tiistai 23. helmikuuta 2016

Fenkolirisottoa ja ibérico-possun poskia


Edit: kaupallinen yhteistyö, Familia

Fenkoli oli taas venkoillut itsensä jääkaappimme ja kostoksi käytin sen tänään pois. Ajattelin, että varmaan sen voi kypsentää, soseuttaa ja kipata risottoon ja vallan mainiosti niin pystyikin tekemään. Tuotosta pystyi myös syömään. Risoton parina meillä oli Familialta saatuja ibérico-possun poskia. Possunposket laitoin jo aamulla varhain pataan, siellä ne kypsyivät koko päivän ja viiden aikaan lusikka oli paras ase niiden syömiseen, niin mureita niistä tuli.

Ibérico-possun posket kahdelle haudutuspadassa

  • 4 pientä possunposkea
  • 1 l vahvaa lihalientä
  • 1 dl punaviiniä
  • 2 porkkanaa
  • 1 suuri sipuli
  • 2 sellerinvartta
  • 1 keltainen paprika (kun sattui olemaan nahistumisuhan alla)
  • kokonaisia pippureita
  • suolaa
  • oksa tuoretta rosmariinia
  • 1 laakerinlehti
Sulatin liemen ja laitoin sen haudutuspataan ja padan high-asetukselle. Kuorin sipulin ja porkkanat ja leikkasin ne muutamaan palaan, samoin sellerinvarret, otin paprikasta kannan ja siemenkodan pois. Laitoin possunposket, kasvikset, mausteet ja punaviinin pataan liemeen ja sekoittelin hieman. Annoin padan olla high-asetuksella noin 4 tuntia ja sitten käänsin sen low-asetukselle. Kaikkiaan pata oli päällä klo 0830-16.30 ja sinä aikana possunposkista tuli niin mureita, että ne piti nostaa lautaselle hellävaroen, etteivät ne päässeet hajoamaan jo matkalla. 


Fenkolirisotto 2-3 syöjälle

  • 1,5 dl risottoriisiä
  • 1 l vahvaa lihalientä
  • 1 dl kuivaa valkoviiniä
  • 1 pienehkö sipuli silputtuna
  • 1 fenkolin möllykkä
  • puolikas pientä kesäkurpitsaa
  • muutama kuivattu sieni
  • loraus oliiviöljyä
  • 2 rkl voita
  • 1 dl juuri raastettua parmesania
  • suolaa ja pippuria 
Aluksi sulatin liemen ja leikkasin fenkolin muutamaan palaan, samoin kesäkurpitsan. Kypsensin ne liemessä ja kun ne olivat kypsiä, soseutin ne liemitilkan kanssa sauvasekoittimella. Säästin liemen tietysti risottoa varten. Kiehautin vettä ja laitoin kuivatut sienet veteen turpoamaan.

Kuumensin paksupohjaisella pannulla tilkan oliiviöljyä ja pehmittelin siinä sipulia hetkisen. Lisäsin mukaan riisin ja kuullotin sitä varoen riisin palamista. Kaadoin mukaan viinin ja sekoittelin kaiken aikaa. Kun viini oli imeytynyt/haihtunut lisäsin mukaan kauhallinen kerrallaan kuumaa lientä. Sekoitin koko ajan ja lisäsin lientä pikkuhiljaa. Maistelin riisin kypsyyttä. Noin 20 minuutissa olin käyttänyt melkein kaiken liemen ja riisissä oli enää pieni aavistus raakaa purutuntumaa. Silloin lisäsin mukaan fenkoli-kesäkurpitsasoseen ja sienet, voin ja juustoraasteen. Sekoitin ja maistelin. Risotto tarvitsi vielä pikkuisen pippuria ja suolaa. Laitoin kannen pannun päälle ja annoin risoton hautua ilman liekkiä minuutin pari. Siinä vaiheessa riisin purutuntuma oli aivan passeli. 

Nopsasti lusikoin lautaselle keon risottoa ja nostin päälle pieniksi kutistuneet possunposket. Tämä oli mitä mainioin talvipäivän hidasateria. Kiitämme Familiaa saamistamme poskista. Tälläkään kertaa en siivonnut poskista yhtään mitään kalvoja tai rasvoja pois, kaikki sellainen oli sulanut pois pitkän hauduttamisen aikana, joten nykertäminen olisi ollut täysin turhaa. 



Liitän tämän postauksen CampaSimpukan ylälaidasta löytyvälle Crock Pot-välilehdelle, jonne kerään kaikki haudutuspata-aiheiset postauksemme.

16 kommenttia:

  1. Juuri viikko sitten söin ihanaa ibericon poskea Baskerissa & Bassossa. Jokunen vuosi sitten possun poskia tuli haudutettua useaan otteeseen ja totesin, että pitää ottaa se taas kokattavien listalle. Hauduttamalla se on ihan parasta herkkua! Fenkolirisotto kuulostaa sille hyvältä parilta.

    VastaaPoista
  2. Kappas, katselin juuri pakastimessa i-poskia, mutta tyrkkäsin ne takaisin pakkaseen odottamaan insipiraatiota. Täällähän se insipis odotti :)

    VastaaPoista
  3. Rätti ei oo kadonnut postissa. En oo toimeutunut, kun lennosta aloin opiskelemaan aivan eriskummallisia juttuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rätti ei varmaan ehdi hapantua, vaikka vähän viipyisikin :D Olisi hauska kuulla, mitä eriskummalliset opinnot ovat!

      Poista
  4. Onko sinulal tuossa kuvassa rosmariinin oksan vieressä tuore laakerinlehti? Mistä niitä saa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä on, se on Lidlistä ostettu viime viikolla, semmoinen oikein pieneksi puuksi kasvatettu :) Olen muutenkin onnistunut joskus Stokkalta ostamaan laakerin, mutta tämä on hienoin. Samalla ostimme puuksi kasvatetun (muotoillun) rosmariinin. Toivomme, että ne pysyvät nyt hengissä sisällä siihen asti, että saamme ne keväällä kasvihuoneeseen.

      Poista
  5. Nam! Nuo ibericon possunposket on kyllä herkullisia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki posket, joita olen saanut käsiini ovat olleet herkkua, kunhan vaan tosi pitkään hauduttaa :D Ja tosiaan ihan turhaa siivoilla niitä kalvoja, kunhan hauduttamisessa ei ole hoppua.

      Poista
  6. Mustanpossunpaksutposket, mustanpossunpaksutposket, mustanpos... vai oliko se kissan? Kissanposkia en halua maistaa, mutta mustanpossunposket ovat toooooodella hyviä. Painohävikki on melkein puolet, mutta maku senkun tiivistyy. Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo painohävikki on huomattava, mutta makuhävikki ei! :D

      Poista
  7. Voi mä rakastan possunposkia, täytyy tehdä taas pian! Lusikka on tosiaan paras ase niiden syömiseen.

    VastaaPoista
  8. Mekin mietimme yhtenä päivänä, että pitäisi käydä kauppahallissa poskiostoksilla. Tai ainakin toivomassa niitä, kun ei niitä varmuudella aina ole tarjolla.

    Ja fenkolinryötti on meilläkin jääkaapissa odottamassa, että mitä sille keksitään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fenkolit on vekkuleita, ne tulevat ihmisten kaappeihin ja ilkkuvat sieltä, että mitä muka meinaat meistä tehdä :D :D

      Poista