lauantai 20. heinäkuuta 2019

Bouillabaisse revisited

Saavuimme tänään kotiin pieneltä kotimaiselta campareissulta ja poikkesimme ihan viimeksi Cittariin sen toivossa, että kalatiskissä olisi jotain sopivaa ranskalaista mereneläväpäivällistä varten. Olihan siellä, ostin pieniä loppupaloja ja yksittäiskappaleita, sillä on hyvä, että nekin menevät kaupaksi. 

Bouillabaisse

  • 4 pientä perunaa
  • 1 porkkana
  • 1 tomaatti
  • 1 pieni fenkoli
  • 2 uuden sadon punasipulia
  • 1 suuri valkosipulinkynsi
  • oliiviöljyä
  • 1 dl valkoviiniä
  • sahramia
  • 5 dl kalalientä
  • pieni pala lohta
  • pieni pala tonnikalaa
  • 4 kampasimpukkaa
  • 2 tiikerirapua kuorineen
  • 4 suurta raakaa kuorittua tiikerirapua
  • suolaa ja pippuria
  • tilliä ja fenkolihapsuja
  • sitruunamehua
  • loraus kermaa
  • smetanaa
Leikkasin pestyt perunat, sipulit, valkosipulinkynnen ja fenkolin ohuiksi viipaleiksi ja tomaatin kuutioiksi. Kuumensin kasarissa lorauksen oliiviöljyä ja laitoin kasariin perunat, porkkanat, sipulit, fenkolit ja valkosipulit kypsymään. Hetken päästä lisäsin sinne myös tomaattikuutiot ja valkoviinin. Kun ainekset olivat kypsyneet hetken, lisäsin mukaan sahramin ja kalaliemen. Jätin keittopohjan kiehumaan maltillisesti siksi aikaa, että valmistelin merenelävät ja Tour de Francen etappi tuli maaliin. 

Leikkasin lohen ja tonnikalan suikaleiksi ja kuivasin sulaneet ravut. Kampasimpukoille en tehnyt mitään erityisiä temppuja. Ripottelin kaikkien päälle hieman suolaa ja pippuria. Kun oli aika viimeistellä keitto, kuumensin keittopohjan uudelleen oikein kuumaksi ja nostelin kalat, simpukat ja ravut kasariin. Puristin mukaan sitruunamehua ja kaadoin lorauksen kermaa ja sekoittelin. Maistelin ja lisäsin hieman pippuria, suolaa oli tarpeeksi. Keitto sai kiehua pari kolme minuuttia, että kalat, simpukat ja ravut kypsyivät. 

Annoksiin nostin runsaasti lientä, kasvissattumia, rapuja ja simpukoita tasamäärän ja kalaa silmämääräisesti yhtä paljon. Pinnalle lusikoin hieman smetanaa ja koristelin vielä tillillä ja fenkolihapsuilla. Ihan tolkuttoman hyvää keittoa, ei voi muuta sanoa. 


Tour de Francen 14. etappi oli, kuten eilen kerroin, brutaali vuorietappi. Me ehdimme kotiin reissusta niin, että koko etappi olisi ollut nähtävillä, ellei Eurosport ja Cromecast olisi kimppatemppuilleet muutamaan kertaan, missään nimessä ei ole käyttäjäpohjainen probleema... Saimme kuitenkin nähtyä, että Thibaut Pinot voitti etapin hienosti ja Julien Alaphilippe on edelleen kokonaiskilpailun ykkönen, eli ei hassumpi ranskispäivä! Huomenna vuorietappien sarja saa jatkoa, se on kirimiehille tuskaa, mutta eivät nuo vuoret näytä Nairollekaan maistuvan. 



4 kommenttia:

  1. Ai että mikä keitto! Ja nyt sitte kotimaista kesökeittoa seuraavaksi. koska on hyvä, että sitäkin pidetään hengissä. Ja aattele, et tiedä edes vielä, että rakastat sitäkin!

    VastaaPoista
  2. Tässä se taitaa olla, kaipaamani täydellinen kalakeitto! Toivottavasti lähikauppojeni tiskeillä on tarpeelliset ainekset. Kiitos

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja ihan voi soveltaa sen mukaan, mitä sattuu saamaan käsiinsä. :)

      Poista