tiistai 14. helmikuuta 2017

Iso kasa marenkeja


Minulla tahtoo aina kertyä jääkaappiin kananmunan valkuaisia, sillä käytän useammin pelkkiä keltuaisia kuin valkuaisia. Nyt kun taas lisäsin valkuaisvarastoja tehdessäni crème brûléeta, päätin viimein käyttää niitä poiskin. Kyselin Facebookissa, onko jollakin kokemusta marenkien paistamisesta kiertoilmalla ja sainkin nopeasti neuvoja, että kyllä onnistuu. 

Marengit

 • 5 kananmunan valkuaiset
 • 200 g tomusokeria
 • muutama tippa punaista elintarvikeväriä
Kuumensin uunin 90 asteeseen kiertoilmalla. Vatkasin ensin pelkkiä valkuaisia yleiskoneen kulhossa muutaman minuutin ja siivilöin sitten sekaan tomusokerin. Kun massa oli tanakkaa vaahtoa, lisäsin muutaman tipan elintarvikeväriä. Kaavin massan pursotinpussiin ja pursotin suurimmalla tähtityllallani massan niin sieviksi marenkiruusuiksi kuin osasin. Paistoin marenkeja 90 asteessa 90 minuuttia, avasin uuninluukun ja jätin pellit uuniin siksi aikaa, että ne uuni viileni. Marengit olivat ilmavia, rapeita, sopivia jälkiruokien koristeluun tai muuten vain napattavaksi vaikka kahvin kanssa. 

8 kommenttia:

 1. En muista tehneeni koskaan marenkeja, joten otan reseptin talteen. Meillä valkuaiset tai keltuaiset menee useimmiten lettutaikinan sekaan tai suoraan pannulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkuaisia kuulema pitää jonkun aikaa vanhettaa jääkaapissa marenkeja varten, en muista enää mistä sen luin, mutta ole tehnyt ihan samantienkin, kun olen erotellut keltuaiset johonkin muuhun käyttöön. Ja etikkatilkkakin laitetaan joissakin ohjeissa, se muistaakseni teki sen, että saa sitkeän keskustan marenkiin, joihinkin juttuihin se sopii hyvin.

   Poista
 2. Niistä voi tehdä hyvän jäätelökakunkin, kun vatkaa kerman vaniljasokerin kanssa ja murentaa joukkoon marenkia ja krokanttia tai suklaahippuja ja pakastaa kakkuvuoassa.

  VastaaPoista
 3. Mulla on pakastimessa ylimääräisten valkuaisten hautausmaa. Aina muistaessani tuhoan niitä marenkiin, munakasrulliin, jne. Marenkeja en vain tahdo saada kauniin värisiksi uunissa. Taitaa olla uuni liian kuuma?

  VastaaPoista
 4. Söpöjä marenkeja sait aikaan! :) Minä olen pohtinut marenkien syvimpiä olemuksia useaan otteeseen ja monenlaiset karikot käyty läpi. Eikä ne aina vieläkään meinaa onnistua. Joskus rapeita, joskus sitkeitä etikoista huolimatta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minullakaan aina onnistu, ne ovat aika kosteuden arkoja, joten pitää katsoa miten niitä säilyttää, etenkään jos jäävät yhtään sitkeiksi.

   Poista