lauantai 27. syyskuuta 2014

Karpalokeikauskakku


Aamuinen karpalostamisemme ei ollut niin satoisa, kuin olimme toivoneet. Joku oli ehtinyt suolle ennen meitä ja sehän on vain hyvä. On aina hienoa, että marjat luonnosta päätyvät jonkun ämpäriin. Meillekin riitti sen verran, että pieni ämpäri tuli lähes täyteen, noin 2,5-3 litraa. Kammenpyörittäjän uudet kumisaappaat tulivat testatuksi, enkä minäkään tällä kertaa kaatunut rähmälleni suohon. Vaihtelua. 


Halusin tehdä jonkunlaisen karpalojälkiruoan ja päädyin kakkuun. Löysin ensin kivalta vaikuttavan ohjeen amerikkalaisesta blogista, mutta sen kanssa olisi pitänyt alkaa yksikköjen muunteluun ja ainesmäärien muutteluun sopivaksi käyttämälleni vuoalle. Niinpä hylkäsin ohjeen ja naputtelin TOP-100 Ruokablogit-sivun hakuun sanan keikauskakku ja pian olinkin löytänyt mieleiseni ohjeen. Se löytyi muutenkin tuikitutusta sauvajyvänen-blogista. Siellä oli tehty raparperikakkua, mutta arvelin ohjeen toimivan myös karpalon kanssa. Muunsin ohjetta sen verran, että käytin fariinisokerin sijasta muscovadoa. 

Karpalokeikauskakku

Vuokaan:

  • 50 g voita
  • 2 dl muscovadosokeria
  • 3 dl karpaloita
  • pieni sipaisu voita vuoan reunoihin

Taikina:

  • 150 g pehmeää voita
  • 2 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljatahnaa
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Laita vuoan pohjalle voi ja muscovadosokeri (tai fariini, jos sitä käytät). Laita vuoka lämpenevään uuniin muutamaksi minuutiksi, kunnes voi sulaa. Levittele sokeri ja sula voi koko vuoan pohjalle ja jätä odottamaan. 

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna kerrallaan ja vatkaa tasaiseksi. Lisää mukaan jauhot ja niihin sekoitettu leivinjauhe, sekä vaniljatahna (tai -sokeri). Sekoita taikina tasaiseksi. Sipaise hieman jäähtyneen vuoan reunat voinokareella ja kumoa karpalot vuoan pohjalle, levittele ne tasaisesti. Kaavi ja levitä taikina marjojen päälle sileäksi kerrokseksi. Minun vuokani on 26 cm halkaisijaltaan, vähän liian iso tälle taikinamäärälle, kakusta tuli aika matala. 

Paista kakkua uunin keskiosassa noin 50 minuuttia. Jos käytät irtopohjavuokaa, laita vuoka leivinpaperilla vuoratulle pellille siltä varalta, että vuoka vuotaa. Kokeile kakkua, jos tikku tulee puhtaana taikinasta, kakku on kypsä. Anna sen jäähtyä vuoassa noin vartin verran. Pyöräytä reunaa veitsellä ja kumoa kakku lautaselle. Jos olet onnekas, saat vuoan nätisti irti ja kakkuun jää kaunis marjapinta. Minun piti pieni reunanpala asetella takaisin paikalleen. Söimme kakkua jälkiruokana vaniljajäätelön kanssa. Hyvää, kirpeää, makeaa. 



8 kommenttia:

  1. Ihananan mehukkaan näköinen syyskakku! Ja kumpparit kuuluu tietty asiaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli oikein syksyisen makuinen, sillälailla hyvässä mielessä :D

      Poista
  2. Ihana kakku ja ihana ohje (hihhih). voi miten heinolta näyttää, minäkin voisin tehdä tämän, kun pakastimessa on karpaloita joltain vuodelta (ne on ihan torilta ostettuja). Kaunis tuo karpalokuva, suorastaan satumaisen näköistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti vähän etsiskellä sopivaa kuvauskohdetta ja sitten oli pikkukamerasta akku tyhjä! Klassinen moka! Mutta onneksi iLuuri pelasti.

      Poista
  3. Varmasti namia, pitää testata tuota kun joskus suolle asti päädymme. Perinteet velvoittavat, että karpaloita pitää kerätä puolijäisestä suosta, tosin sillä tavalla ne jäävät joinain vuosina lumen alle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just mietittiin, että osa marjoista varmaan oli ylivuotisiakin, kun eiväthän ne mene yhdestä talvesta miksikään :D

      Poista
  4. Mä kun en osaa arvostaa noita happamia, sanoi kettu karpaloista. Mutta piti tulla kommentoimaan, että sulla on aina niin hienoja symbolikuvia, niinku noi saappaat!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, useimmiten muut kuin ruokakuvat ovat Kammenpyörittäjän kamerasta ja monet ruokakuvatkin kyllä :)

      Poista