perjantai 8. huhtikuuta 2022

Bulgogi

Olen perehtynyt aasialaiseen ruokaan todella vähän, mutta eilen kokeilin jotain sellaista, mitä varmasti teen toistekin. Kyseessä on bulgogi, joka kuulostaa koirarodulta, mutta ei ole. Koska en ole tätäkään ruokaa koskaan syönyt ennen kotikokkausta, en osaa sanoa miten autenttista se oli, mutta hyvää oli aivan varmasti. Lueskelin ohjeita monesta paikkaa ja kyseessä lienee sellainen ruoka, johon jokaisella aiheeseen vihkiytyneellä on se oma tapansa. Minä otin neuvot täältä. Hieman yhdistelin muualtakin lukemiani vinkkejä. 

Bulgogi 3-4 hengelle

 • 300 g naudan sisäfilettä kohmeiseksi sulaneena
 • 1 dl soijakastiketta
 • 3 isoa valkosipulinkynttä
 • palanen tuoretta inkivääriä
 • 2 rkl tummaa sokeria (käytin kuivaa, irtonaista fariinia)
 • 2 rkl seesaminsiemenöljyä
 • pippuria
 • 2 rkl wokkiöljyä
 • palanen punaista paprikaa
 • 2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
 • ruohosipulia
Otin pakastimesta palasen naudan sisäfilettä, jonka oli vakumoinut pihviateriaa varten. Ostan yleensä kokonaisen sisäfileen, kun sattuu  hyvä tarjous kohdalle ja vakumoin sen kolmena palana. Nyt käytin sellaisen palan, josta olisi leikannut neljä pihviä. Annoin palan sulaa noin tunnin verran kääreettä lautasella. 

Sillä välin sekoitin marinadin, jota varten leikkasin valkosipulia ja inkivääriä ihan pieneksi silpuksi. Sekoitin astiassa soijakastikkeen, sokerin, seesaminsiemenöljyn, valkosipulin ja inkiväärin tasaiseksi marinadiksi. 

Leikkasin kohmeisen lihapalan ohuiksi viipaleiksi samaan tapaan kuin poronkäristystä tehdessäni. Sekoitin viipaleet marinadiin ja jätin tekeytymään tunniksi, pitempikin aika passaa, mutta minä en malttanut odottaa. Odotellessani paahdoin kuivalla pannulla seesaminsiemeniä, ihme kyllä en polttanut niitä. Jätin ne lautaselle jäähtymään, kuumalle pannulle ei kannata jättää. Palavat siinä senkin jälkeen, kun pannu on nostettu pois liedeltä. Kokemuksesta tiedän. Leikkasin myös paprikapalan ohuksi suikaleiksi ja silppusin ruohosipulia. Mieto punainen chili ja kevätsipuli olisivat olleet parempia tähän, mutta eipä sattunut olemaan saatavilla. 


Laitoin sushiriisiä keittimeen kypsymään ja kun riisin valmistumiseen oli aikaa noin vartti, aloitin lihan paistamisen. Kuumensin korkealaitaisessa pannussa lorauksen kuumuutta kestävää wokkiöljyä ja paistoin marinoidut lihaviipaleet kolmessa erässä, ohuet palat eivät paljon paria kolmea minuuttia pitempää aikaa tarvinneet. Laitoin paprikasuikaleet viimeisen erän kanssa pannulle ja lopuksi kaadoin lautaselta kaikki lihapalat kannulle vielä kuumenemaan. Marinadista oli muodostunut pannulle mukavasti kastikettakin. Lopuksi kiersin myllystä  pari kierrosta pippuria.

Annokseen nostin pari kauhallista soft sushi-asetuksella kypsennettyä riisiä ja pari kauhallista bulgogia. Pinnalle ripotin vielä paahdettuja seesaminsiemeniä ja ruohosipulia. Pitää kyllä tutusta enemmänkin korealaiseen ruokaan. Tästä tuli jjapagurin kaltainen suosikki kyllä kerrasta. 

EDIT: lisään postauksen CampaSimpukan uudelle Pöytä Koreaksi-välilehdelle, jonne kerään kaikki korealaiset kokeiluni. 


Nyt pitäisi keksiä, miten toivutaan k-draman loppumisen aiheuttamasta tyhjyyden tunteesta. En aio heti lääkitä itseäni jollain toisella k-dramalla, sillä Kapteeni Ri ei ole heti syrjäytettävissä, sellainen Sydänten Kapteeni sentään kyseessä. Ehkä tuikku sojua murheeseen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti