torstai 24. maaliskuuta 2022

Espanjalainen perunamunakas – Spanish tortilla

Tällä viikolla ajetaan Espanjassa yhtä ammattilaispyöräilyn vanhimmista etappikisoista, Volta a Catalunyaa. Olemme katsoneet kisaa ja mieleeni nousee caminoni kuuden vuoden takaa. Niin myös vakioeväs, espanjalainen perunamunakas, tortilla. Sitä söin sisareni kanssa monta kertaa tapaksena ja sämpylän täytteenä. Olen muutaman kerran yrittänyt tehdä tortillaa kotonakin, mutta kovin kaksisesti en ole aiemmin onnistunut. 

Nyt asiat ovat muuttuneet, olen onnistunut! Ohjeen otin The Iron You-blogista. Puolitin ohjeen sopimaan pieneen uudehkoon pannuuni, jonka arvelin sopivan tuikitärkeään tortillan kääntöön. Se on aikaisemmin ollut se kompastuskivi. 

Espanjalainen perunamunakas 

  • 6 keskikokoista perunaa
  • 3 kananmunaa
  • 1 sipuli
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria 
  • koristeluun kevätsipulin vartta silppuna
Tortilla ottaa hieman aikaa, varaa noin tunti kaikkiaan. Mikäli perunat ovat ohutkuorisia, niitä ei tarvitse kuoria, kunnollinen pesu riittää. Paksukuorisemmat kannattaa kuoria.
  1. Viipaloi perunat tai leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. 
  2. Viipaloi sipuli ohuesti. 
  3. Kuumenna pienehkö pannu keskilämmöllä ja sillä pari ruokalusikallista oliiviöljyä. 
  4. Kumoa ensin perunaviipaleet/palaset pannulle ja kuullota niitä kolmisen minuuttia. 
  5. Lisää sipuli ja jatka kuullottamista pari minuuttia sekoitellen. 
  6. Pienennä lämpöä ja peitä pannu kannella ja jätä perunat ja sipulit kypsymään noin 15-20 minuutiksi.
  7. Sekoittele välillä, ettei pannulla tapahdu kärähdystä. 
  8. Kaada perunat ja sipulit pannulta laakealle lautaselle jäähtymään. 
  9. Sekoita kananmuniin suolaa ja pippuria, vatkaa seos kevyesti. 
  10. Kun perunat ovat jäähtyneet haaleiksi, sekoita ne kananmunamassaan. 
  11. Kuumenna pannu uudelleen ja lisää sille vielä ruokalusikallinen oliiviöljyä. 
  12. Kumoa peruna-kananmunamassa pannulle ja ravista pannua sen verran, että massa on tasainen. 
  13. Laita kansi päälle ja jätä tortilla hyytymään 15-20 minuutiksi, tarkkaile että lämpö riittävä. 
  14. Pyöräytä nuolijalla tortillan reunoja myöten ja kurkista alapuolta. Varmista, ettei tortilla ole pannussa kiinni.
  15. Kun se on sopivan kullanruskea ja munamassa hyytynyt päältä melko hyvin, on käännön aika. 
  16. Ota hieman pannua isompi, matalareunainen lautanen ja aseta se pannun päälle. Suojaa kätesi patakintailla. 
  17. Käännä pannu ylösalaisin nopealla liikkeellä ja tortilla kippautuu paistopinta päällepäin lautaselle. 
  18. Valuta tortilla takaisin pannulle ja paista toista puolta vielä 5-10 minuuttia kannen alla. 
  19. Valuta tortilla uudelleen lautaselle ja jätä jäähtymään ainakin vartiksi. 
  20. Leikkaa paloiksi ja ripottele päälle hieman suolakiteitä ja silputtua kevätsipulia tai jotain mieluista yrttiä. 
Tortilla on hyvää myös kylmänä, pieninä tapas-kokoisina suupaloina, tai sämpylän välissä retkieväänä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti