perjantai 11. joulukuuta 2020

Airfryer-porkkanalaatikko

Jos joku on nyt sitä mieltä, että olen pakkomielteinen airfryerin kanssa, niin siinä saattaa olla vinha perä. Tein tänään universumin rumimpia karjalanpiirakoita, jotka kyllä maistuivat ihan hyviltä, mutta ulkonäkö oli säälittävä. Ensimmäisen kerran tein niitä lokakuussa 2015, eikä selvästikään aika auttanut taitojen kehittymisessä. 

Nyt ei mennyt edes riisipuuron määrä oikein, sitä jäi yli noin 5 dl. Koska siinä oli kananmunaa ja suolaakin mukana tavallista puuroa enemmän, ei sitä huvittanut syödä sellaisenaan, vaan jatkojalostin sen porkkanalaatikoksi. 

Porkkanalaatikko airfryerillä (4 annosta)

  • 4-5 dl riisipuuroa (ylijäämää karjalanpiirakoiden teosta, sisältäen suolaa ja kananmunaa)
  • 3 suurehkoa porkkanaa
  • pippuria
  • jauhettua muskottipähkinää
  • muutama voinokare
  • korppujauhoa
Kuorin porkkanat, leikkasin ne muutamaan palaan ja kypsensin kattilassa väljässä vedessä. Surruutin kypsät palat Bamixilla soseeksi. Sekoitin soseen riisipuuroon ja maustoin seoksen pippurilla ja muskottipähkinällä, suolaa oli jo puuron mukana tarpeeksi. Levitin seoksen kertakäyttöiseen sisäpuoleltaan vahapintaiseen pahvivuokaan, joka on jonkunlainen kakku- tai bostonvuoka. Anteeksi maailma, ettei minulla ole vielä sopivaa pientä monikäyttövuokaa airfryeriin, sellainen on jo hankinnassa. Ripottelin seoksen pinnalle muutaman nokareen voita ja korppujauhoja. 

Laitoin noin 20 senttiä halkaisijaltaan olevan matalahkon vuoan airfryerin koriin ja asetin lämpötilaksi 180° C ja ajaksi 10 minuuttia. Sillä välin kuumensin vähän pakasteherneitä ja valmistelin lohimedaljongit paistamista vaille valmiiksi. 

Kymmenen minuutin kuluttua porkkanalaatikko näytti jo hyvältä, muttei vielä ihan valmiilta. Lisäsin lämpötilaa hieman 200° C-asteeseen ja paistoin vielä 10 minuuttia. Silloin laatikon pinta oli nätin rapea ja kullanvärinen. 


Jälkimmäisen kymmenminuuttisen aikana paistoin pannulla suolalla, pippurilla, tillillä ja sitruunamehulla maustetut lohimedaljongit voin ja oliiviöljyn seoksessa. Annokseen nostin yhden medaljongin, pari isoa lusikallista porkkanalaatikkoa ja herneitä. Porkkanalaatikko onnistui todella hyvin airfryerissä eikä pannulla paistetussa lohessakaan ollut vikaa, hieman jouluisia makuja jo, muttei liikaa. 

6 kommenttia:

  1. wow! kunnia sulle ahertamisestasi. tein karjalanpiirakoita neljäkymmentä vuotta sitten ja niistä tuli kooltaan kuin perunalastuja. ei koskaan enää!!! olen jo niin ikärikas etten edes tiedä mikä vempele tuo airfryer on, muuten kyllä onnistun keittiössä itseni suureksi yllätykseksi. kiva blogi sulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Airfryer on ainakin joittenkin myyjien sivuilla suomennettu sanalla kiertoilmakypsennin. :D Oikein kiva ja tehokas vempele. Minä olen vähän keittiövälinehullu, tykkään kokeilla ja opetella. Joskus tulee kyllä hutihankintoja, se on myönnettävä.

      Poista
  2. Tuo on oikeasti hyvä uusi kodinkone ja hatunnosto kun olet noin ahkerasti käyttänyt omaasi. Kun vielä vähän aikaa testaat eri raaka-aineilla, niin sulla on materiaalia kokonaiseen airfryer-keittokirjaan ;D Porkkanalaatikko - check - joulukinkku? - sen paisto ei taida onnistua airfryerillä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, siinähän sitä olisi minulle puuhaa "kunontuokaaikaa :D Olen kyllä nyt lapsekkaan innostunut, ihan sitäkin silmällä pitäen, että ensi vuoden CampaAdria-reissuille airfryer tuo uusia ulottuvuuksia ruokailuun.

      Poista
  3. Hmm, saat kyllä kieltämättä airfryerin kuulostamaan monipuoliselta laitteelta. Tuntuu että moni käyttää sitä lähinnä ranskisten tekoon... :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riitta, olen minä kokeillut niitäkin, mutta parempi tämä vekotin on ollut muissa hommissa. Juuri tein riisipuuropannukakkua. Joista toinen kyllä meni pilalle, kun en muistanut voidella vuokaa. No, eipä syödä liikaa. :D

      Poista