maanantai 1. heinäkuuta 2019

Osasin sentään vielä – kääretorttu

Muutama vuosi sitten aloin epäillä ensin kykyjäni kääretorttupohjan ja sitten pannukakun paistamisen saralla. Aloin nimittäin polttaa kumpiakin, pannukakku jäi myös kärähtäneestä pohjasta huolimatta pinnalta raa'aksi. Syyllinen ei ollut pelkästään esiliinaan sonnustautunut kotikokki, vaan uunimme oli mennyt epäkuntoon. Kestin tilannetta parisen vuotta, paistelin kaikenlaista kiertoilmalla kutakuinkin menestyksekkäästi, mutta vuosi sitten viimein saimme hankittua uuden uunin. Ihan helposti se ei käynyt, siinä oli muutama mutka matkassa. Uusi uuni on osoittautunut oikein hyväksi, mutta kääretorttupohjaa en ole tullut paistaneeksi ennen kuin tänään. 

Kesäinen mansikkatäytteinen kääretorttu

  • 4 kananmunaa
  • 1,5 dl sokeria 
  • 0,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl perunajauhoja
  • 0,5 dl kaakaota
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 dl kermaa
  • 1 rkl sokeria + vähän torttupohjan ja paperin väliin 
  • 500 g mansikoita viipaloituna + hieman sokeria 
Kuumenna uuni 225 asteeseen, laita arkki leivinpaperia uunipellille. Aseta toinen arkki (tai palanen voipaperia) pöydälle ja ripota sille vähän sokeria. Vatkaa sokeri ja kananmunat vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi mukaan vehnäjauhot, perunajauhot, kaakao ja leivinjauhe. Sekoita taikina nuolijalla tasaiseksi. Kaavi taikina leivinpaperin päälle pellille ja tasoittele neliön muotoon, taikina ei riitä aivan koko normikokoisen pellin alalle. Paista pohjaa noin 7-10 minuuttia uunin keskitasolla. Vahdi tarkkaan, sillä pohja palaa helposti, minä tiedän!

Kun pohja on kypsä, ota se uunista ja tartu peltiin kaksin käsin, patakintain suojattuina. Kippaa pelti alassuin sokeroidulle paperille ja irrota pohjan alla ollut paperi varovasti samantien. Jätä pohja jäähtymään. 

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se ripauksella sokeria. Leikkaa mansikat viipaleiksi, jätä pari kokonaista mansikkaa koristeluun. Sekoita mansikkaviipaleisiin hieman sokeria, että ne makeutuvat ja kostuvat hieman. Kun pohja on jäähtynyt, levitä mansikkaviipaleet pohjalle ja siihen päälle kermavaahto. Kääri täytetty pohja rullalle ja kierrä paperin päät kuin karkkipaperi. Nosta kääretorttu jääkaappiin tekeytymään. Tämä kääretorttu maistui niin kesälle, kun leikkasin palaset jälkiruoaksi espresson kaverina! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti