maanantai 27. helmikuuta 2023

Mausteinen grillattu possunkylki

Korealainen keittiöradiokanavani

Jokunen viikko sitten meillä oli pakkorako korjata jääkaappimme, rakastetun Festivon, oven sarana. Suuremman oven sarana on vaihdettu jo joitakin vuosia sitten kertaalleen, mutta nyt se alkoi taas näyttää merkkejä kulumisesta, sillä ovi alkoi roikkua. Onneksi Jyväskylässä on liike, joka myy varaosia Festivoon ja sieltä hommasimme muutaman kiemuran kautta uuden saranasetin. Miten tämä sitten liittyy possunkylkeen? Siten että varaosaliikkeen vieressä on lihakauppa, josta hommasimme aikoinaan Merituulin nelikymppisille riittävästi pekonia dagen efter-aamiaiselle ja tällä kerralla muhevaa possunkylkeä, kun kerran lähistöllä olimme. Emme useinkaan liiku siellä seuduin. 

Olin usein nähnyt korealaisia ruokaohjeita, joissa käytetään possunkylkeä ja kokeilinkin kerran sellaisen valmistamista, muistaakseni viime kesän alussa. Silloin ostin ohuita kylkiviipaleita ja kuivatin ne aivan mauttomiksi pahvinpaloiksi, josta syystä niistä ei olekaan postausta blogissa. Nyt ajattelin olla viisaampi ja ostin paksuja kylkiviipaleita. 

Ohjeen ruokaan otin The Subversive Table-blogista. En käyttänyt valmista bulgogi-kastiketta, vaikka sitä olikin pantryssä parikin pulloa. Tein kastikkeen ihan itse, tosin tällä kertaa minulla ei ollut pari euroa maksavaa nashi-omenapäärynää, eipä tietenkään nyt, kun ohje erityisesti olisi sitä vaatinut. Mutta oli tavallisempi päärynä. Hieman määriä muunnellen tein näin:

Possunkylki grillattuna

 • 6 paksua viipaletta possunkylkeä
 • 1 päärynä
 • 1 sipuli
 • 3 rkl gochujangia (korealainen chilitahna)
 • 3 rkl soijakastiketta
 • 2 rkl miriniä
 • 2 rkl gochugarua (korealainen chilihiutale)
 • 2 rkl sokeria
 • 1 rkl seesamiöljyä
 • 2 tl valkosipulimurskaa
 • 2 tl inkiväärimurskaa
 • annoksen päälle silputtua kevätsipulia
Tämä on helppo ohje, kaikki mausteseoksen ainekset sekoitetaan tasaiseksi tahnaksi ja possunkylkiviipaleet laitetaan maustumaan seokseen. Kun on kypsentämisen aika, nostellaan viipaleet marinadista uunipellille folion päälle (siivoamisen minimoimiseksi) ja kuumennetaan uunin grillivastus. Sitten vaan viipaleet lähelle vastuksia uuniin ja vahditaan, etteivät ne pala. Käännellään peltiä ja viipaleita pariin kertaan, jos meinaavat kypsyä vähän epätasaisesti. Viipaleet kypsyivät meidän uunissamme noin kymmenessä minuutissa, olisin voinut vielä kärventää muutaman minuutin, viipaleissa oli niin roskisti rasvaa (lue:läskiä). 

Kun viipaleet ovat kypsiä, ne leikellään saksilla suupaloiksi ja laitetaan tarjolle riisin kanssa. Meillä oli tuona päivänä hieman pienempi nälkä ja söimme possupalat salaatinlehtien mutkassa. Pari kohtaa jäi hieman liian löllöksi, joten ne palautimme lautasen reunalle ja lupasin seuraavalla kerralla kärventää vielä pitempään. Maustekastike oli aivan loistava, possu oli sopivan tulista, mutta lempeällä tavalla. Kastiketta tuli muuten sen verran paljon, että osaa siitä ei edes mennyt possun marinointiin, vaan pakastin sen pienessä purkissa ja marinoin sillä pari päivää myöhemmin naudanlihaa ja siinäkin se toimi mainiosti. Kuvia tästä possuateriasta ei ole yhtä enempää, kerrankin syöminen oli tärkeämpää.


Lisään postauksen CampaSimpukan ylälaidan Pöytä Koreaksi-välilehdelle, jonne kerään korealaiset kokeiluni. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti