keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Hulluna ruokaan

Huomasin YLE Areenasta kiinnostavan ruoka-aiheisen dokumentin Hulluna ruokaan. Se on nähtävissä vielä 28 päivän ajan. Vinkkaan siitä, vaikka linkki tuleekin tuonnempana olemaan vanhentunut. Dokumentti ei muuten maininnut sanallakaan meitä blogaaneja, mutta antoi paljon ajattelimisen aihetta foodieista, foodingista, ravintolassa syömisestä ja ravintolakokemuksista. Suosittelen lämpimästi! 

Tammikuussa Tallinnan Crussa syömäni annos, josta ensin kehveli otin kuvan

16 kommenttia:

 1. Ruokakuvien ottaja on joko bloggari tai ravintolakriitikko. Joku aika sitten yksi ravintolakriitikko (en muista oliko Michelinin vai Gault Millaun) kertoi hauskoja anekdootteja. Oli mm. ottanut jossain kuvan annoksestaan ja viereisen pöydän pariskunta oli keskenään kuiskinut, että kato, se ottaa kuvan, ei kai kovin usein näe näin hienoa ruokaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh:) Minua ujostuttaa edelleen ottaa kuvia enkä ainakaan päästä ruokaa jäähtymään. Dokkarissa eräs chef sanoi, että ruoalla on elinaikaa noin 4 minuuttia. Sen jälkeen ruoka "kuolee". Sekin on tietysti tavallaan hyvin elitististä. Kokki saisi olla ruoastaan mustasukkainen, mutta asiakkaan pitäisi nauttia ostoksensa kuten kokki tahtoo? Ja lopulta nämä ovat hyvin first world problems.

   En ole nähnyt sellaista huomiota herättävää ja lähellä häiritsevän oloista kuvaamista kuin yhdessä paikassa, ainoassa Michelin-paikassa, jossa olen ylipäätään käynyt. Toisaalta se häiritsevyys oli minulle sitä, ettei seurue tuntunut arvostavan tarjoilijan työtä, eivät kuunnelleet annoksen esittelyä, mutta ei se minun kokemusta omasta ruoastani tietenkään haitannut.

   Poista
 2. katsoin puoliunissani kyseisen dokkarin ja mietin montaakin asiaa. Missä vaiheessa homma karkaa käsistä ja siitä tulee vain ärsyttävän itseriittoista hifistelyä? Kuinka paljon performanssia täytyy aterian ympärille kasata että se jaksaa vielä niiden "kaiken nähneiden" foodie-ihmisten mielenkiinnon herättää (ja ylläpitää tässä keskittymiskyvyltään auttamattomasti herpaantuneessa some-maailmassa)? Mielenkiintoinen dokumentti kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua vähän hymyilytti ihmisten ilmeet, heidän maistellessaan ruokia, tunnistin niistä jotain häivähdyksiä kyllä, on voinut näkyä omallakin naamalla. Ehkä sitä tekee välillä liian suuren numeron ruoka-annoksesta. En muuten vielä muutama vuosi sitten koskaan käyttänyt ruoasta nimitystä annos. Annos tarkoitti kauhallista tai viipaletta tms. Nyt annos tarkoittaa nimenomaan sitä aseteltua taideteosta lautasella.

   Voin hyvin myös ymmärtää miten ärsyttäviltä ruoasta innostuneet voivat tuntua heistä, jotka ovat niitä syövät elääkseen- tyyppejä.

   Poista
 3. Äääh,se ei näy Suomen ulkopuolella..:( Yritin löytää piraattiversion,mutten onnistunut.No ehkä toiste sitten, Menetinkö paljonkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään löytänyt dokkarin alkuperäisnimeä, että olisiko Youtubessa. Oli se mielenkiintoinen dokumentti, toi uutta näkökulmaa tähän aiheeseen :)

   Poista
  2. Hulluna ruokaan (L’Amour Food), Ranska 2014

   Poista
  3. kiitos, löytäisiköhän Jael sen tuolla?

   Poista
 4. Kiitti vinkistä! Miten tällasella areenan suurkuluttajalla on mennyt ohi!

  Mä en juurikaan räpsi kuvia seurassa. Musta se on hirvittävän epäkohteliasta, paitsi ehkä ruokabloggaajien pikkujouluissa. Lähtökohtaisesti ruoka on tarkoitettu syötäväksi ja en kyllä ruokaani jäähdytä sen takia, ettei ensimmäinen otos onnistunut :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en ollut huomannut, milloin tuo on esitetty varsinaisesti, mutta yövuoron hijaisina hetkinä selasin, että mitä katsoisin, niin osui kohdalle:)

   Tottakai ruoka on tarkoitettu syötäväksi. Mutta kyllä minä nykyään kehtaan ottaa nopean kuvan, kunhan pöytäseurueella ei ole mitään sitä vastaan, en mitään jalustoja ja heijastimia pystyttele, enkä sellaista ole nähnytkään :D Ja jos ravintola antaa ymmärtää, ettei pidä kuvien ottamisesta, en tietenkään ottaisi.

   Poista
 5. Kiitos vinkkauksesta, tämäkin olisi mennyt ohi ilman tätä juttua. Mietinkin, että nykyään on menoillaan paljon kivoja ohjelmia/juttuja, joita ei meinaa huomata. Kivoja nämä asioiden ja ohjelmien esiin nostamiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei sitä kaikkea kukaan ehdi huomata :D Yle areena on kyllä mainio juttu, vaikka sitten ulkosuomalaiset eivät voikaan kaikkea sisältöä katsoa. Nyt muistin sen Hugh'n ohjelman, josta meillä oli puhe, mahtoiko se olla jo eilen, vai tuleeko toinen osa tänään? Hän on siinä Tanskassa. Suomeen sarja ei häntä tuo, mutta nimestäkin sen voi jo päätellä, Skandimania.

   Poista
 6. Kiitos vinkkauksesta. Huomasitko muuten, että kevään mittaan alkaa myös Ottolenghin ruokaohjelma?

  VastaaPoista
 7. Kiitos vinkistä. Olipa mielenkiintoinen dokkari. "Pakkomenusta" olen ohjelman ruokakriitikon kanssa eri mieltä. Jos tarjolla on "keittiömestarin erikoinen", "menu surprise", x ruokalajin erikoismenu tms, otan sen varmasti. Ei siksi että "keittiömestari pakottaa", vaan siksi että se yleensä on huolella kauden aineksista harkittu kokonaisuus. Pohjoisen "survival" ruoka on sopivasti noussut trendiksi. Kauden aineksia oikeaan aikaan ja paremmin säilyviä ympäri vuoden. Meillä viis veisataan luomusta, mutta lähiruokaa syödään mielellään - myös ulkomailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkomenu kuulostaa paljon negatiivisemmalta kuin suostutteleva "keittiömestarin erikoinen" :D Mekin otamme mielellämme menukokonaisuuksia, jopa se pakkomenu kelpasi.

   Poista