sunnuntai 28. heinäkuuta 2019

Kuka nyt nuolaisisikaan ennen kuin tipahtaa?

Olin jo melkoisen varma pitkään kokemukseeni perustuen, että tiedän tämän vuotisen Tour de Francen voittajan. Minä mitään tiennyt. Vaikkei sää olisi pilannut perjantaista vuorietappia, olisin silti ollut väärässä. Mikäpä sen opettavaisempaa kuin olla välillä väärässä? Taitaa olla niin, että vaikkei valtaisa raekuuro olisi katkaissut etappia, olisi Julian Alaphilippen voimat loppuneet ja hän olisi menettänyt johtonsa joka tapauksessa. Eilen hänellä ei ollut mitään jakoa, mikä on tietysti ikävää hänelle ja Ranskalle, mutta aina on hienoa saada uusi voittaja, etenkin näin nuori, Egan Bernal on vasta 22-vuotias.

Niin siinä kävi, että Egan Bernal ajoi kokonaiskilpailun voittajaksi ja etappivoittajaksi ajoi Caleb Ewan. Olipa sekava loppu. 

Tänään meillä oli hieman harmaita hiuksia aiheuttanut aamupala. Sain lahjaksi kaksi vuotta sitten deBuyerin crêpe-pannun ja käyttäessäni sitä ensimmäisen kerran minulla oli tavanomainen moukan tuuri. Pannu ja taikina toimivat kuin unelma. Saatoin ajatella, että olenpa minä hyvä tässä. Tänään käytin pannua taas ja samaa taikinaohjettakin kuin edelliskerralla, mutta nyt en seisottanut taikinaa kovin pitkään, koska oli nälkä. Niin tai näin, pannu ja taikina temppuilivat minulle oikein perusteellisesti ja taikinasta, josta piti tulla noin 6 lettua, sain aikaan kolme kelvollista ja yhden ihan pilallisen ja kaksi revennyttä, mutta syötävää. Mahtavaa. Vaihdoin pannunkin kesken kaiken. Mutta lopputulos oli hyvä ja kiva ja maukas jne. Laitan ainekset sen mukaan, jos minulla olisi ollut taas moukan tuuri ja lopputulos olisi kuusi täydellistä crêpeä. Taikinaohje on peräisin Julia Childin kirjasta Ranskalaisen keittiön salaisuudet, puolitin ohjeen. 

Uunissa viimeistellyt täytetyt crêpet

Taikina

  • 2 kananmunaa
  • 2,25 dl veden ja maidon seosta, puolet kumpaakin
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • ripaus suolaa
  • 2 rkl voisulaa + paljon voita paistamiseen

Täyte

  • 6 viipaletta kinkkua
  • 6  kananmunaa
  • pippuria ja suolaa
  • jotain nättiä yrttiä koristeeksi
Sekoita kaikki taikinan ainekset keskenään vatkaimella tai blenderissä ja jätä taikina turpoamaan niin pitkäksi aikaa kuin mahdollista, ei nyt mitenkään vuodeksi tai kolmeksi. Kun on aika paistaa crêpet, ota paras pannusi esille ja toivo parasta. Sekoita taikinaa vielä astian pohjia myöten, jotta pohjalle valuneet jauhot palautuisivat taikinaan tasaisesti. Kuumenna pannua ja lisää sille runsas nokare voita, nyt ei ole aika nirsoilla voin kanssa. Kun pannu on kuuma, kaada sille kauhallinen taikinaa. Kallistele pannua niin, että taikina peittää koko pannun pohjan. Minulla oli varmaan ensin liian kuuma pannu ja liian vähän voita (mikäli se mitenkään on kohdallani mahdollista), sillä eka lettu tarttui keskeltä pannuun. Toisesta alkaen sain vähän paremman tuloksen ja kolmannes oli jo ihan kunnollinen. Crêpet nro 4-6 olivat ihan ok.

Kuumenna uuni 200 asteeseen ja laita leivinpaperiarkki uunipellille. Nosta crêpet paperille ja sommittele jokaisen letun päälle viipale kinkkua, mielellään jotain oikein hyvää, ei mitään geneeristä voileipäkinkkua, joka ei ole nähnyt sen enempää kinkkua kuin voileipääkään. Lähdeohjeessani letulle sipaistiin myös hieman sinappia, mutta minulla ei ollut nyt sellainen fiilis. Riko kananmuna jokaisen letun keskelle ja koita pitää keltuainen keskellä. Taita letun reunat keskustaa kohti niin nätisti kuin osaat. Lähdeohjeessani oli laitettu myös hieman juustoraastetta kinkun ja kananmunan väliin, mutta minä jotenkin sivuutin sen, eikä paluuta ollut, kun kananmunat oli rikottu. 

Paista täytettyjä lettuja uunin keskiosassa noin 15 minuuttia tai kunnes kananmuna on makusi mukaisesti hyytynyt. Kierrä hieman pippuria myllystä päälle ja ripota muutama hiutale suolaa, valkkaa mieluista yrttiä päälle ja syö. Tykkäsimme näistä. Ei tarvinnut muuta aamiaisella, kuppi maitokahvia, lasillinen omenamehua ja toinen cavaa. Tämä oli hyvä vapaapäivän aamiainen. Tästä alkaa Campakeittiön haastavapaa siihen asti, että La Vuelta alkaa 24.8. Tämä postaus päätyy CampaSimpukan ylälaidan Pannukakut ja vohvelit-välilehdelle, sieltä löytyy kaikenlaisia lettujakin. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti