maanantai 14. joulukuuta 2020

Uuniperunat sanonko missä

jouluaiheista valokuvataidetta koteihin

Minulla on joitakin selkeitä mielitekoruokia, eikä mieliteko mene ohitse, ellen tee ja syö sitä ruokaa. Tällaisia ovat pizza, hampurilaiset, lasagne, kaalikääryleet ja myös maksa. Maksaa minun ei tee mieli edes joka vuosi, mutta kun se iskee, niin siitä ei pääse kuin hankkimalla vähän maksaa ja tekemällä siitä ateria. Tänään tein sen ja nyt maksamieliteko on selätetty ainakin pariksi vuodeksi. Muistelimme aterialla sitä yhtä kertaa, jolloin valmistin munuaisia. Siihen ei ollut mitään mielitekoa, olipa vain yllytys, johon luonnollisesti lankesin. Maksan kanssa meillä oli omena-sipulihöystöä ja uuniperunat sanonko missä. Uuniperunat ovat tämän postauksen pääasia.

Uuniperunat airfryerissä

 • niin monta perunaa kuin airfryerin koriin mahtuu tai sitten vain 1/syöjä (meidän vekottimen koriin menisi noin 6 keskikokoista perunaa)
 • pieni loraus oliiviöljyä
 • suolaa ja pippuria

Kastike

 • turkkilaista jugurttia (noin 1 dl jokaista perunaa kohden)
 • valkosipulin versoa silputtuna
 • sitruunamehua
 • suolaa ja pippuria
 • jotain tuoretta yrttiä, jos on ja jos muistaa
Pese perunat ja kuivaa ne liinalla. Hiero perunoiden pintaan hieman öljyä ja ripottele päälle suolaa ja pippuria. Laita perunat kiertoilmakypsentimen koriin niin, etteivät ne kosketa toisiaan. EDIT: Pistele perunoita haarukalla muutamaan kertaan, etteivät ne poksahda sanonko missä (tämä lisäys Tuplaespresson kommentin jälkeen). Laita perunat kypsymään 200° C -asteessa 15 minuutiksi. Käännä perunoiden kylkeä ja kypsennä vielä 10-15 minuuttia, laitteesi tehosta ja perunoiden koosta riippuen. Kokeile kypsyyttä terävällä haarukalla tai veitsellä. Tällä tavalla uuniperuna valmistui melko nopeasti, mutta en nyt muista kauanko niiden kypsyminen on uunissa ottanut. 

Kastikeessa ei ole siinäkään mitään taikaa, aineksia vaan sekoitetaan keskenään, maistellaan ja kun maku on sopiva, on kastike valmis. Sitä saa olla reilusti perunaa kohden, desin verran ainakin. 

Meillä oli siis nämä uuniperuna pannulla paistetun maksaviipaleen kera. Maksan päällä oli sipulista ja omenasta tehty pieni höystö, jossa oli roseviiniä ja tilkka Marsalaa. 

2 kommenttia:

 1. Pistelitkö perunat ennen airfryeriä?
  Mulle on joskus käynyt niin, että olen laittanut uuniin kypsymään 6 uuniperunaa ja tunnin kuluttua niitä oli enää 5 kpl. Tarkemmalla tutkimuksella huomattiin että se kuudes oli räjähtänyt uuniin ihan tuusannuuskaksi kun en ollut muistanut pistellä kuoreen reikiä >8-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä älynnyt! Mutta pistin niitä kumpaakin sen ekan vartin jälkeen, ehkä se riitti. Hyvä huomio, kiitos! Lisään maininnan postaukseen.

   Poista