditioon :D

   Multa jää huomenna näkemättä, kun Alberto polkee voittoon :( Ei voi mitään, kun naapurikylällä on samaan aikaan piirinmestikset.

   Poista
  3. Täytyy ottaa tavoitteeksi se :D

   Minä katson sinunkin puolestasi ja jännitän, sillä aika-ajo on kuitenkin aina aika-ajo ja maaliin on päästävä, ennen kuin voitto on varma! Olisin minä Froomen voittoonkin tyytyväinen, mutta nyt kun Albertolla on hyvä ote ykköspaikasta, ei oikein muut mulle kelpaa :D

   Poista
 2. Paella vaan on niin herkkua. Ja tuo teidän rumpunuotio on kyllä maailman kuvauksellisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä paella oikeasti kauhean työlästäkään ole, miksei vaan tule tehtyä useammin?
   Onhan tuo hieno tulipesä ja turvallinenkin:)

   Poista
 3. Hieno on tuo teidän tulisija! Ja herkulliselta näyttää paellakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, se on setäni tekemä, hän kodinkonehuoltajana otti noita rumpuja kierrätykseen menevistä koneista ja teki niistä tulisijoja, vissiin aika yleisiä Rovaniemen korkeudella :D

   Paellasta tuli erityisen hyvää tällä kertaa, uskalsin maustaa sopivasti, eikä riisi mennyt mössöksi.

   Poista
 4. Mulla on vuosia sitten Espanjasta hankittu paellapannu;käytetty kai kerran.Mutta tuollainen hieno systeemi jos olisi mullakin niin varmaan sitä.tulisi käytettyä useamminkin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on aika paloturvallinenkin, ainakin näin omakotitalon pihassa tohtii savutella :)

   Poista
 5. Laitoitko siis simpukat raakana riisin päälle? Sekoittelitko vai kypsyivätkö ns. riisipedillä? Olen juuri Espanjassa kolme kuukautta ja tätä voisi testata kun saa niin ihania mereneläviä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kääntelin niitä jonkun kerran, ehkä niitä olisi voinut etukäteenkin kypsentää. Ravut kypsyivät nopeasti riisin päällä:) Sinulla on varmasti kaikkea hienoa saatavilla, kokeile ihmeessä!

   Poista
 6. Oi oi miten näyttää hyvältä! Meilläkin tulee tehtyä paellaa vain muutaman kerran vuodessa, niin hyvää kuin se onkin!

  VastaaPoista