keskiviikko 30. syyskuuta 2020

Sen siitä saa – silakkapihvit


Kun pitää blogia aika kauan, tulee vastaan hetkiä jolloin ei usko itseään. Katsoin tunnisteluettelostani, että montako kertaa olen jo postannut silakkapihvit. Nolla, zero, ei yhtään kertaa. Niinpä tästä ei tule revisited-postausta vaan aivan uniikki tapaus. Olisi vitsikästä sanoa, että tämä on oma reseptini, ei toki ole. Olen joskus siihen ottanut neuvoja eri paikoista, mutta nyt sentään osaan paistaa silakoita ja valmistaa muusia ilman ulkopuolista neuvoa. Jotain hyötyä sentään siitä, että on varttuneempi, kauemmin elämästä nauttinut, kuten Peter Selin sanoo. 

Silakkapihvit ja perunamuusi neljälle 


Silakkaosuus

  • 400 g silakkafileitä
  • 1 dl ruisjauhoja
  • suolaa ja pippuria
  • kuivattua tilliä
  • voita paistamiseen

Perunamuusi

  • 1 kg puikulaperunoita
  • 3 dl maitoa
  • 2 ohutta uuden sadon sipulia varsineen
  • 2 rkl voita
  • suolaa ja pippuria

Kastike

  • 1 purkki kermaviiliä
  • 1 rkl portugalilaista sinappia
  • sitruunamehua
  • suolaa ja pippuria
  • tuoretta tilliä

Lisäksi

  • säilykepunajuurta
  • maustekurkkua
Tästä tuli noin neljän hengen annos, meitä oli aterialla tavanomaiset kaksi, joten tähdenlentoja on tiedossa seuraavana päivänä. 

Kuori perunat ja höyrytä ne kypsiksi. Silppua sipuli odottamaan. Laita kermaviili valumaan kahvisuodaitinpussiin. 

Perunoiden kypsyessä sekoita ruisjauhoihin suolaa, pippuria ja kuivattua tilliä rasiassa, jonka kannen saa tiiviisti kiinni. Nostele silakkafileet rasiaan, sulje kansi huolellisesti, korostan sanaa huolellisesti. Ravistele ja kääntele rasiaa niin, että silakkafileet saavat kauttaaltaan ruisjauholeivityksen. 

Kuumenna uuni 100 asteeseen. Tarkista perunoiden kypsyys, jos se alkaa olla jo lähellä, laita levy pois päältä ja jätä perunat kypsymään loppuun höyryyn siksi aikaa, kun paistat silakat. 

Paista silakkafileet runsaassa voissa molemmin puolin ja nosta kypsät fileet uunin kestävään astiaan ja peitä se aina välissä. Kun kaikki fileet on paistettu, nosta astia uuniin mietoon lämpöön pysymään lämpimänä.

Kuumenna maito ja kaada kypsät perunat astiaan, jossa teet muusin. (minä käytän ikivanhaa alumiinista höyrykattilaa, siinä en valmista ruokaa pitemmälle) Lisää astiaan pari lusikallista voita ja silputtu sipuli, uuden sadon sipulia ei tarvitse kypsentää, kunhan se on oikein pieneksi leikattua. Vatkaa peruna muusiksi lisäten mukaan vähitellen kuumaa maitoa, kunnes koostumus on sopivan pehmeää. Mausta suolalla ja pippurilla. 

Kastike valmistuu  nopsasti, sekoita valutettuun kermaviiliin hieman sinappia, sitruunamehua, ripaus suolaa ja pippuria ja paljon tuoretta tilliä. Kuivattukin käy, kunhan sitä on paljon.  

Meillä oli annoksessa vielä säilöttyä punajuurta ja maustekurkkia, jotenkin ne sopivat tähän perisyksyiseen ateriaan todella hyvin. 




2 kommenttia:

  1. Nyt niitä taas saa, silakoita nimittäin. Niitä oli meilläkin viime viikon ruokalistalla pitkästä aikaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin kävi niin, että kun mieliteko iski, niin samana päivänä oli lautasella ja eilen tähdenlentoina loput. :D

      Poista