tiistai 14. maaliskuuta 2017

Aurinkoista appelsiinilohta


Sunnuntaipäivällisellä meillä oli sitruksista lohta, se oli hauskaa vaihtelua savustetun tai sous vide-kypsennetyn lohen sijaan. Summittaisen ohjeen otin tästä blogista. Otin lähinnä valmistusvinkkejä, ainekset sovittelin mieltymystemme ja varastojeni mukaan.

Lohta sitruskastikkeella viidelle

  • suuri merilohifile
  • voita paistamiseen
  • 1 dl kalalientä
  • 0,5 dl kuivaa valkoviiniä
  • 2 appelsiinin mehu puristettuna
  • 1-2 sitruunaa, toinen mehuksi puristettuna, toinen lohkoina
  • suolaa ja pippuria
  • timjamia
  • paprikajauhetta
  • nokare voita kastikkeen kiillottamiseen
Aloitin poistamalla lohifileestä hieman rasvareunuksia ja tarkistamalla, että ruodot oli nypitty. En osaa poistaa nahkaa nätisti, vaikka periaatteessa tiedän tekniikan ja välineetkin ovat kutakuinkin kunnossa. Sellaista räpellystä siitä vaan tulee. Kun leikkaa kalan sitten annospaloihin, räpellyksen saa lähes piilotettua. Ripottelin annospaloille hieman suolaa ja pippuria.

Toinen ei ihan nappiin mennyt juttu oli pannun valinta. Otin suuren teräksisen kasarin, parempi olisi ollut ottaa joku pinnoitetuista pannuistani. Mutta kasarilla mentiin, sillä annospaloja oli aika monta. Kuumensin kasaria ja siinä nokareen voita. Paistoin suolalla ja pippurilla maustettuja annospaloja ensin kaksi minuuttia ja sitten käänsin niiden kylkeä ja paistoin toista puolta noin puolitoista minuuttia. Nostelin palat lautaselle odottamaan. Pinnoitetulla pannulla olisin varmaan saanut kauniimman pinnan paloihin.

Kaadoin kasariin hieman kalalientä, valkoviiniä ja sitrusmehut ja keittelin seosta kasaan noin kymmenen minuuttia. Lisäsin mukaan paprikaa ja tuoretta timjamia. Raaputtelin pannun pohjasta kaikki pienetkin makupartikkelit, joita kalasta oli jäänyt. Siivilöin noin puoleen kiehuneen kastikepohjan ja kaadoin sen takaisin kasariin. Siivilään jäivät kaikki timjamin oksat ja pienet kalapalat. Vispilöin kastikkeeseen nokareen voita kiillottimeksi ja maistoin suolan määrän. Nostin kalapalat takaisin kasariin ja valelin niitä kastikkeella ja annoin kalapalojen kuumentua uudelleen. Tarjosin kalaa hasselbackan perunoiden ja pikaisen salaatin kanssa. 


Olin kerännyt pitkulaiselle lautaselle retiisiä, kurkkua, tomaatteja ja mozzarellaa, joita olin hieman uittanut oliiviöljyssä, sitruunamehussa sekä kiusannut pippuriripauksella. Lohi tässä muodossa oli todella maukasta, sitruskastikkeessa oli potkua, sopivasti makeutta ja kala oli juuri ja juuri kypsää, ei yhtään yli. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti