keskiviikko 16. syyskuuta 2020

Saumon Meunière


Sole Meunière tarkoittaa merianturaa kypsennettynä ruskistetussa voissa sitruunan ja persiljan kanssa. Merianturaa en ole onnistunut hankkimaan ja se on oikeastaan vähän onni, sillä se näyttää pelottavalta kalalta käsitellä. Epätrendikäs ruokablogi teki merianturaa vuoden 2016 postauksessaan, siellä ei turhia arastella! Minä tartuin ajatukseen tehdä sama kypsennysmenettely lohelle, kun sopiva ohje osui kohdalle Well Plated by Erin- blogista. Tein tämän ruoan jo päivää ennen Tour de Francen alkua, sillä arvelin että tuleva kolmiosainen ruokahaaste tuottaisi joinakin päivinä ehtimisperäisiä ongelmia ja varapostaus olisi paikallaan. 

Voissa paistettu lohi kahdelle – Saumon Meunière

  • 2 annospalaa nahatonta ja ruodotonta lohta
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • suolaa ja pippuria
  • voita
  • 1 sitruunan kuori raastettuna ja mehu
  • 1 rkl pieniä kapriksia
  • persiljaa (mielellään lehtipersiljaa, meillä oli tavallista)
Taputtele nahattomiksi leikatut, ruodottomat lohipalat paperilla kuiviksi ja ripottele niille pikkuisen suolaa ja pippuria. Sekoita vehnäjauhoihin vielä lisää suolaa ja pippuria ja levitä seos lautaselle. Valuta kaprikset. Raasta sitruunan kuori ja leikkaa kalju sitruuna puolikkaiksi. Silppua persilja. 

Kääntele kalapalat maustetuissa vehnäjauhoissa. Kuumenna pannulla runsaasti voita, ei liian kuumalla, ettei voi pala, mutta tarpeeksi kuumalla, että voi hieman ruskistuu. Voita saa olla reippaasti, että siitä riittää kalan valeluun. 

Kun pannu on kuuma, nosta kalapalat pannulle ja paista alapuolta pari kolme minuuttia. Käännä kalapalat varovaisesti ja paista toistakin puolta. Lisää pannulle sitruunanpuolikkaista puristettu mehu ja kuoriraaste sekä kaprikset. Lisää mukaan puolet persiljasilpusta. Pienennä lieden tehoa ja kallistele pannua ja lusikoi ruskistunutta voita kalapalojen päälle pari kolme minuuttia. Jos haluat, voit viimeistellä kypsyyden laittamalla kuumuuden kestävän pannun (kahvasta lähinnä kyse) uuniin 150 asteeseen joiksikin minuuteiksi, mutta tällöin liedellä ei kannata kypsentää kalaa niin lähelle valmista. Uunissa käyttäminen antaa hieman lisäaikaa, mikäli muita aterian osia on vielä kesken. Minä paistoin kalan loppuun pannulla, jätin kalan hieman opaaliksi keskeltä, pidämme lohesta eniten sellaisena. Lautasella lisää vielä annoksen päälle loput persiljasilpusta. Mikäli pannulla on vielä voita luritettavaksi annoksen päälle, sen parempi. Kaprikset kannattaa myös kalastaa mukaan.


Tämän vuoden Tour de Francen brutaaleimman vuorietapin vuoro oli tänään, kisassa oli menossa jo seitsemästoista etappi. Lopussa oli aivan hirvittävän jyrkkiä kohtia, pelkkä katsominen teki pahaa. Miguel Angel Lopez sai pidettyä itsensä ykkösenä ja toiseksi tuli Primoz Roglic ja tällä suorituksellaan hän vahvisti asemaansa kokonaiskilpailun johdossa. 

6 kommenttia:

  1. Kuulostaa ihanalta, tää on ihan mun lemppariannoksia ravintolassa! En vain ole koskaan hoksannut tehdä lohesta, mutta testaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla! Ja nuo kaprikset olivat aivan ihania.

      Poista
  2. Onpa hyvä näköistä.
    Yksinkertainen on parasta ja ruskistettu voi sopii kaikelle kalalle :)

    VastaaPoista
  3. Voisin toistaa juuri äsken kirjoittamani, mutta sanon vähän toisin: näyttää ihan älyttömän herkulliselta, tätäkin on tehtävä.

    VastaaPoista